Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 2. 14:29

Nagyobb kijelzőt és WiMAX-vezérlőt kaphat az ASUS Eee PC

A pletykák szerint a jövő héten kezdődő Las Vegas-i Consumer Electronics Shown mutatja be az ASUS a népszerű Eee PC második generációját, amely megnövelt kijelzővel és WiMAX vezeték nélküli támogatással rendelkezik. A tajvani cég az Intellel és a Sprint mobilszolgáltatóval közös eseményt tart a CES alkalmával, ennek a meghívójában van utalás a WiMAX-szel felszerelt olcsó notebookra.

[HWSW] A pletykák szerint a jövő héten kezdődő Las Vegas-i Consumer Electronics Shown mutatja be az ASUS a népszerű Eee PC második generációját, amely megnövelt kijelzővel és WiMAX vezeték nélküli támogatással rendelkezik. A tajvani cég az Intellel és a Sprint mobilszolgáltatóval közös eseményt tart a CES alkalmával, ennek a meghívójában van utalás a WiMAX-szel felszerelt "olcsó" notebookra.

Az új Eee PC-ről egyelőre csak kevés információ látott napvilágot, bár a WiMAX-csatlakozás biztosnak tűnik, a megnövelt méretű kijelző már csak találgatás. Bennfenntes források azt állítják, a CES-en érkező új ASUS Eee PC már nem 7 hüvelykes, hanem 8,9 hüvelykes kijelzőt tartalmaz, amelynek felbontása is nagyobb az eredeti kivitel 800x480 pixelénél. A nagyobb felbontású kijelző elsősorban azért lehet fontos, hogy a gépen megfelelően fusson a Windows is, amelyet a Microsoft gőzerővel portol a korlátozott képességű notebookra.

ASUS Eee PC

Az Eee PC a tavalyi Computexen mutatkozott be és 2007 őszén került a boltokba, ahonnan valósággal szétkapkodták. Az ASUS a premiert követő egy negyedév alatt több mint 350 ezer darabot értékesített annak ellenére, hogy számos országban még nem kapható -- például az Egyesült Államokban sem. Az apró noteszgépekben 7 hüvelykes kijelző, 900 Mhz-es Intel processzor és lapkakészlet, Wi-Fi és Ethernet hálózati vezérlő, változó mennyiségű memória, illetve flashmemóriás háttértár található. Alapvetően a háttértár mérete, illetve a memória mennyisége határozza meg a konfiguráció árát, de a két nagyobb változathoz beépített webkamera is dukál. Magyarországra hivatalosan az idén érkezik az Eee PC.

Az Intel, az ASUS és a Sprint közös bemutatóján valószínűleg azt próbálják majd demonstrálni, hogy az Eee PC elsődleges célpiacán, vagyis a fejlődő országokban miként lehet ilyen olcsó gépek segítségével informatizálni a társadalmat anélkül, hogy vezetékes infrastruktúrát kellene kiépíteni -- az internetcsatlakozást szélessávú WiMAX hálózat szolgáltatná.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról