Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 28. 12:48

Késnek a Phenomok

Az első helyett csak a második negyedévben érkeznek piacra az AMD kijavított Phenom chipjei -- értesült a HKEPC .

[HWSW] Az első helyett csak a második negyedévben érkeznek piacra az AMD kijavított Phenom chipjei -- értesült a HKEPC.

Március a legkorábbi időpont

Az AMD decemberben döntött úgy, hogy bizonytalan időre felfüggeszti a négymagos Opteron processzorainak szállítását, miután kiderült, "bizonyos igen specifikus körülmények között" egyes memóriacím fordítási tár- (TLB) és cache-műveletek olyan erőforráskonfliktushoz vezethetnek, melyek a rendszer kifagyását okozhatják. A hibával már hónapok óta tisztában volt az AMD, azonban kezdetben úgy tűnt, az csak a magasabb órajelű változatokat érinti, ám végül kiderült, a lassabb verziókban is jelen van. A Phenomok szállítását nem állította le az AMD, mivel a hiba megjelenése asztai gépek esetében valóban rendkívül alacsony. Aki nyugodtan akar aludni, letölthet egy szoftvere hibajavítást az AMD-től, ám ennek ára jelentős teljesítméncsökkenés.

AMD Phenom Az átdolgozott, TLB-hibától már mentes B3 steppingre épülő három- és négymagos processzorokból csak mintadarabok lesznek elérhetők az első negyedévben, a kereskedelmi szállítások a második negyedévre csúsznak át. Annak ellenére, hogy ezek a chipek már az átdolgozott magra épülnek, az órajelük továbbra is 2,6 GHz vagy annál alacsonyabb, a hárommagos verziók esetén pedig legfeljebb 2,4 GHz lesz.

Így tehát aki a Phenom 9900, 9700, 9650, 9550, 9150e vagy 9100e processzorra építené új PC-jét, legkorábban április környékén teheti meg, de a hárommagos Phenom 8700, 8650 és 8450 változatokat is csak ekkortól lehet majd megvásárolni. A továbbra is B2 steppinge épülő, tehát a TLB-hibát tartalmazó hárommagos Phenom 8600 és 8400 verziók azonban már márciusban piacra kerülnek -- állítja PC-gyártókhoz közeli bennfenntes forrásokra hivatkozva a HKEPC. A kétmagos verziók érkezéséről egyelőre semmit sem lehet tudni.

Kevés

Az AMD Phenom néven piacra kerülő chipek a szeptemberben bejelentett, Barcelona kódnévre hallgató négymagos Opteronok asztali változatai. A Phenom egyetlen szilíciumlapkára integrál 4 nagyteljesítményű, 64 bites x86-processzormagot, melyek a 2003-ban debütált előd K8 mikroarchitektúrájára épülnek. A változások inkrementálisnak tekinthetőek, a leglényegesebb fejlesztés a cache-hierarchia, valamint a vektorizált lebegőpontos végrehajtóegységek kétszeres áteresztőképessége az adatutak kiszélesítése révén. Ezen túlmenően az említésre méltó fejlesztések közé tartozik a javított elágazásbecslő, illetve a betöltések soronkívüli átrendezése. A négy mag közötti hatékony adatmegosztás érdekében a chip az AMD történetében elsőként egy harmadszintű gyorsítótárat (L3 cache) is kapott.

A Phenom alapjául szolgáló architektúra legfontosabb fejlesztései azonban elsősorban a szerverfeladatok alatti nagyobb teljesítményt célozzák, amelyekből az asztali változatok vajmi keveset profitálnak: az első tesztek szerint a Phenomok nem csak azonos, hanem még magasabb órajelen is lemaradnak az Intel Core 2 Quadoktól. Az AMD vadonatúj asztali chipje ráadásul nem csak sebességben, hanem rendszerszintű fogyasztásban is alulmarad, vagyis többet eszik a Core 2 Quadnál, üresjáratban és terhelten egyaránt.

Az Intel kivár

A Phenomok gyengeségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy az Intel nemrégiben úgy döntött, elhalasztja 45 nanométeres technológiával gyártott négymagos asztali processzorainak piaci premierjét. A Core 2 Quad Q9300, Q9450 és Q9550 a kiigazított termékterv alapján csak februárban vagy márciusban jelenik meg, attól függően, hogy az AMD hogy tudja szállítani Phenomjait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról