Szerző: Ady Krisztián

2008. január 4. 14:39

20 millió dolláros támogatást kapott az ingyenes Wi-Fi-hálózatot is építő Meraki

[C|Net] Újabb 20 millió dolláros tőkeinjekciót kapott befektetőitől -- többek között a Sequoia Capitaltól, a DAG Venturestől, és a Northgate Capitaltól -- a Meraki Networks , az a feltörekvő vállalat, mely azt tűzte ki célul, hogy olcsó, sőt, ingyenes Wi-Fi-kapcsolattal látja el a világ jobban élő, és fejlődő országait egyaránt. A cég olyan routereket és megoldásokat értékesít, mellyel megoszthatjuk internetünket másokkal, sőt, akár komplett hálózatot is építhetünk a mesh-képes routerkből.

[C|Net] Újabb 20 millió dolláros tőkeinjekciót kapott befektetőitől -- többek között a Sequoia Capitaltól, a DAG Venturestől, és a Northgate Capitaltól -- a Meraki Networks, az a feltörekvő vállalat, mely azt tűzte ki célul, hogy olcsó, sőt, ingyenes Wi-Fi-kapcsolattal látja el a világ jobban élő, és fejlődő országait egyaránt. A cég olyan routereket és megoldásokat értékesít, mellyel megoszthatjuk internetünket másokkal, sőt, akár komplett hálózatot is építhetünk a mesh-képes routerkből.

A Meraki legolcsóbb routere, az 50 dolláros Meraki Mini is képes arra, hogy mesh hálózatot hozzon létre. Ennek lényege, hogy az egymás vételkörzetében található routerek egyetlen vezeték nélküli hálózatba szerveződnek, s ha csak egyikük is eléri az internetet, bármelyik routerre csatlakozó felhasználó alkalmas lesz a világháló böngészésére. A nagy rivális, a spanyol FON speciális routerei erre nem képesek.

Meraki Mini
Meraki Mini
A Meraki Networks egy doktori disszertációból nőtte ki magát vállalatá, mely nem csak olcsó vezeték nélküli hálózati berendezéseket, hanem komplett megoldásokat is kínál. A Meraki Pro szolgáltatással akár kisebb szállodák is menedzselhetik saját Meraki hálózatukat, annak minden adminisztrációjával, számlázásával, felhasználói jogosultságkezelésével együtt.

Jelenleg már több mint 5000 hálózat használja a Meraki routereit, az egyik legnagyobb felhasználó a keresőóriás Google, de a cég több ezer routert készül ingyenesen szétosztani San Franciscóban is, hogy egy városméretű hálózatot hozzanak létre.

A vállalat ugyanakkor főként a fejlődő országokban, Indiában, Latin-Amerikában és Afrikában, vagy Brazíliában látja fejlődése kulcsát. A cég hamarosan olyan routert is piacra dob majd, melyet napelemek hajtanak, töltenek majd fel, így elektromos áramra sem lesz szükség a telepítésükhöz, üzemeltetésükhöz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról