Szerző: Bányai György

2007. december 10. 10:11

A Toshiba duplázott: itt a 128 gigabájtos SSD

A Toshiba bejelentette 128 gigabájt adatot tárolni képes SSD meghajtóját. Az új egység megjelenésével csökken a szakadék a hagyományos és a flash-alapú megoldások között a tárterület tekintetében.

[HWSW] A Toshiba bejelentette 128 gigabájt adatot tárolni képes SSD meghajtóját. Az új egység megjelenésével csökken a szakadék a hagyományos és a flash-alapú megoldások között a tárterület tekintetében.

A fejjel és lemezekkel ellátott hagyományos 2,5 hüvelykes noteszgép-merevlemezek maximális tárterülete a mai állapotok szerint 320 gigabájt. Az új, maximum 128 gigabájt adat tárolására alkalmas flash memóriás, mozgó alkatrészt nem tartalmazó tárolók kétféle fizikai méretben lesznek kaphatók, melyek közül a kisebbik 1,8, a nagyobbik pedig 2,5 hüvelykes. A kisebbik 1,8 hüvelykes változat így már csak egy lehelletnyivel marad el tárterület tekintetében az azonos méretű hagyományos meghajtótól, melynek jelenlegi maximuma 160 gigabájt.

Toshiba 128 SSD

A Toshiba három, egymástól kapacitásban eltérő változata közül a 128 gigabájtos a kínálat csúcsa, mellette 64 és 32 gigabájtos változatok erősíthetik a kategóriát. A 128 gigabájtos tárterület a Toshiba MLC (Multi Level Cell: többszintű cellák) technológiájának köszönhető, amellyel ez az kapacitás még 1,8 hüvelykes méretben is megvalósítható. A meghajtó NAND-flash lapkái 56 nanométeres gyártástechnológiával készülnek (vezérlő és memóriachipek egyaránt). Az egység olvasási sebessége 100 megabájt, írási sebessége pedig 40 megabájt másodpercenként.

A Toshiba a SATA II interfésszel ellátott meghajtóira egymillió órányi MTBF értéket adott meg, a mintadarabok először a 2008. január 7-én kezdődő Consumer Electronics Show 2008 rendezvényen lesznek láthatóak. A gyártó a tömegtermelést 2008. első negyedévében kezdi. Az árak jelenleg még nem ismertek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról