Szerző: Bizó Dániel

2008. január 8. 11:49

Két kiemelt biztonsági frissítés érkezik Windowsokhoz az idei első patch kedden

Ma esedékes a Microsoft idei első patch keddje. A szoftveróriás várhatóan két magas besorolású biztonsági javítást fog kiadni a szokásos, rosszindulatú szoftvereket kereső eszköz frissítése mellett. A vállalat biztonsági csapata emellett nemrég egy új blogot is indított, ahol a keddi frissítéseket tervezik tárgyalni mélységeiben.

[HWSW] Ma esedékes a Microsoft idei első "patch keddje". A szoftveróriás várhatóan két magas besorolású biztonsági javítást fog kiadni a szokásos, rosszindulatú szoftvereket kereső eszköz frissítése mellett. A vállalat biztonsági csapata emellett nemrég egy új blogot is indított, ahol a keddi frissítéseket tervezik tárgyalni mélységeiben.

A Microsoft Security Bulletin 2008 januári előzetes tájékoztatása alapján két biztonsági frissítés esedékes, melyek közül az egyik kritikus, a másik pedig fontos besorolású. Az első sebezhetőség távoli kód végrehajtását teszi lehetővé az összes ma is támogatott Windows operációs rendszeren, kritikus besorolással ugyanakkor csak az asztali változatok (XP, Vista) esetében rendelkezik, a Server 2000 SP4 számára közepes, a Server 2003-ak (32- és 64-bites változatok egyaránt) esetében pedig "fontos" osztályzatot kapott.

A másik rés a jogosultsági szint lokális megemelésére ad lehetőséget a támadónak, mely a második legmagasabb kockázati besorolásban részesült. Ez a sebezhetőség, úgy tűnik, a Longhorn-generációnál nem jelentkezik, viszont a Windows 2000, XP, és Server 2003 különféle változatai mind érintettek. Annak eldöntésében, hogy szüksége van-e egy telepítésnek valamelyik biztonsági foltozásra, a Baseline Security Analyzer segít, mely az operációs rendszer mellett más Microsoft szoftverek biztonsági állapotát is kiértékeli, így többek között az Internet Explorer, Office, IIS, Exchange és SQL Server alkalmazásokét is.

A biztonsági frissítéseken kívül a Microsoft tervei szerint további öt magas prioritású patch kerül a Microsoft Update-re, valamint kettő hasonló osztályzatú a Windows Update-re. A kiadott frissítéseket részletesen tárgyalja a vállalat holnapi webcastjában, melyet magyar idő szerint este 8-kor tartanak.

A biztonsági csapat decemberben jelentette be új blogját, melyben technikai mélységeiben tervezik tárgyalni a Microsoft szoftvereket érintő sebezhetőségek természetét, főként a minden hónap második keddjén kiadott foltozásokkal megcélzottakat, de az ígéret szerint a kutatások során szerzett tapasztalatokat is megosztják majd. A blog egyelőre csak egy beköszönést és két példabejegyzést tartalmaz, várhatóan a mai nap folyamán frissül a két biztonsági frissítés technikai részleteivel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról