Szerző: Bizó Dániel

2007. november 27. 16:29

Eladná egyik processzorgyárát az AMD?

[Barrons/HWSW] Időről időre felbukkannak híresztelések azzal kapcsolatban, hogy az AMD tárgyalásokat folytat a TSMC-vel processzorgyártása egy jelentős részének kiszervezéséről. Ennél is vadabb, ugyanakkor ésszerű pletykát szellőztetett meg egy elemző, mely szerint a tajvani szerződéses félvezetőgyártó (foundry) talán megvásárolná az AMD egyik drezdai üzemét.

[Barron's/HWSW] Időről időre felbukkannak híresztelések azzal kapcsolatban, hogy az AMD tárgyalásokat folytat a TSMC-vel processzorgyártása egy jelentős részének kiszervezéséről. Ennél is vadabb, ugyanakkor ésszerű pletykát szellőztetett meg egy elemző, mely szerint a tajvani szerződéses félvezetőgyártó (foundry) talán megvásárolná az AMD egyik drezdai üzemét.

Közel lehet a bejelentés

"Korábban is hallottunk már erről a spekulációról, de azok a tárgyalások megfeneklettek a német tisztségviselők jóváhagyásának hiányában. Úgy tudjuk, a megbeszélések újrakezdődtek" -- idézi a Jeffries & Co. elemzőjét, John Laut a Barron's technológiai befektetési lap. A Lehman Brothers és a Caris & Co. befektetési bankoktól származó információkra hivatkozva a Barron's szerint a vállalatok hamarosan bejelentik nagy horderejű megállapodásukat, melynek értelmében már jövő év első felében a TSMC termelheti az AMD chipjeinek egy részét.

A főként grafikus és alaplapi chipeket tervező kanadai ATI Technologies felvásárlásával, az Intel támasztotta nyomasztó verseny és processzorfejlesztési nehézségeinek hatására nehéz pénzügyi helyzetbe kerülő az AMD már jó ideje feldobott egy kevésbé tőkeintenzív stratégiát, melynek részleteit azonban egyelőre nem hajlandó tárgyalni. Ez a kisebb tőkeintenzitás ugyanakkor kétségtelenül a félvezetőipari beruházások csökkentését jelenti, hacsak a vállalat nem talál egy olyan vevőt vagy befektetőt magának, mely hajlandó lenne dollármilliárdokat belepumpálni. A kérdés tehát alapvetően az, hogy milyen formában akarja csökkenteni félvezetőipari tőkeberuházásait az AMD.

Optimális megoldás?

Az egyik drezdai, konkrétan a jelenleg nem használt, felújított Fab 38 jelű üzem (korábban Fab 30) eladása a TSMC részére bár drasztikus lépés lenne, valójában egyúttal igen ésszerűnek tűnik. Az AMD ezzel friss pénzhez juthatna, amivel a vállalat napi stabilitása mellett biztosíthatná a 45 nanométeres csíkszélességű eljárás agresszív, 2008 közepét megcélzó bevezetési ütemét, valamint erősíthetné, versenyképesebbé tehetné a néhány évvel ezelőtt még vezető szerepet betöltő, mára azonban az Intel és az NVIDIA mögé visszaeső chipfejlesztéseit.

Ezen túlmenően gyakorlatilag ideális foundry partnerre tenne szert, mely egy jól kiismert, az AMD processzorai által jelenleg is használt (nincs szükség a designok munka-, idő-, és pénzigényes portolására), nagyteljesítményű félvezető eljárást kínálna a cégnek egy szomszédos épületben, így minimalizálná a kiszervezésből fakadó versenyhátrányt. Az AMD jelenleg is igénybe vesz szerződéses partnert, ugyanakkor a szingapúri Chartered Semiconductorrel kizárólag a keresleti csúcsokat fedik le. A Chartered az AMD mellett szintén tagja az IBM-vezette félvezetőipari szövetségnek, így rendelkezik az AMD processzorainak előállításához szükséges gyártástechnológiával, sőt az AMD APM termelésirányítási rendszerét is licencelte.

A TSMC is jól járna

A TSMC a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójaként nagyteljesítményű eljárásra tehetne egycsapásra szert, további nagyteljesítményű logikák bérgyártásával bővítve saját üzletét. A távol-keleti foundry ipar bár folyamatosan zárkózik fel technológiában a nyugati és a japán gyártókhoz, jelenleg továbbra is éves léptékű lépéshátrányban vannak, így a mindenkori csúcstechnológiát megkövetelő, nagyteljesítményű processzorok gyártásában nem versenyképesek --a Fab38 megszerzésével a TSMC nagyot ugrana előre ezen a téren. A TSMC többek között az NVIDIA és az AMD grafikus processzorait és alaplapi chipsetjeit is gyártja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról