Szerző: Bizó Dániel

2007. december 17. 14:59

AMD: jövőre ismét nyereséges lesz a működésünk

Az ideinél sokkal jobb évet ígér jövőre az AMD. A vállalat elfogadhatatlannak tartja a 2007-et, ugyanakkor folyamatosan javuló teljesítménnyel jövő az összes üzletágat nyereségessé teszik, amit termékfrissítésekkel, piacszerzéssel, valamint a 45 nanométeres gyártástechnológia bevezetésével kívánnak elérni -- ígérte Bob Rivet pénzügyi vezérigazgató.

[HWSW] Az ideinél sokkal jobb évet ígér jövőre az AMD. A vállalat elfogadhatatlannak tartja a 2007-et, ugyanakkor folyamatosan javuló teljesítménnyel jövő az összes üzletágat nyereségessé teszik, amit termékfrissítésekkel, piacszerzéssel, valamint a 45 nanométeres gyártástechnológia bevezetésével kívánnak elérni -- ígérte Bob Rivet pénzügyi vezérigazgató.

Rivet szerint "csúf" dolgok dominálták 2007-et. Ezek közé tartozik, hogy az összes üzletág veszteséget termelt, az év első kilenc hónapjában 1,9 milliárd dollár készpénzt vesztett az AMD, valamint részesedést vesztett a szerverpiacon. Ezeket a pénzügyi tüneteket az első negyedévet sújtó katasztrofális disztribúciós probléma, valamint a Barcelona és az új Radeonok csúszása okozták elsősorban. "A szabad cash-flow elfogadhatatlan [...], az üzemi eredmény katasztrófa volt az év első felében" -- jellemezte Rivet a szituációt. A vállalat papírjai idén közel 60 százalékot vesztettek értékükből, és négyéves mélyponton vannak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ez már a múlt, a menedzsment tanult belőle, és a vállalat a harmadik negyedévben már nagyot lépett előre, amit megismétel majd a negyedikben is, mely szezonálisan erős. "Szerencsétlen szituációban vagyunk, de egyértelműen jó irányban mozgunk." Hangsúlyozta, "mániákusan figyelnek majd a cash-flow semlegességre", hogy ne fordulhasson elő többet az, hogy forrást kell bevonniuk a pénzpiacról. 2008 harmadik negyedévében éri el az AMD ismét az üzemi nyereségességet, majd a negyedik negyedévvel együtt Rivet alapján a teljes évben sikerül minden szegmensben azzá válni.

Túl drága volt az ATI
Az AMD bár üzemi szinten nyereséget ígér 2008 második felére, mely ellensúlyozza a még első félévre áthúzódó veszteségeket, nettó jövedelme várhatóan negatív marad. Ennek egyik oka, hogy a vállalat veszteséget lesz kénytelen leírni az ATI Technologies könyv szerinti értékéből, beismerve ezzel, hogy túl magas árat fizetett a kanadai chiptervező vállalatért 2006 során, mely többek között nehéz pénzügyi helyzetéhez, és a fúzió levezénylése miatt talán más problémákhoz is vezetett.
Rivet szerint a processzorok és grafikus chipek kínálatának teljes frissítése, az új platformok, valamint az üzleti PC-k piacán alulreprezentált jelenlét növelése megteszik majd hatásukat: növekszik az átlagos eladási ár, emelkedik a volumen és a egyes szegmensekben a piacrészesedés is. Mindezt számottevően, akár 30 százalékkal alacsonyabb termelési költségek mellett, ugyanis év közepén tervezi felfuttatni 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájú tömegtermelését a vállalat Drezdában.

>>> Az AMD 2008-as üzleti PC-platformjairól itt olvashat <<<

A készpénzvesztés megállítására ugyanakkor a vállalat drasztikusan csökkenti tervezett tőkeberuházásainak mértékét. 2007-re eredetileg tervezett 2,5 milliárd dollárt tervezett a cég, mely végül 1,7 milliárdban állapodott meg, 2008-ban pedig mindössze 1,1 milliárd dollárt kíván fordítani a vállalat beruházásokra. Ennek nagyobb része az év első felére koncentrálódik a 45 nanométeres eljáráshoz szükséges félvezetőipari eszközök beszerzése és telepítése miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról