Szerző: Bányai György

2007. december 4. 11:02

HSDPA adatátvitelt is támogat az aprócska OQO számítógép új változata

A mini PC-s fejlesztéseiről ismert OQO pár hete jelentette be a felfrissített új modelljét, amely a Transmeta processzor helyett már a valamivel erősebb, 1,6 gigahertzes VIA C7M központi egységgel számol. A most bemutatott változat nemcsak gyorsabb, hanem még HSDPA modult is kapott.

[HWSW] A mini PC-s fejlesztéseiről ismert OQO pár hete jelentette be a felfrissített új modelljét, amely a Transmeta processzor helyett már a valamivel erősebb, 1,6 gigahertzes VIA C7M központi egységgel számol. A most bemutatott változat nemcsak gyorsabb, hanem még HSDPA modult is kapott.

A szétcsúsztatható billentyűzettel ellátott OQO model e2 jelenleg a világ legkisebb, Windows Vista futtatására képes ultramobil PC-je. A leejtés ellen mozgásérzékelő szenzorral is megtámogatott 1,8 hüvelykes merevlemez (kisebb kapacitású SSD is rendelhető) 120 gigabájt adatot képes elnyelni. Az adatbiztonság nem csak fizikai szinten garantált: a lemezre az adatokat hardveresen gyorsított AES titkosítással kerülnek fel, így a gép elvesztése, ellopása esetén sincs ok aggodalomra. A VIA C7M processzora ebben a modellben 1,6 gigahertzen fut, alá 1 gigabájt DDR2 memória dolgozik.

A parányi gép a 450-es számnál állítja meg a grammonként skálázott mérleg mutatóját, mérete pedig 142x84x25 milliméter. A kijelző 5 hüvelyken jelenít meg 800x480 képpontot, jellemzően az előtelepített Windows XP Professional operációs rendszer által kordában tartva, de a kis gép alkalmas akár a Vista futtatására is.

OQO e2

Az adatok helyi szinten Bluetooth 2.0, vagy vezeték nélküli 802.11 b/g vezérlőn keresztül terjedhetnek, amely az e2-ben még egy HSDPA modullal is kiegészül, amely nem lefedett területeken EDGE, vagy akár GPRS adatátviteli sebességre is képes visszakapcsolni. Az e2 kijelzőjének felcsúsztatása után egy pöcökegérrel kiegészített 58 gombos, háttérvilágítáttal ellátott billentyűzet is előtűnik.

Az OQO e2 parányi, magnézium-ötvözet gépházában kemény dió a melegedő alkatrészek hűtése, ezt hőcsöves bordázattal és a hozzátartozó ventilátorral oldották meg. A Londonban megrendezett bemutatót pár napon belül követheti a hivatalos sajtóközlemény, amelyből a piacra kerülés dátuma, valamint a fogyasztói ár is kiderülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról