Szerző: Bizó Dániel

2008. január 8. 16:45

Megérkezett a Toshiba várva várt ultrahordozható notesze, a Portégé R500

Több hónapos csúszást követően a Toshiba végre Magyarországon is bemutatta a várva várt Portégé R500 ultrahordozható gépét, mely a világ egyik legkönnyebb notebookja. Az R500 egyszerre mérnöki bravúr, és csalódás: a gép rendkívüli technikai paramétereihez nem illő ház és megjelenés társul.

[HWSW] Több hónapos csúszást követően a Toshiba végre Magyarországon is bemutatta a várva várt Portégé R500 ultrahordozható gépét, mely a világ egyik legkönnyebb notebookja. Az R500 egyszerre mérnöki bravúr, és csalódás: a gép rendkívüli technikai paramétereihez nem illő ház és megjelenés társul.

Műszaki bravúr

A 12,1 hüvelykes formátumú R500 a Portégé 2000 által létrehozott etalon termékvonal méltó folytatása kíván lenni. A gép méretéhez képest arcátlanul könnyű, amit tetéz, hogy beépített optikai meghajtóval is bír, és egy jellemzően 5 óra üzemidőt biztosító 56 wattórás akkumulátorral sem haladja meg az 1 kilogrammot -- őrület. Az optikai meghajtó miatt bár a gép nem lehet olyan vékony, mint elődei, így is kecses marad. Hogy ekkora méretekbe az optikai meghajtó és akkumulátor mellé beleférjen a teljes rendszer, a Toshiba egy mindkét oldalán chipeket tartalmazó ultraintegrált alaplapot hozott létre, mely tenyérnyi méretű.

A technikai különlegességek sorába tartozik a kijelző. A LED-háttérvilágítású, 1280x800 felbontésú panel transzflektív, vagyis napfénynél is olvasható marad, mikor a háttérvilágításra nincs is szükség, spórolva az akkumulátorral -- bár ez egyedi megoldásnak számít, a ThinkPad x60s "hagyományos" tükröződésmentes kijelzője és bír korlátozott transzflektív tulajdonságokkal, és napsütésben is olvasható maradhat, ha jó szögben kapja a fényt.

A Napa Refresh Intel Centrino Duo platformra épülő R500 ultra-alacsony feszültségű, 1,2 gigahertzes Core 2 Duo processzort és 945GMS chipsetet alkalmaz, és természetesen rendelkezik a szokásosan elvárható kommunikációs lehetőségekkel és portokkal, a gigabites Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, PCMCIA bővítőhely alapvetőnek mondhatóak egy ilyen kategóriájú gép esetében. Tapasztalataink szerint a gép megfelelő teljesítményt nyújt a célterületén, vagyis az irodai célú felhasználáskor, érdemes viszont minél több memóriával, minimum 2 gigabájttal rendelni. Rendelhető 64 gigabájtos SSD-vel is, optikai meghajtó nélkül ekkor 800 gramm alatt marad a tömege.

Az R500 továbbvitte az elődök örökségét, a billentyűzetet, azokhoz hasonlóan kisjárású gombokat alkalmaz, vagyis szinte alig kell hozzájuk érni az érzékelés érdekében. Az R500 billentyűzetével nagyon gyorsan is lehet gépelni, ha valaki hozzászokott, érzetre is igen jó minőséget kelt. Ezzel azonban sajnos végeszakadt a gyorsan összegyűjthető pozitívumok listájának. Az R500 amekkora mérnöki csúcsteljesítmény, majdnem akkora csalódás néhány, egyébként könnyen orvosolható hiba miatt.

Kár a hibákért

Ahogyan a HWSW egyik munkatársa megjegyezte, első benyomásra az R500 inkább tűnik egy makettnek, semmint valódi gépenk. Ennek oka, hogy a gép háza olcsó műanyag benyomását kelti, és talán az is. A ház egyszerűen puha, és egyes éleken az illesztések sem tökéletesek, nincs a gépben a bizalomhoz elegendő merevség, masszivitás. Ironikus módon a rendkívül alacsony tömeg ekkorra kontraproduktívvá válik, és erősíti a játékszer benyomást.

Fémmel csak a fedélen, a kijelző kávájánál találkozunk, viszont a vékonyság és tömeg érdekében kötött kompromisszumok miatt a kizárólag középen szabad megfognunk nyitáshoz vagy csukáshoz, különben maradandó deformációt okozhatunk. A Portégé R500-hoz képest az x60s egy páncélozott rohamkocsi, igaz, úgy is néz ki, és több mint másfélszer nehezebb -- de legalább nem aggódunk, hogy valami vagy valaki hozzáér.

Szintén nem értékelhető előrelépésként az R500 megjelenése sem, ha kinyitjuk a gépet. Tömören összefoglalva: a Portégé 2000 és R100, de még az R200 is sokkal elegánsabb megjelenést biztosított, egyszerűen szépek voltak. Az R500 esetében valahogy elveszett ez a légies elegancia, nem nyerte el tetszésünket az ezüst belső sem, fekete csak a kijelző elülső kávája maradt -- ne tévesszen meg minket a fotó. Végül egyértelmű visszalépés a fedetlen portok felbukkanása, ráadásul a kéken virító D-Sub monitor csatlakozó kifejezetten megtöri a látványt. Ez talán szőrszálhasogatásnak tűnik, de ennyi pénzért a Toshibától ezt már elvárjuk.

Mindezekkel együtt a Toshiba R500 egy igazi prémium gép, méretéhez és képességeihez mérten rendkívül könnyű, és összességében divatos megjelenést biztosít -- láthatóan más, mint a többi hasonló notebook. A gép félmillió forintot közelítő ára pedig garantálja, hogy a technikai különlegesség ritka marad, így nem kell attól tartani, hogy lépten-nyomon belebotlunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.