Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 4. 13:37

Magyarországon is elrajtolt a Novell Open Enterprise Server 2

A Novell bejelentette az Open Enterprise Server 2 hazai elérhetőségét. A termék a SUSE Linux és a Novell NetWare jellemzőit hivatott ötvözni, a szoftver valójában egy SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1-re épül, amelyen a NetWare-szolgáltatások is igénybe vehetőek.

[HWSW] A Novell bejelentette az Open Enterprise Server 2 hazai elérhetőségét. A termék a SUSE Linux és a Novell NetWare jellemzőit hivatott ötvözni, a szoftver valójában egy SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1-re épül, amelyen a NetWare-szolgáltatások is igénybe vehetőek.

Egymás mellett, békességben

A NetWare Magyarországon viszonylag nagy installált bázissal rendelkezik, több száz vállalatnál és szervezetnél százezernél is több felhasználó kapcsolódik nap mint nap NetWare-szerverekhez. A Novell elsősorban ezeket az ügyfeleket célozza az Open Enterprise Server 2-vel, de bármilyen nagy szervezet elgondolkodhat a bevezetésén, ugyanis az OES2 nem csak szolgáltatások, hanem méretezhetőség, fürtözési képességek, testreszabhatóság és felügyelet terén is többet nyújt a "hagyományos vállalati Linux-disztribúcióknál", beleértve akár a SUSE Linux Enterprise Servert is -- mondta el a cég mai sajótájékoztatóján Hargitai Zsolt, a Novell kereskedelem-támogatási vezetője.

A vállalat szerint az OES2 egy olyan platform, amely zökkenőmentesen együttműködik a linuxos és windowsos környezetekkel egyaránt, emellett a beépített Xen hypervisornak köszönhetően ideális virtualizációs alapot nyújt "a főbb operációs rendszerek" futtatására -- vendég operációs rendszerként a Windows és a Linux mellett különféle BSD-változatok, OpenSolaris és természetesen Novell NetWare is támogatott. Így a NetWare 6.5-re írt alkalmazások felhasználói akár egy gépen is konszolidálhatják rendszereiket a NetWare Loadable Modulok szinte mindegyike változtatás nélkül fut a virtualizált NetWare-en, emellett a menedzsment-funkcók továbbra is jelen vannak és ugyanúgy működnek mint eddig, de linuxos menedzsment-eszközök és terminálprogramok is használhatók.

A 64 bites x86 processzorokat is támogató OES 2 egyik fontos újdonsága a Dynamic Strorage Technology, amely az adatok tárolását ésszerűsíti: az adminisztrátorok házirendekkel meghatározhatják, mely adatok "aktívak" és melyek "inaktívak", az inaktív adatokat az OES2 képes automatikusan a lassabb, olcsóbb tárolóeszközökre mozgatni, amiknek a mentése is ritkább. Így a gyorsabb, nagyobb teljesítményű tárolókon több hely marad az aktív adatoknak, amelyeknek a mentése is sűrűbb.

Az ígéret szerint az OES2 első javítócsomagjában, mintegy fél év múlva debütál a Domain Services for Windows, amely elérhetővé teszi a Novell back-end szolgáltatásait még Novell kliensek nélkül is: a windowsos gépek felhasználói natív Windows-protokollokon át elérhetik a Novell (Open Enterprise Server, SUSE Linux Enterprise) szervereket. A Domain Services for Windows emellett kereszt-autentikációt biztosít a Microsoft Active Directory és a Novell eDirectory között. Az integrációnak köszönhetően egyszerűbb lehet a Linux-szerverek és szolgáltatások telepítése windowsos környezetben.

Csomagban jobban megéri

Az Open Enteprise Server 2 az alapja az új Open Workgroup Suite-nak, amely a szerver operációs rendszeren felül csoportmunka szoftvert (GroupWise), felügyeleti megoldást (ZENworks), valamint desktop operációs rendszert (SUSE Linux Enterprise Desktop), illetve irodai csomagok (OpenOffice.org Novell Edition) is tartalmaz. Az Open Workgroup Suite felhasználónként mintegy 18 ezer forintért licencelhető, ez jóval kedvezőbb egy hasonló funkcionalitást nyújtó, Windowsra, Office-ra és Exchange-re alapuló környezetnél -- mondta Basa Richárd, Novell Magyarország operatív igazgatója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról