:

Szerző: Bányai György

2007. november 28. 16:55

A Greenpeace listájából kiderül, hogy ki a legzöldebb gyártó

A Greenpeace által végzett felmérés a szórakoztató-elektronikai cikkek gyártóit vette kezelésbe. A gyártási folyamat maga, illetve az ezek során kibocsátott károsanyag, az alapanyagok, valamint a környezetszennyezés mértéke pontokat jelent a listán és a lentebb közölt illusztráción.

[HWSW] A Greenpeace által végzett felmérés a szórakoztató-elektronikai cikkek gyártóit vette kezelésbe. A gyártási folyamat maga, illetve az ezek során kibocsátott károsanyag, az alapanyagok, valamint a környezetszennyezés mértéke pontokat jelent a listán és a lentebb közölt illusztráción.

A Greenpeace immár hatodszorra méri össze a gyártókat, ahol a jók közé a kevésbé környezetszennyező módon előállítani képes cégek kerülhetnek. A besorolás a gyártástechnológián kívül függ még a vállalati szemlélettől is. A dobogós helyeket az első helyezettel kezdve a Sony Ericsson, a Samsung, valamint a Sony szerezte, de ezek az eredmények nem túlságosan meglepőek, ismerve e cégek hozzáállását a környezetükhöz.

Gondolhatnánk a lista legutolsó helyét megszerző Nintendoról, hogy egyenesen halálos hatású a jelenlétük, azonban nincs erről szó, egyszerűen a Greenpeace megkeresésére semmiféle válasz nem érkezett a vállalat környezetvédelmi politikájával, illetve a gyártás során felhasznált anyagokkal és a folyamatokkal kapcsolatban. A pontozás során jó értékelést kaptak azok, akik nem használnak PVC-t, illetve ólommentes a forrasztás, de pluszpontokat ért az is, ha csak néhány termék esetében alkalmaznak BFR (Brominated flame retardant) megoldást, amely a késztermék tűzállóságát hivatott javítani.

Greenpeace

Az első két helyet elérő Sony Ericsson és a Samsung egyaránt PVC-mentes gyártó és csak olyan termékek gyártása során alkalmaznak BFR-t ahol az feltétlen szükséges. A Sony Ericsson a témakör nagyobb publicitásának, illetve az újrahasznosítást érintő programjainak köszönheti a tízes skálán elért 7,7 pontot. A Microsoft nem lesz 2011-ig PVC-mentes, a pontjainak száma a Zöld listáján nem is lett több 2,7-nél.

A környezetvédelem terén jól teljesítők közé sorolható még a Sonytól alig lemaradó Lenovo és a Dell, valamint a Toshiba is, amelynél az LG Electronics-hez, valamint az FSC-hez hasonlóan még épp narancssárga a képmező. A Nokia és a HP a középmezőny képviselői, a gyengén teljesítők sorát az Apple nyitja, őt követi az Acer, a Panasonic és a Motorola. A legrosszabbak között a Nintendon és a Microsofton kívül még a Philips és a Sharp áll.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.