Szerző: Bányai György

2007. november 27. 10:51

Pentax tükörreflexes újdonságok a láthatáron

A Pentax frissíti tükörreflexes digitális fényképezőgépeit: az új modellek számos fontos ponton térnek el a gyártó jelenleg forgalomban lévő, K10D és K100D jelzésű modelljeitől.

[HWSW] A Pentax frissíti tükörreflexes digitális fényképezőgépeit: az új modellek számos fontos ponton térnek el a gyártó jelenleg forgalomban lévő, K10D és K100D jelzésű modelljeitől.

A Pentax újdonságait először a jövő év januárjában megrendezésre kerülő PMA Show rendezvényen láthatják majd az odalátogatók. A K20D és a K200D tükörreflexes gépek az elődöktől nem csak a megapixelek számában, hanem az érzékelő típusában is eltérnek majd: az eddig alkalmazott CCD típusokat a zajszegényebb képeket produkáló, kisebb fogyasztású CMOS változatok váltják fel.

Az erősebb K20D a Pentax saját fejlesztésű 14 megapixeles képérzékelőjét kapja, amely mellé a gyártó 14 bites RAW A/D processzort társít. A K10D-vel megegyező gépvázban továbbfejlesztett, képérzékelő-eltolásos rázkódásvédelem kapott helyet, a hátoldalán pedig 3 hüvelykes, élőkép megjelenítésére is alkalmas kijelzőt helyez el a gyártó.

A kép ilusztráció

A K200D Sonytól érkező CMOS képérzékelője a K100D 6 megapixeles CCD-je által kínált lehetőségeken túl 10 megapixeles felbontású képek készítését is lehetővé teszi. Az új gépet 12 bites képfeldolgozó processzora (a zárszerkezet mellett) 3 képkocka másodpercenkénti felvételére teszi alkalmassá sorozatfelvételi módban, és 11 AF pont közül választhat a logika élességállítás során, de természetesen ezt a felhasználó is megteheti. A gépváz hátoldalát a K100D-ben alkalmazottnál (2,5") nagyobb, 3 hüvelykes kijelző fogja uralni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról