:

Szerző: Bizó Dániel

2007. november 29. 14:51

Olcsóbb adatroamingot ígért Viviane Reding infotársadalmi EU-biztos

Magyarországra látogatott a napokban Viviane Reding telekommunikációs és médiabiztos, hogy a két héttel ezelőtt az Európai Parlament elé terjesztett telekommunikációs szabályozási reform részleteit ismertesse a közvéleménnyel és a politikával egyaránt. Reding többek között a szabályozás változásának fontosságáról beszélt, méltatta a hazai hírközlési hatóság munkáját, és ígéretet tett a adatroaming díjainak letörésére is.

[HWSW] Magyarországra látogatott a napokban Viviane Reding telekommunikációs és médiabiztos, hogy a két héttel ezelőtt az Európai Parlament elé terjesztett telekommunikációs szabályozási reform részleteit ismertesse a közvéleménnyel és a politikával egyaránt. Reding többek között a szabályozás változásának fontosságáról beszélt, méltatta a hazai hírközlési hatóság munkáját, és ígéretet tett a adatroaming díjainak letörésére is.

Broadband mint a só vagy a csapvíz

Mint arról lapunk is beszámolt, november 13-án az Európai Bizottság beterjesztette az európai telekommunikációs piacok szabályozásáról szóló reformjavaslatát, mely hatását a következő évtizedben fejtheti ki a nagyjából 500 millió fogyasztót számláló közösségre. A számos elemből felépülő, komplex reform célja a tagállamok telekom piacai egységesebb és határozott szabályozásának megteremtése, mely a minél nyíltabb versenyt hivatott biztosítani -- az így beömlő befektetéseken keresztül pedig magasabb színvonalú és olcsóbb távközlési szolgáltatásokat. Mint Reding fogalmazott, "a nagysebességű szélessáv a fejlődés alapfeltételévé válik".

900-as 3G
Rendkívül eseménydússá vált a telekommunikációs piac az elmúlt hetekben. A váratlanul magas hazai 3G-internetpenetrációt és a Brüsszel által presszionált szabályozási reform mellett ma fogadta el a 27 tagállam távközlésért felelős miniszterei az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a 900 megahertzes GSM-tartományt adathálózati szolgáltatások előtt megnyissák. Ebben a spektrumban nagyjából 40-50 százalékkal nagyobb lefedettséget lehet elérni ugyanakkora befektetéssel, állítja a GSM Association, mint a szabványos 2100 megahertzesben. A javaslatot az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, hogy törvényi erőre emelkedjen.
"A technológia forradalmi módon fejlődött, de a szabályozásunk még mindig a régi" -- mondta el a biztos egy budapesti sajtótájékoztató alkalmával, és éppen emiatt rendkívül szükséges a keretek reformja, véli. A rádióhullámok nem ismernek határokat, az internet protokollnak nincs nemzetisége, ennek ellenére a piacok és a szabályozás még mindig nemzeti határok mentén húzódnak meg, folytatta. Reding szerint egy egységes 500 milliós európai piac az, mely a globális versenyben erőssé teheti az Uniót és a tagállamokat egyaránt.

Példás NHH

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az olyan nemzeti hatóságoknak, mint a magyar Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), ne lenne helye ebben az új rendben. Brüsszel továbbra is támaszkodni akar a nemzeti hatóságokra, melyek információkat gyűjtenek a piacról, és speciális helyi ismeretükkel értékelni is tudják azokat. Reding kifejezetten méltatta az NHH-t, mely példamutató lehet a többi tagállam számára. "A magyar hatóság volt az új tagállamok közül a legelsők egyike [...], mely piacelemzést folytatott le, és remek munkát végzett. Olyan remek munkát, melyet egész Európában elismernek, azt kell, hogy mondjam. Tényleg gratulálnom kell az elnöknek [Pataki Dániel] és csapatának".

Az NHH eredményességének bizonyítékául Reding az ország szélessávú hozzáférésinek árait hozta fel. Bár penetrációban a nemzetközi mezőny mögött kullogunk a magyar társadalom többségének érdektelensége miatt, addig a csatlakozások jóval olcsóbbak, mint számos, nálunk fejlettebb tagállamban. Az elmúlt három évben a telekom szektor az egyetlen, ahol csökkent az árszínvonal: 2004 óta évi 1,7 százalékkal, miközben az infláció átlagosan 6,7 százalékot tett ki. Az ADSL-hozzáférésben ennél sokkal drasztikusabb csökkenés figyelhető meg, egy 1 megabites csatlakozás nagyjából harmadannyiba kerül most, mint három évvel ezelőtt egy 384 kilobites.

Viviane Reding

Bármennyire is dicsérte a többi nemzeti hatóság számára is példát állító NHH-t Reding, szükségesnek tart egy Európai Távközlési Hatóság létrehozását, mellyel biztosítható, hogy a reformokat nemcsak ratifikálják a nemzeti törvényhozások, de az egyes tagállamok hatóságai be is tartják, tartatják azokat. "Erős és független hatóságokra van szükségünk, melyek nem hajolnak meg a politikának, és a nyomásnak, nyomásnak a nagy szereplők felől. [Most] megvan a lehetőségük, hogy ilyen független hatóságuk legyen" -- üzente Reding.

A hang- után az adatroaming következik

A sajtótájékoztatón elárulta azt is, hogy a várhatóan 2009 közepén elfogadásra kerülő reformtól függetlenül vizsgálják az adatroaming piacát. "Az extrém magas adatroaming díjak gátolják a kommunikációt". Reding szerint akár jövőre megtörténhet a beavatkozás, hasonlóan a hanghívásokhoz. Elmondta, az Európai Parlament felől kifejezetten nyomás alatt áll, hogy a Bizottság lépjen a területen. A hanghívások barangolási díjai letörésének pontos hatása még elemzés alatt áll, ugyanakkor a növekvő forgalom hatására akár még nyerhettek is a szolgáltatók, előlegezte meg.

Talán nem véletlen, hogy a reform előterjeszésének napján az NHH közzétette tanulmányát a hazai szélessávú piacról, melyből kiderül, hogy ma minden nyolcadik ilyen hozzáférés mobilhálózati. Ez nem mást jelent, minthogy az 1,6 millió szélessávú előfizetésből 200 ezer 3G-s -- meglepő arány, és egyből relevánssá teszi az adatroaming kérdését. Márton György, az NHH szóvivője lapunknak elárulta, hogy a felmérésük adata igen friss, és nemzetközi viszonylatban is igen jó képet fest a hazai mobilinternet és hagyományos internetelérések arányáról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.