Szerző: Ady Krisztián

2008. január 10. 14:34

Kötelezi a hatóság a nagykereskedőket a csupasz, telefonelőfizetés nélküli DSL nyújtására

A Nemzeti Hírközlési Hatóság kihirdette legfrissebb határozatait, amelyekben egyebek mellett kötelezte a jelentős piaci erejű szolgáltatókat csupasz xDSL -- azaz hagyományos telefonszolgáltatás, előfizetés nélküli -- nagykereskedelmi szélessávú internetszolgáltatás nyújtására, akkor is, ha kiskereskedőként nem értékesítenek ilyen szolgáltatást. Az NHH várakozásai szerint ez élénkítheti a versenyt.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság kihirdette legfrissebb határozatait, amelyekben egyebek mellett kötelezte a jelentős piaci erejű szolgáltatókat csupasz xDSL -- azaz hagyományos telefonszolgáltatás, előfizetés nélküli -- nagykereskedelmi szélessávú internetszolgáltatás nyújtására, akkor is, ha kiskereskedőként nem értékesítenek ilyen szolgáltatást. Az NHH várakozásai szerint ez élénkítheti a versenyt.

Nagykereskedelem

A kihirdetett határozatok nagykereskedelmi piacokat érintenek és a szélessávú internetszolgáltatás mellett az úgynevezett hurokátengedés, valamint a vezetékestelefon-szolgáltatók egymás közötti szerződéseinek tartalmát meghatározó piacokra, a hívások kezdeményezésére, tranzitálására és végződtetésére vonatkoznak. A tranzit, azaz jelhordozó szolgáltatások piacán az NHH Tanácsának megállapítása szerint nincs jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltató, így ott a Tanács kötelezettségeket nem szabott ki.

A másik négy piacon egyaránt JPE szolgáltató a Magyar Telekom -- amelybe a korábbi piacelemzés óta beolvadt az Emitel --, valamint a Monor Telefon Társaság, és a fuzionált Invitel és a Hungarotel. A határozatok kezelik az utóbbi két cég egybeolvadásával felmerülő kérdéseket is. Márton György, az NHH szóvivője szerint a fúziók közvetve erősíthetik is a versenyt, hiszen például a Magyar Telekom által bekebelezett Emitel területre olyan szolgáltatók is beléphetnek, melyeknek eddig ez egyszerűen nem lett volna gazdaságos, olcsóbb alternatívát nyújtva az ott élőknek.

Szolgáltatni kell

A Tanács szerint a szélessávú internetpenetráció további növekedése érdekében fontos, hogy a szélessávú DSL-szolgáltatások telefonszolgáltatás nélkül is elérhetők legyenek, ezért úgy döntött, hogy a kötelezett szolgáltatóknak akkor is biztosítaniuk kell helyi, és országos szinten kiskereskedelmi partnereik számára a csupasz DSL-szolgáltatás hátterét, ha maguk nem nyújtanak ilyen, telefonelőfizetés nélküli kiskereskedelmi szélessávú szolgáltatást.

A csupasz DSL-hez kötődő nagykereskedelmi szolgáltatást a kötelezett szolgáltatónak olyan minőségi feltételek mellett kell nyújtania, amelyek megteremtik a lehetőségét annak, hogy a kiskereskedelmi szolgáltató saját speciális szolgáltatásait, így például DSL-alapú hang szolgáltatását (VoIP) is nyújthassa. Ennek köszönhetően újabb telefonelőfizetés nélküli internetcsomagok várhatók a piacon, melyek hozzáadott értékként esetleg telefonálást is biztosítanak, elfogadhatóbbá téve a remélhetőleg olcsóbbá is váló csupasz szolgáltatásokat.

NHH vezetékes gyorsjelentés 2007. augusztus
A DSL itthon is a legnépszerűbb internetelérési móddá vált

Olcsóbb lehet a hurokbérlet

Bár a hurkok teljes és részleges átengedésének piaca az elmúlt két évben sokat fejlődött Magyarországon, az átengedett hurkok száma nemzetközi összehasonlításban még mindig meglehetősen alacsony itthon, az alig néhány százalékos "jó" értéket sem éri el. Az NHH megítélése szerint ahhoz, hogy az alternatív szolgáltatók megfelelő feltételekkel tudjanak hozzáférni a szolgáltatók helyi hálózataihoz, tovább kellett finomítani a hurokátengedés szabályozását.

Az NHH csökkenti a hurokátengedési díjakat azzal, hogy költségmodell-váltás mellett döntött. A múltbeli költségeken alapuló teljesen felosztott költségek módszere helyett a hosszú távú különbözeti költségek módszertanának alkalmazását írta elő a JPE szolgáltatóknak. A szabályozott díjakban csak egy hatékony szolgáltató költségeinek a szerepeltetése lehet indokolt.

A hurokátengedés árának csökkentése akár nagyobb jelentőségű lehetne a telefonelőfizetés nélküli csomagoknál, hiszen még mindig több mint 3,2 millió élő, bekapcsolt telefonvonal van itthon, melyeknek csak töredékén, körülbelül 22 százalékán vesznek igénybe szélessávú szolgáltatást. A hurokátengedésses internet nyújtásához azonban az internetszolgáltatóknak be kell települnie a központokba, ennek infrastrukturális költségeit azonban kevesen engedhetik meg maguknak. Így továbbra is csak a sűrűbben lakott területek számos előfizetőt kiszolgáló központjai lesznek a hurokátengedésre is vállalkozó szolgáltatók célpontjai.

Bővülő JPE lista

Az NHH Tanácsának piacelemzése szerint a hívásvégződtetés piacán az egykori monopolszolgáltatók mellett több más JPE szolgáltató is van; a BT Limited Magyarországi Fióktelepe, a Dunakanyar Holding, a DIGI Kft., az eTel Magyarország, a FiberNet, a GTS-Datanet, a PanTel, a Tarr Építő-, Szolgáltató- és Kereskedelmi Kft., a T-Kábel, a TVNetWork és a UPC. Ezek a szolgáltatók, amelyek a piac új szereplői és csak a hívásvégződtetési piacon rendelkeznek jelentős piaci erővel, csupán az átláthatóság és az egyenlő elbánás kötelezettsége került kiszabásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról