Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 3. 15:33

.NET-támogatás kerül a Microsoft Silverlight következő verziójába

A Microsoft új részleteket hozott nyilvánosságra a Silverlight multimédiás platorm jövőjével kapcsolatban. A legfontosabb hír, hogy a Silverlight 2.0 tartalmazni fogja a .NET keretrendszer platformfüggetlen változatát, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők a Visual Studióval, illetve egyéb Microsoft fejlesztőeszközökkel olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyeket aztán bármilyen böngészőben meg lehet jeleníteni.

[HWSW] A Microsoft új részleteket hozott nyilvánosságra a Silverlight multimédiás platorm jövőjével kapcsolatban. A legfontosabb hír, hogy a Silverlight 2.0 tartalmazni fogja a .NET keretrendszer platformfüggetlen változatát, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők a Visual Studióval, illetve egyéb Microsoft fejlesztőeszközökkel olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyeket aztán bármilyen böngészőben meg lehet jeleníteni.

A Visual Studio 2008-hoz természetesen ezzel párhuzamosan érkeznek olyan bővítések, amelyek lehetővé teszik Silverlight-alkalmazások fejlesztését bármelyik .NET-nyelven. Annak érdekében, hogy lényegében bárki fejleszthessen Silverlight alkalmazásokat, a szükséges kiegészítések nem csak a Visual Studio 2008 Standard és Professional változatokhoz lesznek elérhetőek, hanem az ingyenes Express kivitelhez is. A .NET-kompatibilitás mellett a Silverlight 2.0 támogatni fogja még az RSS, REST, POX és WS protokollokat is.

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight a redmondiak válasza az Adobe Flash Playerre. A Silverlight többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. A redmondiak eredeti tervei szerint a szeptemberben kiadott Silverlight 1.0-t követő változat az 1.1 verziószámot viselte volna, azonban időközben annyi új képesség beépítéséről határoztak, hogy indokolttá vált egy teljes verzióváltás.

A Silverlight 2.0 első bétája valamikor 2008 első negyedévében esedékes, a végleges verzió megjelenéséről egyelőre nem került napvilágra hivatalos információ. A béta mindazonáltal úgynevezett Go-Live licenc alatt kerül kiadásra, ami azt jelenti, hogy élesben is használható már.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról