HWSW

Bepillantást enged a tervekbe a Nokia két érdekes szabadalmi bejegyzése

A Nokia első, november 29-én bejegyzett szabadalmi kérelme a közeljövőben érkező mobiltelefonjainak érintésérzékeny kijelzőivel kapcsolatos, a második pedig a kamerás készülékeinek lencséjének védelmével.

[HWSW] A Nokia első, november 29-én bejegyzett szabadalmi kérelme a közeljövőben érkező mobiltelefonjainak érintésérzékeny kijelzőivel kapcsolatos, a második pedig a kamerás készülékeinek lencséjének védelmével.

A Nokia tervei között olyan ujjlenyomat-azonosítási megoldás szerepel, amely a gyártó azon készülékeiben kerülhet bevezetésre, amelyek kijelzője érintésérzékeny. Az azonosítás során a kijelző képes felismerni a használó ujjmozgását, amely után a mobil engedélyezheti, vagy megtagadhatja a hozzáférést. Ugyancsak november 29-én jegyeztette be a gyártó a kamerával ellátott mobiltelefonjaival kapcsolatos szabadalmát, amely a forgatható-csavarható kamera lencséjének védelmével áll összefüggésben. A mobiltelefon két részből áll, a nagyobb főegységből és az efölött elhelyezkedő eltekerhető kamerából. Utóbbi lencséjének védelmét a nyugalmi (visszacsavart) állapotban a készülékház maga látja el.

A bejegyzés említést tesz arról, hogy a növekvő felbontás miatt nagyobb lencsékre (fényerő) lenne szükség, de ez nem kivitelezhető a méretek csökkenése miatt. A kis méretben megvalósítható jó minőségű kamera azonban sérülékeny részegységekből építkezik, amelynek fontos a védelme. Bár mérföldkőként nem írhatóak le e szabadalmak a technikai fejlesztések világában, arra mindenképp jók, hogy lássuk a Nokia közeljövőre szóló terveit, illetve azokat a lehetőségeket, amelyekkel a termékeik fel lesznek szerelve.

A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/34821/nokia_ujjlenyomat_biometrikus_kijelzo_mobiltelefon.html
Író: Bányai György (banyai.gyorgy kukac hwsw.hu)
Dátum: 2007. december 04. 15:03
Rovat: digitális otthon