Szerző: Bizó Dániel

2008. január 4. 13:38

Felrúgta megállapodását az Intel és OLPC atyja

Nem sokáig tartott az Intel és az OLPC program barátsága. A világ legnagyobb chipgyártója közölte, hogy megszakította együttműködését a nonprofit projekttel, miután feloldhatatlan ellentét alakult ki a felek között, egészen pontosan az ötletgazda Nicholas Negropontéval.

[HWSW] Nem sokáig tartott az Intel és az OLPC program barátsága. A világ legnagyobb chipgyártója közölte, hogy megszakította együttműködését a nonprofit projekttel, miután feloldhatatlan ellentét alakult ki a felek között, egészen pontosan az ötletgazda Nicholas Negropontéval.

Megalománia

Az Intel állítása szerint az alig fél évre visszatekintő közös munka azért szakadt meg, mert Negropontét nemcsak zavarta az Intel rivális kezdeményezése, a Classmate program, hanem egyenesen követelte annak befejezését. Sőt az Intel részéről exkluzivitást várt el az OLPC program felé, vagyis hasonló célú számítógépek számára sem szállíthatott volna a továbbiakban chipeket. A vállalat szóvivője szerint ezzel patthelyzetbe kerültek a felek, mivel a feltételek elfogadhatatlanok voltak az Intel számára.

Az Intel és Negroponte a korábbi hosszas civakodást követően tavaly békét kötött, és a vállalat egy tagot delegált a projekt igazgatótanácsába az együttműködés koordinálása érdekében. A cél mi más lehetett volna, minthogy Intel-alapú OLPC számítógépet hozzanak létre.

A gép meg is született, és az Intel napokon belül, a jövő héten Las Vegasban rendezett Consumer Electronics Show alkalmával tervezte bejelenteni azt. A feloldhatatlannak tűnő nézeteltérés miatt azonban az Intel képviselője kilépett a tanácsból, és az Intel-alapú modell bemutatását is törölték.

Az OLPC, vagyis a One Laptop Per Child projektet mintegy 3 évvel ezelőtt az MIT kutatójaként Negroponte kezdeményezte. Az OLPC célkitűzése, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő fejlődő országokban élő gyerekeknek rendkívül olcsó notebookokat biztosítson az oktatás támogatása érdekében. A rendkívül ambiciózus terv 100 dolláros költségű, kicsi, ellenálló hordozható számítógépet vizionált, melyből több tízmillió darab szállítanak le majd világszerte ezekben az években.

Casus belli

Mivel az OLPC keretein belül megszületett számítógép megalkotása az Intel részvétele nélkül zajlott, és AMD Geode-processzorra alapozott, ezért az Intel érthető módon hevesen kritizálta a kezdeményezést. Craig Barrett, az Intel igazgatótanácsának elnöke, és korábbi vezére két évvel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy helyesebb volna játékszerről beszélni, semmint valódi számítógépről, utalva a gép korlátozott képességeire.

A nyilatkozatháború közepette az Intel tettekben megtestesült reakciója sem sokáig váratott magára. Az óriásvállalat 2006 májusában jelentette be World Ahead programját, mely integrálta a korábban függetlenül futó projekteket, és új elemekkel egészítette ki, hogy átfogó megoldást kínáljon a fejlődő országok felzárkóztatására. A World Ahead részét képezik természetesen az olcsó PC-k, melyekkel növelhető az elmaradott államok néhány százalékos penetrációja, megteremtve az alapot a digitális ismertekhez való hozzáféréshez.

Az egyik ilyen referencia design, a Classmate notebook PC, melynek első szállításait idén kezdte meg a vállalat -- többek között Magyarországra is érkezett néhány tucat a folyamatban lévő oktatási reform egy kísérleti projektje számára. Az Intel célja a Classmate-tel, hogy lendületet adjon az iparnak és a piacnak egyaránt, hasonló gépek fejlesztését a jövőben partnereitől reméli.

Míg a végül 188 dollárossá lett OLPC XO notebook egyedi felületet és hardveres megoldásokat alkalmaz, kifejezetten kisgyerekeknek szánva, addig a drágább és nagyobb teljesítményű Classmate PC gyakorlatilag egy hagyományos notebooknak tekinthető, mely a szokásosnál jóval kisebb és gyengébb, és akár Windows XP is telepíthető rá. A nagy visszhangot kiváltó ASUS Eee PC (teszt) a Classmate-tel közös gyökereket ápol, hardveres alapjaik megegyeznek.

Favágás

Az Intel és Negroponte összekülönbözésével így ismét egymásnak feszülnek a felek a fejlődő országok iskoláiért folytatott versenyben, mely az érintett vállalatok számára hatalmas üzleti lehetőségekkel kecsegtetnek több száz millió potenciális új fogyasztó bevonásával. A fejlemény nem segít az OLPC projektet, melynek a csúszásokat követően a vártnál magasabb előállítási költséggel és az előzetes várakozásokhoz képest sokkal alacsonyabb megrendelési volumennel kell szembesülnie, ami méretgazdaságosság hiányában gátolja a költségek leszorítását.

A jelenlegi ismeretek szerint eddig kizárólag Peru és Uruguay rendelt XO gépeket, összesen 360 ezer darabot, míg más országok egyelőre kivárni látszanak, és csak szándékukat jelezték. Az alacsony volumen felfuttatása érdekében Negroponte karitatív programot indított az Egyesült Államokban "Give One, Get One", melynek lényege, hogy 400 dollárért lehet vásárolni egy XO-t, mely összegegy másik XO-t is megfinanszíroz egy rászoruló gyermeknek. Becslések szerint így eddig mintegy 200 ezer gépet sikerült értékesíteni.

Az OLPC ráadásul kizárni látszik magát az Intel ultramobil platformjából is. Az Intel külön fejlesztési irányt hozott létre a rendkívül olcsó és ultraalacsony fogyasztású számítógépek számára, új szegmenst építve ezzel. Ennek első gyümölcse a hamarosan megjelenő Menlow kódnevű platform, melynek rendkívül kompakt méretei mellé néhány wattos rendszerfogyasztás társul, köszönhetően a rendkívül energiatakarékos Silverthorne processzornak és Poulsbo chipsetnek. Ez a technikai hátrány mellett jelentős gazdaságossági hátránnyá épülhet fel, hiszen a Menlow-t vagy utódait választó oktatási gépek a fogyasztóknak és cégeknek szánt hasonló modellek gerjesztette volumennel osztoznak a költségeken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról