Szerző: Bizó Dániel

2007. november 22. 11:00

Négyéves mélyponton az AMD

Négy éve nem látott mélypontra süllyedtek tegnap az AMD részvényei, miután a hitelezési válság és a 100 dollárt nyaldosó olajár keltette aggályok kapcsán tömeges eladás jellemezte az amerikai tőzsdéket. A vállalat az Intel tavalyi nyári ellentámadása óta védekező pozícióba szorult, és többek között az ATI felvásárlásának is köszönhetően működése immár negyedik negyedéve súlyosan veszteséges, miközben eladósodott. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az AMD akár 2009-ig is víz alatt maradhat.

[HWSW] Négy éve nem látott mélypontra süllyedtek tegnap az AMD részvényei, miután a hitelezési válság és a 100 dollárt nyaldosó olajár keltette aggályok kapcsán tömeges eladás jellemezte az amerikai tőzsdéket. A vállalat az Intel tavalyi nyári ellentámadása óta védekező pozícióba szorult, és többek között az ATI felvásárlásának is köszönhetően működése immár negyedik negyedéve súlyosan veszteséges, miközben eladósodott. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az AMD akár 2009-ig is víz alatt maradhat.

Természetesen a pénzügyi piacok általános gyengélkedése önmagában még nem lett volna elegendő a negatív rekordhoz: a chipgyártó nehéz makrogazdasági környezettel is sújtott spekulatív papírjait leginkább a csalódást keltő új termékek küldték zuhanásba az elmúlt napokban, ugyanis láthatóan nem lesznek képesek megfordítani a játszmát az Intellel vagy az NVIDIA-val szemben. A vállalat az elmúlt napokban indította útjára következő generációs chipjének asztali változatát, a Phenomot, valamint a köré épített Spider platformot, mely többek között új Radeonokat is felvonultat. A héten eddig közel 15 százalékot esett cég árfolyama, megközelítve az utoljára 2003-ban érintett 10 dolláros határt -- a cég piaci értéke mindössze 6 milliárd dollár.

Míg a már 45 nanométeres csíkszélességű eljárással gyártott Intel Penryn-generáció múltheti rajtjának szerepe mindössze annyit volt, hogy tovább fokozza a 65 nanométeres Core-chipek vezető teljesítmény- és energiahatékonyságbeli képességeit, miközben jelentősen alacsonyabb előállítási árával a pénzügyi elemzők szívébe is belopta magát, addig az asztali PC-kbe szánt négymagos Phenom feladata a súlyos válság felé tartó AMD röppályájának módosítása lett volna.

Forrás: Yahoo! Finance

Súlyos gondok
Az AMD négymagos chipje nemcsak félév késést követően marad el az Intel termékkínálatától, de a jelek szerint az órajelek további emelése is akadályokba ütközik. Az egyik meg nem erősített pletyka szerint a Barcelona chipek magjai magas, 2,4 gigahertz feletti órajelen olyan TLB (memóriacím fordítási tár) konfliktust okozhatnak, mely lefagyáshoz vezethet. Ennek javításához a chip steppingelésére van szükség, vagyis hibajavításra, melynek átfutási ideje több hónapot is igénybe vehet. Hogy a probléma megoldásában az AMD hol tart, egyelőre nem tudni.

A másik probléma, hogy magas órajeleken elszabadul a legyártott darabok fogyasztási eloszlása, tajvani pletykák szerint a 2,6 gigahertzes példányok bemutatásához 140 wattos elektronikai keret lenne szükséges. Idővel, a gyártástechnológia és az implementáció finomodásával, valamint a volumen felfuttatásával persze ez is megoldható, az AMD számára azonban most minden hét késlekedés drága.
A Phenom a vezető hardvertesztelők alapján ugyanakkor még a csökkentett várakozásokhoz képest is alulteljesít az Intel kínálatával szemben, ami az AMD helyzetében kifejezetten aggasztó következményekkel jár az átlagos eladási ár alakulására nézve. A világ másodszámú processzorgyártójának pénzügyi teljesítményét a következő negyedévekben alapjaiban meghatározó PC-chipnek ugyanis számottevő órajelbeli fölényre lenne szüksége a hasonló teljesítményszinthez -- ehhez képest ugyanakkor órajelhátrányban van a konkurenciával szemben, ami ha csökken is, de megnyugtatóan meg nem fordul a következő egy év során. Mindezt tetézi, hogy az utóbbi időben előtérbe kerülő energiahatékonyságban sem remekel.

Az AMD ugyanakkor nemcsak az Intellel szemben marad alul a piacon. A grafikus chipek terén az NVIDIA súlyos csapást mért az azóta az AMD-be olvasztott ATI Technologies csapataira, sőt az amerikai vállalat olyannyira lendületbe jött, hogy már az Intel pozícióit is kikezdte az integrált grafikus lapkák terén is. A Jon Peddie Research adatai alapján az NVIDIA részesedése 33,9 százalékra rúgott a harmadik negyedév során leszállított grafikus processzorokból, míg az AMD-nek 19,1 százalékkal kellett beérnie. Az AMD grafikus részlege a szezonálisan erős harmadik negyedévet nullszaldóval zárta. A Phenomnál egyértelműen jobban debütált a középkategóriás Radeon HD 3800 sorozat, melytől az AMD részesedésének növekedése várható, ugyanakkor ennek pénzügyi hatása jóval tompább lesz, így a termék jelentősége is kisebb.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról