Szerző: Ady Krisztián

2007. november 26. 12:12

Zöld utat kaphat az európai navigációs rendszer, a Galileo

[MSNBC] Elvonulhatnak a viharfelhők az európai navigációs rendszer, a Galileo műholdjai elől: az Európai Unió tagjai végre megegyeztek a projekt folytatásához szükséges anyagi feltételek biztosításáról, a Galileo finanszírozásáról. Az Unió 2,4 milliárd euró talált pénzzel segítené a műholdas rendszer létrejöttét, melyet kutatási és működési keretei átszervezéséből teremtene elő. Az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia a döntést.

[MSNBC] Elvonulhatnak a viharfelhők az európai navigációs rendszer, a Galileo műholdjai elől: az Európai Unió tagjai végre megegyeztek a projekt folytatásához szükséges anyagi feltételek biztosításáról, a Galileo finanszírozásáról. Az Unió 2,4 milliárd euró "talált pénzzel" segítené a műholdas rendszer létrejöttét, melyet kutatási és működési keretei átszervezéséből teremtene elő. Az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia a döntést.

Kiegészítenék egymást

A harminc műholdból álló rendszer 2013-ban indulhat el, noha már az 1990-es években tervezték a műholdak fellövését, hogy függetlenedni lehessen az Amerikai Védelmi Minisztárium által üzemeltetett Global Positioning System (GPS) rendszertől. Az azóta eltelt évek alatt sokmindent megváltozott, a Galileo ma már inkább kiegészítené, semmint leváltaná a GPS-t, legalábbis az EU és az Egyesült Államok tárgyal az együttműködésről.

A két rendszer ugyanazt a frekvenciát használná, mint a jelenlegi GPS rendszer, ezért a Gelileo jeleit ugyanúgy képesek lennének venni a navigációs rendszerek, mint a GPS-jeleket. A két rendszer jelei alapján pontosabb lehetne a navigáció olyan helyeken, ahol korlátozottabb a rálátás a jelenlegi GPS műholdakra, például városokban, magas épületek között.

Háromszögelés

A navigációs készüléknek több műholdat -- legalább hármat, de inkább négyet -- kell látnia egyszerre a helyzetünk kiszámításához. A GPS-vevő kvarcórája és a műholdak időszakosan pontosított atomórája kiszámíthatóvá teszi a műholdról kapott jelek futási idejét, melyekből háromszögeléssel a helyzetünk pontosan meghatározható. A modul kvarcórája azonban nem lehet olyan hiteles, mely ne eredményezne több méteres mérési eltéréseket, ezért az óra pontosságának megállapításához egy negyedik, kisegítő műhold jelére is szükségünk van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról