Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 19. 09:53

A szuperolcsó Centro sikere ellenére nehéz helyzetben a Palm

Látványosan visszaesett a Palm forgalma és nyereségből veszteségbe fordult a cég mérlege a most véget ért második negyedévben annak ellenére, hogy a szuperolcsó Centro okostelefon nagy siker a piacon. A cég csalódást okozó negyedéves előrejelzést tett közzé, valamint azt is bejelentette, hogy a jövőben nem hoz nyilvánosságra részletes pénzügyi prognózist. A részvényárfolyam 11 százalékkal csökkent a hírek hatására.

[HWSW] Látványosan visszaesett a Palm forgalma és nyereségből veszteségbe fordult a cég mérlege a most véget ért második negyedévben annak ellenére, hogy a szuperolcsó Centro okostelefon nagy siker a piacon. A cég csalódást okozó negyedéves előrejelzést tett közzé, valamint azt is bejelentette, hogy a jövőben nem hoz nyilvánosságra részletes pénzügyi prognózist. A részvényárfolyam 11 százalékkal csökkent a hírek hatására.

A november 30-án véget ért negyedévben a Palm 349 millió dollár bevétel mellett 9,6 millió dolláros veszteséget ért el, ami nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak -- a forgalom 1 millió dollárral alacsonyabb volt a konszenzusnál, míg a veszteség részvényenként 1 centtel felülmúlta a szakértők prognózisát. A nettó szintű veszteséget összesen több mint 25 millió dollár egyszeri költségnek köszönheti a cég, amelyből 14,3 millió dollár részvényalapú kompenzációkkal kapcsolatos, 10 millió dollár pedig átszervezésekkel.

Palm Centro

Annak ellenére, hogy a Palm okostelefonok eladásai éves szinten 11 százalékkal nőttek, a Palm bevétele 11 százalékkal visszaesett, ahogy a hagyományos tenyérgépek iránti kereslet lényegében megszűnt. A negyedév alatt 686 ezer Palm Treo és Centro talált gazdára, ami új rekord a vállalat történetében. A Centro sikerére jellemző, hogy a Palm bejelentése szerint nem tudják kielégíteni a keresletet, amit alkatrészhiány is tetéz ráadásul.

A jelenleg is tartó harmadik negyedévre 310 és 320 millió dollár közötti bevételt vár a Palm, ami jóval alacsonyabb az elemzők által jósolt 358 milliós átlagnál. A vállalat közölte továbbá, hogy a jövőben nem tesz közzé részletes pénzügyi előrejelzést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról