Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 11. 09:15

Újabb felvásárlással erősít az ipari nyomtatás területén a HP

A Hewlett-Packard tegnap bejelentette az izraeli NUR Macroprinters felvásárlását. A 117,5 millió dollárért bekebelezett vállalat ipari felhasználású tintasugaras nyomtatókat gyárt, és a HP nagyformátumú nyomtatókkal foglalkozó üzletágába olvasztják be.

[HWSW] A Hewlett-Packard tegnap bejelentette az izraeli NUR Macroprinters felvásárlását. A 117,5 millió dollárért bekebelezett vállalat ipari felhasználású tintasugaras nyomtatókat gyárt, és a HP nagyformátumú nyomtatókkal foglalkozó üzletágába olvasztják be.

Felvásárlások sora

"Ez az akvizíció újabb mérföldköve a HP növekedési stratégiájának, amelynek célja, hogy az analóg nyomdákkal készült oldalak a digitális nyomtatókra kerüljenek át" -- mondta Vyomesh Joshi, a HP nyomtatási és képalkotási részlegének vezetője. A HP új nyomtatási stratégiájában kiemelt szerepet kapnak az ipari felhasználású nyomtatók, amelyek egyre komolyabb konkurenciát teremtenek a hagyományos nyomdáknak, elsősorban akkor, ha kisebb mennyiségű (legfeljebb néhány ezer) nyomatról van szó. A HP az elmúlt évben összesen mintegy 1 milliárd dollárt költött ezen a piacon jelen levő vállalatok felvásárlására, köztük az Indigóval, a Scitex Visionnel, és a MacDermid ColorSpannel -- utóbbi tranzakciót szeptemberben jelentették be.

Új stratégia

A HP a számítógéphez kapcsolt nyomtatók legnagyobb gyártója, piaci részesedése az 50 százalékot közelíti, amivel messze megelőzi minden versenytársát. A Lyra Research szerint azonban a számítógépes nyomtatók világpiaca az idén csupán 5 százalékkal 125 millió dollárra bővül, ráadásul a növekedés motorját a nagyon olcsó készülékek adják, amelyeken szinte lehetetlen nyereséget elérni. Ezt felismerve a HP is úgy alakította stratégiáját, hogy az alacsony hasznot hozó tevékenységektől átcsoportosította erőforrásait a jobban jövedelmező területekre.

A számítógépes nyomtatók piacán azonban a növekedés egyre lassul, ami látható a HP eredményein is. A legutóbbi pénzügyi negyedévben a nyomtatási és képalkotási részleg forgalma csupán 4 százalékkal bővült. Az üzleti nyomtatók és lapolvasók szállításai 5 százalékkal nőttek, míg a fogyasztói eladások 5 százalékkal visszaestek. Az eladott nyomtatók száma 5 százalékkal emelkedett egy év alatt, és a kellékanyagok forgalma is csak 6 százalékkal nőtt. Az IPG üzemi eredménye 1,1 milliárd dollárt tett ki, ami változatlan a tavalyi negyedik negyedévhez képest.

A nyomtatási és képalkotási részleg a legutóbbi pénzügyi évben 28,7 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, a méret tehát már önmagában is korlátozza az elérhető növekedést, ezt csakis új szegmensekbe való betöréssel lehet elérni. A HP már meghódította a PC-khez kapcsolt nyomtatók és az irodai készülékek piacát, most a legnagyobb berendezések felé fordul, ahol viszont olyan versenytársakkal kell szembenézzen mint a Xerox, a Canon, az Océ, a Fuji, a Kodak, vagy akár a nyomdagépek gyártói.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról