Szerző: Ady Krisztián

2007. november 29. 09:55

GPS nélkül is meghatározhatja helyzetünket az új mobilos Google Maps

Megjelent a Google online térképe, a Google Maps mobilos kliensének legújabb verziója, melynek legfőbb újdonsága, hogy helymeghatározó modul nélküli telefonokon is többé-kevésbé pontosan képes kiháromszögelni helyzetünket. Mindehhez a mobilszolgáltatóktól kapott adatokat, a mobiltornyok helyzeteit használja fel.

[HWSW] Megjelent a Google online térképe, a Google Maps mobilos kliensének legújabb verziója, melynek legfőbb újdonsága, hogy helymeghatározó modul nélküli telefonokon is többé-kevésbé pontosan képes "kiháromszögelni" helyzetünket. Mindehhez a mobilszolgáltatóktól kapott adatokat, a mobiltornyok helyzeteit használja fel.

A 2-es verziószámot átlépő új változat szinte bármilyen internetre csatlakozni képes, javás mobiltelefonon képes elfutni, azonban nem minden hálózatban -- és készüléken -- nyújtja ezt az új mutatványt. Itthon egyelőre a Pannon hálózatáról "jelentettek kémeink" sikeres kísérleteket, általban több száz, akár több mint 1000 méteres tévedésekkel. A helyzetünk meghatározása nem csak szórakozásra jó, kiszélesíti a kis alkalmazás felhasználási területeit.

A Google főként azért vezette be ezt a megoldást mobil szoftverébe, hogy megkönnyítse az útvonaltervezést: a kezdő címet nem kell beírnunk a készülékbe, vagy könnyebben kiválaszthatjuk a pozíciónk környékét mutató térképről. A szoftver szerint "kimért" helyzetünket egy kék pont jelzi a térképen, külön megjelenítve, ha ennek meghatározására nem a beépített GPS-modult használta a program.

Google Maps Mobile
Kép: C|Net

A GPS-szel ellentétben a mobiltornyos háromszögelés bár sokkal pontatlanabbul, de épületen belül is működőképes lehet, további előnyös tulajdonsága még, hogy sokkal kevesebb energiát fogyaszt, mint az áramzabáló GPS. A Google saját adatbázisból dolgozik, mely az Egyesült Államok, Európa, Ausztrália, Új-Zéland, Oroszország, Tajvan, és Európa legtöbb országának mobilszolgáltatóitól begyűjtött információkon alapul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.