:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 12. 12:36

A dolgozók nem törődnek a vállalati adatok biztonságával

[Techworld] Egy Nagy-Britanniában végzett felmérés szerint az irodai dolgozók lényegáben egyáltalán nem tudják elvégezni munkájukat a vállalati adatok nélkül, ugyanakkor ők maguk meglehetősen hanyagul kezelik őket.

[Techworld] Egy Nagy-Britanniában végzett felmérés szerint az irodai dolgozók lényegáben egyáltalán nem tudják elvégezni munkájukat a vállalati adatok nélkül, ugyanakkor ők maguk meglehetősen hanyagul kezelik őket.

Egy több mint 100 irodai alkalmazott bevonásával készült kutatás alapján a dolgozók 43 százaléka gyakorlatilag semmit nem tud elvégezni a vállalati adatok nélkül. Mégis, a válaszadók 57 százaléka vallotta be, hogy vesztett már el vállalati adatokat tartalmazó notebookot, okostelefont vagy USB-kulcsot, a legtöbbször étteremben, bárban vagy pubban, a megkérdezettek közel kétharmada pedig már törölt véletlenül adatokat a vállalati hálózatról.

A válaszadók 69 százalékával fordult már elő, hogy több mint tíz fontos dokumentumot csak a PC-jén tárolt úgy, hogy nem volt belőlük semmiféle biztonsági másolat. Az igazán fontos adatok azonban a mobiltelefonokban vannak, legalábbis erre utal, hogy a megkérdezettek 77 százaléka előbb azt mentené ki egy tűzvészből, és nem a PC-jét. Ugyanennyien vallották be, hogy tárolnak személyes adatot az irodai PC-jükön, ami viszont azt jelenti, hogy az adathalászoknak megéri az irodai gépekre utazni.

A felmérés szerint tehát az irodai dolgozók meglehetősen hanyagul kezelik a rájuk bízott adatokat, gyakran egyáltalán nem is törődve azzal, hogy az elvesztésük vagy az illetéktelen kezekbe jutásuk milyen következményekkel járhat. A válaszokból az is kiderült még, hogy nem csak az informatikai vezetők, az irodai dolgozók sem veszik még a "zöld adást": a válaszadók 24 százaléka sose kapcsolja ki a PC-jét, még akkor sem, ha délután hazamegy a munkahelyéről, és a megkérdezetteknek mindössze 23 százaléka szokta rendszeresen leállítani a munkahelyi gépét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.