:

Szerző: Bányai György

2007. december 14. 11:07

Karácsonyi plázatúra -- mit, hol, mennyiért?

A karácsonyra való tekintettel bejártuk Budapest bevásárlóközpontjait, amelyek gombamód szaporodnak. Tíz napunk maradt, azután a fa alá kerülnek a kisebb-nagyobb ajándékok, amelyek műszaki termékek esetén javarészt ezekből a kisváros nagyságú üzletközpontokból kerülnek beszerzésre. Cikkünkben áttekintjük a viszonyokat, különös tekintettel az árukészletre, valamint az akciós árakra. Túránk során az eladók szakértelmére is kíváncsiak voltunk.

[HWSW] A karácsonyra való tekintettel bejártuk Budapest bevásárlóközpontjait, amelyek gombamód szaporodnak. Tíz napunk maradt, azután a fa alá kerülnek a kisebb-nagyobb ajándékok, amelyek műszaki termékek esetén javarészt ezekből a kisváros nagyságú üzletközpontokból kerülnek beszerzésre. Cikkünkben áttekintjük a viszonyokat, különös tekintettel az árukészletre, valamint az akciós árakra. Túránk során az eladók szakértelmére is kíváncsiak voltunk.

Kalandra fel!

Két napot adtunk magunknak, amely alatt bejártuk hazánk minivárosait, amelyek a pénzköltés ezernyi formját kínálják. Nyilván a mozizásról, valamint az étkezési lehetőségekről ebben az írásban nem olvashat a kedves olvasó, viszont a számítástechnikai oldalról alaposan szemügyre vettük a kínálatot, valamint ezen termékek akciós részét is. A látogatások során eladóval sok esetben beszélgettünk, kíváncsiak voltunk felkészültségükre, készségességükre, a hozzáállásukra.

Az üzletek számítástechnikai osztályainak egyik húzóágát a noteszgépek adják, ahol most a sláger a belépőszintű kategória, amelyek tagjai közül százezer forint környékén akár többféle modellt is találhatunk, javarészt operációs rendszer nélkül, de előfordul elvétve a Linux valamely változata is előtelepítve. A tavaszi, évfordulós Media Marktos 99 ezer forintos Toshiba noteszgépet azonban senki sem képes megismételni, igaz, nem hivatalos források szerint annak idején ez a Windows XP operációs rendszerrel forgalomba került 3000 darabos tételt veszteségesen adta a cég a piacszerzés reményében.

Electro World

A túránk első állomásaként a budaörsi Electro World került terítékre, ahol nagy választékkal, remek akciókkal és kevés vásárlóval találkoztunk. A noteszgépek, LCD-kijelzők komplett falon futottak végig, asztali gépből sem volt szűkös a kínálat. A digitális fényképezőgépek választéka széles, köztük böngészve két szuper árat is találtunk, a Samsung NV3 7,2 megapixeles, fémházas, film- és MP3-lejátszóként is használható masina fülhallgatóval és bőrtokkal már 39900 forintért a birtokunkba kerülhet. Erre csak rátesz egy lapáttal a Kodak V705, amely 45 ezer forintért két lencséjével és két külön képérzékelőjével az ötszörös zoomot (kis csalással a két lencse közötti űrt digitálisan kitöltve) 23 milliméteres extranagy látószögtől indítva kínálja 7 megapixelben.


A Samsung NV3 itt a legolcsóbb

Az eladók felkészültsége és hozzáállása átlagon felüli volt, bár a noteszgép-kínálatba belekérdezve egy játékkedvelő szájából hallottuk az információkat, amelyek -- a furcsa megközelítést leszámítva -- helyesek voltak, ez alapján úgy tűnik, itt bátran vásárolhatnak a kevésbé hozzáértők is. Ebben az üzletben láthattunk asztali DVD-felvevőt 27 ezer forintért, valamint Hitachi 1 gigabájtos MP3 lejátszót is 7000 forintért.

Saturn

A kispesti Saturn széles termékskálával várja a vásárlókat, ez tízméteres MP3 lejátszó-sort, digitális fényképezőgépekkel teli ugyanekkora polcrendszert, valamint széles noteszgép kínálatot jelent. Az eladó tájékozott, ráadásul igényünket lelkesen fürkésző volt, bár egy négy tagból álló, sztorizva elnevetgélő csoportosulásból kellett kiragadni a beszélgetéshez. Ezt nem is mi tettük, hanem a segítségünkre siető, az eladótérben szolgálatot teljesítő T-Mobile webkártyát hirdető vendégalkalmazott, aki hozzánk hívta, miután pár szóban megjegyezte, hogy az ő feladata egyedül az Acer gépek mellé ajándékba adott USB-s HSDPA-modem ismertetése.

A fotós osztály dolgozója érdekes választ adott arra a kérdésre, hogy a hőszublimációs elven működő Kodak fotónyomtató kellékanyagait miért nem lehet megkapni. A fiatalember válasza annyiban merült ki, hogy onnantól, hogy a termék nem képezi a kínálatot, nem forgalmazzák a hozzá kapcsolódó kiegészítőket sem: ez jelen esetünkben a speciális papír-fóliakazetta kombinációt jelentette. Arról természetesen nem volt fogalma, hogy kiváltható-e más gyártó termékével -- mi tudjuk, hogy a Samsung nyomtatóiban Kodak kazetta és papír teljesít szolgálatot.


A valós választék kisebb: három teljesen egyforma notesz a mintadarabok között

A Duna Plazában a közelmúltban megnyílt Saturn üzlet egyetlen eladóval várja a rohamot, a hatalmas választék pedig huncut trükknek is köszönhető. Az Acer 12 hüvelykes noteszgépéből három teljesen egyformát is találtunk azonos modellszámmal. Ennél már csak az Aréna Pláza Electro World üzlete nyúl nagyobb turpissághoz: a mosógép-fal felső sorában nem mosógépek, hanem mosógépnek matricázott fémdobozok állnak. Visszatérve a Saturnhoz, az eladó izzadt homlokkal igen sokat pörgött, nem vártuk meg amíg felszabadul. Bár segítségünkre két HP-képviselő is sietett, csak az elfoglalt eladóra mutattak, miután kiderült, hogy HP-gép helyett inkább Acer iránt érdeklődnénk. Újdonságok terén itt a legnagyobb a választék, találtunk 99 ezer forintért Blu-ray asztali lejátszót is.


A 99 ezer forintos Samsung asztali Blu-ray lejátszó

Euronics, Photo Hall

A Lurdy Ház Euronics üzlete kisebb, mint az üzletközpont falán elhelyezett hatalmas hirdetményei. A kínálat nem összehasonlítható a legnagyobbakéval, de az eladótérben szinte családias a hangulat. Az őszes halántékú biztonsági őr hívta hozzánk a számítástechnikai részlegen dolgozó hölgyet, aki a noteszgépek ismertetése közben olyan részletekre is kitért, hogy tápegységgel történő használat során vegyük ki az akkumulátort, mert az "tönkremehet". A kínálat nagy részét Albacomp és Fujitsu-Siemens gépek tették ki, átlagos árakon. Mint gyakorló laptop-használó, lelkesen kérdezgette, hogy mire szeretnénk a készüléket használni és jó irányba terelgetett.

Az ugyanebben az üzletközpontban található Photo Hall üzlet 12 óra után pár perccel teljes díszfényben, ám lehúzott ráccsal állt ellen a három várakozónak, reméljük nem volt gond, csak ebédelni mentek az alkalmazottak. A csepeli Photo Hall polcairól azonban (talán pont a nyitva tartás miatt) szépen fogynak a plazma- és LCD-tévék, navigációs eszközök, előbbiekből szinte minden másodiknak csak a helyét láthattuk, ha lesz utánpótlás, kihúzhatják az utolsó napokig is.


Teljes fényben, de roló le, reméljük csak ebédelni mentek a munkatársak

Media Markt

A West End Media Markt jó helyen van, itt volt a legtöbb nézelődő és vásárló (ez igaz az egész West End területére is). 99 ezer forintért Benq JoyBookot lehet operációs rendszer nélkül kapni, ez áll szemben a Saturn azonos árú Acer belépőjével. Érdeklődésünkre az eladó időrendi sorrendbe tette a Celeron, Sempron, Pentium M valamint Core 2 Duo processzorváltozatokat, a felsorolást az általa legrégebbinek gondolt típussal kezdve. Összességében az akkumulátoros üzemmel kapcsolatos kérdésünkre kapott válasz mellett jókat mondott, de készségesnek egyáltalán nem tűnt, pár perc tűnődés után sem sietett a segítségünkre, oda kellett menni hozzá, hogy kérdezhessünk.

Az Árkád üzletközpontban található Media Markt kínálata jelentősen eltér a Nyugatinál találhatótól, érdemes lehet egy keresett termék esetén a töprengőknek mindkettőt átnézni. Volt már példa e két üzlet között jelentős árbeli eltérésre is azonos termék esetén.

Hipermarketek

A Tesco szintén tart fenn (lepusztult) számítástechnikai részleget pár digitális fényképezőgéppel, két áruházban is találtunk foghíjas polcokat, összedőlt hangfalkészleteket, illetve gondozatlan vitrineket. Ez igaz a budaörsi és a csepeli áruházukra, természetesen teljes kép nem alkotható ezekről, amíg az összeset be nem jártuk. Eladó elvétve -- amilyen kevesen vannak, általában éppen annyira elfoglaltak is. Nem vártuk meg amíg ránk került a sor.


Szanaszét minden, gazdátlan, gondozatlan részlegek

Az Auchan hasonlóképp áll ellen a nagy választékra igényt tartók vágyainak, de áruházainak gyengécske palettájából kilóg a hatalmas digitális fényképezőgép-kínálat. Örömre még ez egyedül nem ad okot: a kínáatban jópár olyan gépet láttunk, amely még "akciós" áron is drágább mint máshol. Ezek legfeljebb a beszerzési árnál alacsonyabbak, amelyek ezért a 3 éve polcon pihenő termékek esetében közel sem jelentik a jó vételt. Hagyjuk.


A füstös vitrinben 500 gigabájtos külső merevlemez,
43 ezer forintért méri a 750 gigabájtos változatot ugyanebből a Media Markt

Hitelre, hitelre

Érdekes felfedezés, hogy szinte mindegyik hitelügyintéző ablak elfoglalt volt, még azokban az üzletben is, amelyben amúgy csak lézengtek a bámészkodók. Az üzletekben feltűnő volt az is, hogy az árcédulán a havi részlet sok esetben nagyobb betűvel került kiírásra, mint a végösszeg. Megjegyezzük, hogy a szórakoztató-elektronikai multikon, valamint a hipermarketeken kívül a specializált számítástechnikai szakboltok, köztük noteszgép szaküzletek (itt is van 99 ezer forintos Fujitsu Siemens noteszgép Linuxszal) is kínálnak hitelre termékeket, amelyek esetében sem ritka a kamatmentes tízhónapos konstrukció és ezek akár halasztott fizetéssel is választhatók.

Általános jellemzők, tapasztalatok

Ha a fentieket összevetjük hazánk kizárólag számítástechnikával foglalkozó szaküzleteivel, elmondhatjuk, hogy a nagyáruházakban némely esetben ugyan kifoghatunk jó árakat, de utóbbiakban inkább találunk képzett munkatársakat. Arról nem is beszélve, hogy a hardverek, alkatrészek tekintetében nem ritka az 50-100 százalékos áreltérés sem. Merevlemezt, illetve memóriamodulokat mindegyik üzletben kaphatunk, ám amíg a Saturn polcain 39900 forint díszeleg az 500 gigabájtos Seagate meghajtó zacskóján, addig a kisebb belvárosi hardverboltokban ezt bőven 30 ezer alatt megvehetjük.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.