Szerző: Bizó Dániel

2007. november 21. 12:24

A távmunka mindenkinek jó

[Reuters/HWSW] Számos korábbi tanulmány elemzése alapján amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a távmunka kedvező a munkavállalókra és vállalatokra nézve egyaránt, sőt messzebb gyűrűző társadalmi, gazdasági és környezeti előnyökkel is szolgál.

[Reuters/HWSW] Számos korábbi tanulmány elemzése alapján amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a távmunka kedvező a munkavállalókra és vállalatokra nézve egyaránt, sőt messzebb gyűrűző társadalmi, gazdasági és környezeti előnyökkel is szolgál.

A távmunka előnyei ellensúlyozzák a hátrányokat

A Pennsylvania Egyetem két kutatója az Applied Psychology lapban publikálta elemzésük eredményeit, mely 46 korábbi kutatás adataira alapul. A közel 13 ezres mintából, melyet rendszeres távmunkások képeznek, az derül ki, hogy távmunka előnyei ellensúlyozzák a hátrányokat, valamint számos közhiedelmet is cáfolnak az adatok. A Dr. Ravi Gajendran a Reuters hírügynökség számára elmondta, az irodán kívüli munkavégzés javítja a morált és az elégedettséget, és csökkenti a stressz.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a távmunka összességében kedvező hatású, mert a modell nagyobb irányítást ad az alkalmazott kezébe, hogyan végezze munkáját" -- mondta Gajendran, majd hozzátette, "a távmunkának, úgy tűnik, enyhén kedvező hatása van az alkalmazott moráljára, a munka-család egyensúlyára és a stresszre. Az infokommunikáció térnyerésének köszönhetően az Egyesült Államokban több mint megtízszereződött 2003 és 2006 között a távmunkások becsült száma, elérve a 45 milliót. Rendszeres távmunkásnak az számít, aki havonta legalább egyszer az irodán kívülről dolgozik be.

A kutatók úgy vélik, a szélessávú hálózatok terjedésével a távmunka további teret nyer majd. Az adatok szerint ráadásul alaptalannak tűnnek azok a félelmek, melyek szerint például a távmunka rontja a karrierlehetőségeket, vagy a munkakapcsolatokat. "A távmunkának egyáltalán nincs semmiféle negatív kapcsolati következménye, ahogyan azt jellemzően hiszik". Szélesebb társadalmi léptékben vizsgálva pedig a távmunka csökkentheti az ingázók jelentette terhelést a közlekedésben és a környzeten, ami Gajendran szerint már heti egy munkanap esetében is jelentős lenne.

A magyar cégek 93 százaléka nem hisz benne

Az IBM megbízásából készült GKIeNET-felmérés szerint, melynek eredményeit márciusban publikálták, a magyarok nemzetközi összehasonlításban kifejezetten immobilisek, és kevéssé mennek a munka után. A lakó- és munkahely közötti távolságon enyhítene a részleges vagy teljes távmunka lehetősége, ugyanakkor ez mindkét fél részéről bizonyos szintű "fejlettséget" feltételez technikailag, intellektuálisan és kulturálisan egyaránt. A hazai kutatás alapján azonban ma erre a legtöbb cégnél, 93 százalékuknál nincs lehetőség, legtöbb esetben azzal az indokkal, hogy nem illetszhető be a cég tevékenységébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról