Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 26. 10:37

A kisebb cégek jobban bíznak a Linuxban

Egyre jobban terjed a Linux az asztali PC-ken, de minél nagyobb egy vállalat vagy szervezet, annál kevésbé preferálja a szabad operációs rendszert -- derül ki a Linux Foundation által októberben elindított webes felmérésből, amelyet máris közel 20 ezer felhasználó töltött ki.

[HWSW] Egyre jobban terjed a Linux az asztali PC-ken, de minél nagyobb egy vállalat vagy szervezet, annál kevésbé preferálja a szabad operációs rendszert -- derül ki a Linux Foundation által októberben elindított webes felmérésből, amelyet máris közel 20 ezer felhasználó töltött ki.

A Linux Foundation felmérésének meglepő eredménye, hogy a legtöbb cégnél és szervezetnél több a linuxos kliensgép mint a szerver, noha ez ellentmond annak az általános vélekedésnek, hogy a szerverek szegmensében elterjedtebb a Linux, mint a PC-ken. További figyelemre méltó megállapítás, hogy a linuxos PC-ket már csak nem a fejlesztők használják, az installációk 64 százaléka infomunkások asztalán teljesít szolgálatot, Windows helyett. A válaszadók 74 százaléka elegendő bizalmat táplál a Linux iránt, hogy üzleti kritikus környezetben is használja.

A felmérés alapján a legnépszerűbb disztribúció a cégeknél, szervezeteknél az Ubuntu, ezt a megkérdezettek 54,1 százaléa használja a cégénél, szervezeténél. A második helyen a Red Hat különféle változatai állnak, a harmadik a SUSE-család. Az eredmények azért is érdekesek, mert a válaszadók több mint a fele európai, ez alapján arra gondoltunk volna, hogy a német eredetű SUSE jobb helyezést ér el. A válaszokból kiderül, hogy egy-egy vállalat vagy szervezet rendszerint nem egyfajta disztribúciót használ. Személyes használatra a legkedveltebb disztibúció szintén az Ubuntu, majd a Debian, az openSUSE és a Fedora következik a népszerűségi listán.

A Linux Foundation felmérése szerint a Linux-felhasználók továbbra is az Adobe szoftvereit szeretnék natív linuxos verzióban látni, leginkább a Photoshopot és a Dreamweavert hiányolják, valamint az Autodesk AutoCAD-jét. Általánosságban elmondható, hogy ha a Linux-felhasználók nem találnak a céljuknak megfelelő natív alkalmazást, nagyjából egyenlő arányban fordulnak alternatív megoldáshoz: a WINE-hoz, illetve a ráépülő szoftverekhez, a virtualizációhoz, illetve a webes alternatívákhoz, mint amilyen például a Google Docs.

A Linux terjedése előtt álló jelentős kihívás az eszközmeghajtók hiánya, a mostani felmérésben a nyomtatók szerezték meg a legproblémásabb hardver címét a Wi-Fi adapterek előtt. Nem az a gond, hogy a nyomtatók nincsenek megfelelően támogatva, hanem az, hogy Linux alatt nem használható ki a bennük rejlő összes funkció.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról