:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 9. 09:21

Vállalati keresővel egészíti ki a SharePointot a Microsoft

A Microsoft 1,2 milliárd dollárért megvásárolja a norvég Fast Search & Transfer ASA vállalatot, amely a vállalati hálózatokon kereső szoftvereket fejleszt. Az akvirált cég legnagyobb részvényesei már áldásukat adták az ügyletre, amely a második negyedévben zárulhat le, amennyiben a hatóságok is jóváhagyják.

[HWSW] A Microsoft 1,2 milliárd dollárért megvásárolja a norvég Fast Search & Transfer ASA vállalatot, amely a vállalati hálózatokon kereső szoftvereket fejleszt. Az akvirált cég legnagyobb részvényesei már áldásukat adták az ügyletre, amely a második negyedévben zárulhat le, amennyiben a hatóságok is jóváhagyják.

A Micorosft az Enterprise Search élvonalába vágyik

A Fast olyan szoftvereket készít, amelyek segítségével a vállalati hálózatokon lehet dokumentumok, levelek vagy más adatok után kutakodni. Piaci elemzők szerint ez a terület nagy növekedés előtt áll, ahogy a cégeknek egyre több és több adattal kell megbirkózniuk napi működésük során, ahogy saját maguk is egyre több adatot termelnek. "A vállalati keresés nélkülözhetetlen eszközzé válik a cégek számára mérettől függetlenül, hogy segítsen a kritikus üzleti információk megtalálásában, felhasználásában és megosztásában" -- mondta Jeff Raikes, a Microsoft üzleti megoldásokért felelős vezetője.

Az 1997-ben alapított Fast Search & Transfer 750 alkalmazottat foglalkoztat és világszerte mintegy 3500 ügyféllel rendelkezik. Az oslói központú vállalatnak összes 28 irodája és összesen négy fejlesztőközpontja van, a cég tavalyi bevétele az előzetes becslések szerint 163 millió dollár. A Fast termékeit 80 nyelvre fordították le. A Microsoft célja az akvizícióval a csoportmunkát megkönnyítő SharePoint képességeinek kiterjesztése, ami az utóbbi időben az Office-eladások húzóerejévé vált. A redmondi cég a Fast termékeit és technológiáit a SharePoint termékvonalba integrálja majd.

"Ha [a felvásárlás] végbemegy, akkor egy olyan egyedülálló termék és technológiai palettánk lesz nagyvállalati keresés (Enterprise Search) területén, amely egyedülálló a piacon" -- mondta lapunk érdeklődésére Pozsony Balázs, a Microsoft infomunkás üzletágának hazai vezetője. "Jelenleg is több kisebb, de csúcstechnológiát kínáló cég van a piacon, akik erre szakosodtak, ugyanakkor a nagy gyártók az alapinfrastruktúra szintjén erősebbek ezeknél, nem beszélve a piaci pozícióikról."

"Ilyen alap-platform jelenleg a rendkívül népszerű Office SharePoint Serverbe épített keresőfunkció is. A kettő kombinációjával pedig olyan megoldást tudunk majd kínálni ügyfeleinknek, amelynek segítségével jóval egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a keresett információk megtalálása a nagyvállalati "tudásbázisban", legyen az a saját gépen, vállalati adattárházakban, portálokon tűzfalon belül vagy kívül, vagy mások által üzemeltetett weboldalakon az interneten" -- folytatta Pozsony, aki szerint a Microsoft a Fast akvizíciója után egyedüliként fedheti le a teljes portfoliót.

A többiek se tétlenkednek

A webkeresési piacot vezető Google-nak már régóta vannak olyan szoftverei, amelyek kimondottan a vállalati hálózatokon keresnek, sőt, a cég erre kifejlesztett berendezéseket is kínál a vállalatok számára. Az IBM a Yahooval működik együtt egy Omnifind nevű megoldáson. Elemzők arra számítanak, hogy a legnagyobb vállalati szoftverszállítók (például az Oracle vagy az EMC) jelentős befektetéseket eszközölnek majd ezen a területen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.