Szerző: Bányai György

2007. december 04. 15:03:04

Bepillantást enged a tervekbe a Nokia két érdekes szabadalmi bejegyzése

A Nokia első, november 29-én bejegyzett szabadalmi kérelme a közeljövőben érkező mobiltelefonjainak érintésérzékeny kijelzőivel kapcsolatos, a második pedig a kamerás készülékeinek lencséjének védelmével.

[HWSW] A Nokia első, november 29-én bejegyzett szabadalmi kérelme a közeljövőben érkező mobiltelefonjainak érintésérzékeny kijelzőivel kapcsolatos, a második pedig a kamerás készülékeinek lencséjének védelmével.

A Nokia tervei között olyan ujjlenyomat-azonosítási megoldás szerepel, amely a gyártó azon készülékeiben kerülhet bevezetésre, amelyek kijelzője érintésérzékeny. Az azonosítás során a kijelző képes felismerni a használó ujjmozgását, amely után a mobil engedélyezheti, vagy megtagadhatja a hozzáférést. Ugyancsak november 29-én jegyeztette be a gyártó a kamerával ellátott mobiltelefonjaival kapcsolatos szabadalmát, amely a forgatható-csavarható kamera lencséjének védelmével áll összefüggésben. A mobiltelefon két részből áll, a nagyobb főegységből és az efölött elhelyezkedő eltekerhető kamerából. Utóbbi lencséjének védelmét a nyugalmi (visszacsavart) állapotban a készülékház maga látja el.

A bejegyzés említést tesz arról, hogy a növekvő felbontás miatt nagyobb lencsékre (fényerő) lenne szükség, de ez nem kivitelezhető a méretek csökkenése miatt. A kis méretben megvalósítható jó minőségű kamera azonban sérülékeny részegységekből építkezik, amelynek fontos a védelme. Bár mérföldkőként nem írhatóak le e szabadalmak a technikai fejlesztések világában, arra mindenképp jók, hogy lássuk a Nokia közeljövőre szóló terveit, illetve azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termékeik fel lesznek szerelve.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 06:26

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.