Szerző: Bányai György

2008. január 9. 09:48

Kipróbáltuk: Nokia E90

Tizenegy év telt el azóta, hogy a Nokia bemutatta az első mobil mindenesét, a billentyűzettel és széles szolgáltatáskínálattal ellátott Nokia 9000 modellt, amellyel elindut a Communicator sorozat. A most bemutatásra kerülő E90 szolgáltatáskínálatán és tömegén is meglátszik a bő egy évtizedes fejlődés, az annak idején elképzelhetetlen lehetőségek most feleannyit nyomnak a mérlegen.

[HWSW] Tizenegy év telt el azóta, hogy a Nokia bemutatta az első mobil mindenesét, a billentyűzettel és széles szolgáltatáskínálattal ellátott Nokia 9000 modellt, amellyel elindut a Communicator sorozat. A most bemutatásra kerülő E90 szolgáltatáskínálatán és tömegén is meglátszik a bő egy évtizedes fejlődés, az annak idején elképzelhetetlen lehetőségek most feleannyit nyomnak a mérlegen.

Kommunikátor történet

A Nokia gondolt egyet és 1996-ban elsőként egyesítette a tenyérgépek és az egyszerű mobiltelefonok által nyújtottakat. Az első kombikészülék, a Nokia 9000 nem volt a legkisebb, marketingszakemberek dolgozhattak azon, hogy a pufajkát miként szoríthatják be a szegényes tartozéklistába a hálózati töltőegység mellé, hiszen ennek a nehéz, merev, mozgásban is erősen korlátozni képes ruhadarabnak a zsebében lehetett egyedül észrevétlen módon hordozni a készüléket. A Nokia 9000 még 397 grammot nyomott a mérlegen, cserébe olyasmit adott a felhasználó kezébe, ami csak a kiváltságosoknak adatott meg a negyedmillió forintért.

Nokia 9000

A 24 megahertzen futó alacsony fogyasztású Intel 386 processzorszívet egy AMD 486-os változat váltotta fel az 1998-ban bemutatásra került 9110 utódban, amely már kezesebb volt: kevesebb mint 25 dekával húzta le a kabátzsebeket, vagy az akkoriban igen divatos övtokokat. A Nokia 6150-es mobilon alapuló telefonrészt a készülék kinyitott állapotában egy komplett iroda egészítette ki: internetezni (14400 bit/s vonalkapcsolt technológiával, amely sebességgel a mai HWSW főoldal 4-5 perc alatt jelenik meg), faxot küldeni, jegyzeteket írni lehetett a 640x200 képpontos szürkeárnyalatú kijelzőn, illetve az ezalatt elterülő QWERTY billentyűzeten.

A múlt az ősök GEOS operációs rendszerét Symbianra (EPOC) cserélő színes kijelzős 9210-zel folytatódott, melynek segítségével még vonalkapcsolt módon ugyan, de már 28,8 kb/s sebességgel (arra alkalmas hálózatokban HSCSD: két 14,4 kbit/s vonal összekapcsolása, elméletileg azonban négy is lehetett) kínálta a web- illetve email elérést. A 9210-et három év várakozás követte, majd végre megjelent a Symbian Series 80 platformot használó 9500 (kívül, a kis kijelzőn egyszerűsített Series 40 használható), valamint annak butított és könnyített változata, a 9300, utóbbi kifejezetten döntéshozók számára.

Talán pont a három éven csúszott el az utóbbi két modell, sikeresnek csak korlátozottan voltak mondhatók. Bár a 9500-ba bekerült egy Wi-Fi adóvevő (amit később a 9300 frissítésébe is beépítettek), de a 3G gyors internetelérés -- amelyre mindenki számított az adott korban -- kimaradt, így maximum EDGE sebességgel lehetett böngészni az arra alkalmas hálózatokban.

Helymegha... Intern... Autofó... Minden...

A Nokia 2007-ben nem késett. Az E90 mindent tud. Nem jelent meg későn, nem csak 3G szabvány szerint böngészhetünk, hanem 3,6 Mbit/s sebességű HSDPA-n, ezen kívül egy 3 megapixeles autofókuszos kamera, Wi-Fi csatoló, valamint GPS navigáció egészíti ki a személyes adatkezelő alkalmazásokat. A készülék minden tekintetben túlmutat az elődökön. És nem is fagy le annyiszor.

Nokia E90

Az E90 210 grammot nyom, külső befoglaló mérete 132x57x20 milliméter. Amit ebben kapunk -- a jelenlegi állapotok mellett nyugodt szívvel kimondhatjuk -- a maximum egy mobil eszköztől. A készülék becsukott állapotban is okostelefon, Series 60 kezelőfelülettel a külső kijelzőn is. Bár szinte mindent meg tudunk "kintről" is tenni, érdemes felnyitnunk a fedelet, mert a beépített billentyűzet az eddigi legkényelmesebben használható a Communicator terméksorozartban látottak közül. A billentyűzet magában foglalja a navigálógombokat is, ezek segítségével a kijelzőn megjelenő egérmutatót is vezérelhetjük. A kijelző is frissült, a korábbi 640x200 képpontos felbontás 800x352 képpontra változott (külső kijelző esetén 240x320 képpont).

Iroda

Arról szinte említést sem kell tennünk, hogy az alap személyes adatkezelő alkalmazások megtalálhatók az E90-ben, hiszen a fejlett naptár, a névjegyzék, a teendőlista, kiegészítve a PDF, valamint az irodai állományok (Excel, Word, PowerPoint) kezelésének képességével minden egyes Nokia okostelefon része, amelyek használata itt nagyobb komforttal párosul, hiszen ebben a modellben adott a billentyűzet és a széles kijelző. Ehhez ráadás, hogy a 9500 és 9300 változatokban alkalmazott Series 80 már a múlté, a készülékben a gyártó okostelefonjaiban is megtalálható Series 60 dolgozik. Emiatt jóval több alkalmazás futtatható a készüléken, igaz azoknak a programoknak a száma, amelyek a belső kijelzőt teljes egészében kihasználják továbbra is csekély. Az adatokat 128 megabájt belső memórián, vagy MicroSD kártyákon tárolhatjuk, melyekből egészen két gigabájtos változatokig ért szót a készülék.


Tökéletesen jelennek meg a PDF dokumentumok, igaz a kicsinyítés-nagyítás fordítva működik

Szórakozás

A multimédia területe igen erős, az MP3- illetve filmlejátszás mellett FM-rádiót is hallgathatunk, feltéve, ha csatlakoztatjuk a készülékhez mellékelt headsetet, amely antennaként is funkcionál. Ha nem a csúcskategóriás fülhallgatókat vesszük referenciának, a Nokia E90 tisztességesen, szép mélyekkel és magasakkal, de mindemellett egyenletes hangképpel kényezteti a fülünket. A három megapixeles, autofókuszos élességállítással ellátott fényképezőgép kifejezetten szép képeket készít, szőrszálhasogatás, de ha hibát akarunk találni és nem foglalkozunk azzal, hogy az E90 nem fényképezőgép, hanem telefon, akkor a háztető cserepein láthatunk néhol moiré színhibát, ami egyáltalán nem zavaró, csak van. A képalkotó mellesleg nem akármilyen videó készítésére is alkalmas: 640x480 képpontból állhatnak a 30 képkocka másodpercenkénti sebességű felvételek.

Nokia E90

Böngésző gyengeségek

Az E90 hatalmas felbontásán a 800 pixel széles weboldalak úgy jelennek meg, hogy azokat nem kell jobbra-balra görgetni. A parányi képpontméret miatt arra is van lehetőségünk, hogy nagyítsuk a megtekintett oldalakat, amely nem igényel látványos számolási időtöbbletet, a képek átméretezésével együtt sem. A szűk keresztmetszetet nem a HSDPA jelenti, hiszen a készülék 3,6 megabit másodpercenkénti forgalmazására alkalmas, hanem a számítási teljesítmény: a weboldalak először szövegesen jelennek meg, majd némi számolgatás után grafikusan is. Mindez úgy történik, hogy egy izmosabb oldal jópár másodpercre eltűnik, míg megjön a grafikákkal teli, formázott változat. Jobb lett volna, ha a processzor tréningje alatt a szöveges változat nem kerül le a képernyőről, hanem olvashatóan, görgethetően ottmarad.


Flash alapú gombokat nincs esélyünk megnyomni: felül E90, alul PC böngészője

A gondok itt nem érnek véget, számos oldal alkotórészei meg sem jelennek, vagy használhatatlanok, így sok esetben a navigációnak is vége szakad, mert E90-en flash gombokat nem nyomhatunk meg. Bár a böngésző a flash állományokkal sok esetben képes dűlőre jutni, az azokhoz tartozó parancsok, illetve felhasználó által generált események, -- mint amilyen a linkre kattintás -- már nem kerülnek feltétlenül átadásra. További bosszúság, hogy pár weboldal -- mint ahogy az más, Symbian operációs rendszerrel ellátott hétköznapi Nokia okostelefon esetében is érzékelhető -- még a böngészőalkalmazást is bezárja betöltődése közben. Mindezek mellett kell kimondanunk, hogy az internetezés tekintetében az E90 jóval stabilabb, mint az elődök, amelyek esetében bizony sokan gondolták meg, hogy tesznek-e kísérletet egy ismeretlen, először látogatott oldal megtekintésére, vállalva a fagyásokat, kilépéseket, valamint néha az akkumulátor kivételéig a képernyőn maradó hibaüzenetek megjelenését.

Helymeghatározás

Miután ezt kimondtuk, jöhet a navigáció, ami ráadás, vagy ha jobban tetszik, hab a tortán. A vevőegységről elmondható, hogy hiperérzékeny, nyílt terepen, vagy szépen döntött autószélvédő mögül megfogja a helymeghatározáshoz szükséges műholdak jeleit, volt olyan is, hogy nyolcat látott ezekből. A telepített alkalmazások között megtalálhatjuk a navigációs programot, amelynek a működése közben aktív adatkapcsolatot is fenn kell tartani.


Volt amikor 8 műholdat is fogott a vevőegység a borongós-ködös reggelen. A képen az ingyenes Google Earth navigáció

Ezt nyugodt szívvel akár mellőzhetjük is, mert a Google Earth E90-en futó változata azon kívül, hogy mutatja az adott területről készült műholdas fotókat, képes együttműködni a készülék GPS egységével, amellyel összedolgozva a fotókon, vagy a hozzá tartozó térképen nagy pontossággal határozza meg helyzetünket. Bár nem szól, hogy mikor forduljunk merre, még az egyirányú utcákat is jelzi a menetiránnyal és eszerint is tervezi meg az útvonalat, nagyon jól működik. Abban az esetben, ha kiautózunk a 3G lefedett területről, GPRS, vagy EDGE kapcsolaton sem bűn lassú az adatcsere.

A Nokia E90 azok számára készült, akik semmit sem szeretnének nélkülözni a zsebükből. Tény, hogy testes egy darab és tömege is nagyobb a hétköznapi mobilokénál, de ezért képes a helymeghatározásra, a mobilinternetezésre, multimédia állományok lejátszására és az irodai teendőinket is elvégezhetjük, hiszen az Office programcsomag tagjaival éppúgy szót ért, mint a PDF állományokkal. Ha pedig érdekes helyeken járunk, vagy akár csak kedvünk van hozzá, szép fotókat is készíthetünk. Azt se felejtsük, hogy egy fényképezőgép, egy navigációs eszköz, egy tenyérgép, egy hordozható médialejátszó, valamint egy mobiltelefon együttesen legalább kétszer-háromszor annyira húzza le a zsebet, ráadásul többet is ezekből. Az E90 200 ezer forintért kapható a hazai mobilszolgáltatóknál, de hűségnyilatkozat aláírásakor akár 53 ezer forint kezdőrészletért is hazavihető.


Ilyen képeket készít a beépített kamera


Katt a képre az eredetiért

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról