Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 10. 11:26

A Gartner szerint a cégeknek nem kellene kihagynia a Vistát a frissítési ciklusból

A Vista késése, valamint a szoftverkompatibilitási problémák miatt sok vállalat egyszerűen kihagyná a Microsoft legújabb asztali operációs rendszerét, és egyből a Vistát követő változatra, a Windows 7-re váltana, azonban a Gartner szerint ez botorság.

[HWSW] A Vista késése, valamint a szoftverkompatibilitási problémák miatt sok vállalat egyszerűen kihagyná a Microsoft legújabb asztali operációs rendszerét, és egyből a Vistát követő változatra, a Windows 7-re váltana, azonban a Gartner szerint ez botorság.

Ugyanazok a problémák

Az elemzőcégnél úgy látják, a legtöbb szervezetnél 2008 végén, illetve 2009 elején kezdődik meg az áttérés a Microsoft legújabb asztali operációs rendszerére, a Windows Vistára. Ezért biztosan sokan lesznek, akik megfontolják annak lehetőségét, hogy kihagyják a Vistát a frissítési ciklusból és egyből a Windows 7-re váltsanak. Az elemzőcég azonban úgy véli, aki kihagyja a Vistát, a Windows 7 bevezetésekor is ugyanazokkal a problémákkal kell majd szembenézzen, amelyekkel a Vistára való váltásnál.

Michael Silver, a Gartner elemzője szerint azonban a Windows 7 megjelenése is ugyanolyan könnyen elcsúszhat mint a Vistáé, és valószínű annak a bevezetése se lesz kevéssé fájdalommentes. "Azok a szervezetek, amelyek átlépték a Windows 98-at, a Windows 2000-et és a Windows XP-t, gyakran szembesültek szoftvertámogatási problémákkal, aztán belefutottak egy kikényszerített, elkapkodott migrációba. Azok a szervezetek, amik megpróbálják kihagyni a Windows Vistát, valószínűleg ugyanezzel szembesülnek majd" -- áll a Gartner jelentésében.

Kikényszerített migráció

Bár a Windows XP kiforrott operációs rendszer, és a Microsoft nemrégiben meghosszabbította a terméktámogatás életciklusát is, amelynek értelmében egészen 2014-ig készít hozzá kritikus hibajavításokat, valószínűleg sok szoftvercég már nem fogja a termékeit ilyen időtávon támogatni XP-n, illetve az új termékek előbb-utóbb meg sem jelennek majd Windows XP-re. A Gartner előrejelzése szerint a Windows XP-et 2010 elején ejtik végleg a független szoftverszállítók a támogatott platformok közül, 2012-ben pedig már egyáltalán nem készülnek majd rá új alkalmazások.

A Microsoft ígérete szerint a Windows 7 három évvel a Vista után érkezik, vagyis 2010-ben várható, azonban ugyanúgy, ahogy a Windows Vista és a Windows 2000 megjelenése jelentős késést szenvedett, a Windows 7 is megcsúszhat. Azok a cégek, akik nem állnak át Vistára, a kívánatosnál sokkal hosszabb ideig kell Windows XP-t használniuk, aztán pedig idő előtt kell bevezetniük a Windows 7-et, esetleg már egy olyan időpillanatban, amikor az még nem támogatott elég széles körben -- véli a Gartner.

Máról holnapra

Azon vállalatok számára, amelyeknek a Vista semmilyen üzleti előnyt nem jelent, azt javasolja a Gartner, az új PC-k vásárlásával együtt vezessék be az új operációs rendszert. Ugyanakkor -- véli az elemzőcég -- egy kis szervezetnél jó döntés lehet a "máról holnapra" váltás, amennyiben az erőforrások nem elegendőek több operációs rendszer támogatására. Ez főleg abban az esetben lehet indokolt, ha sok a házon belül fejlesztett alkalmazás, ilyenkor a szoftverek több platformos tesztelése, támogatása jobban leköti a fejlesztőket, ami a költségek elszabadulásához vezethet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról