Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 21. 12:16

Több mint 3500 kifogás érkezett az Office Open XML-lel kapcsolatban a szabványosítás során

Több mint 3500 észrevétel, javaslat érkezett a Microsoft Office Open XML dokumentumformátumával kapcsolatban a szabványosítási folyamat során -- adta hírül blogjában Brian Jones , aki a redmondi szoftvercéget képviseli a szabványosítást felügyelő Ecma International 45-ös technikai bizottságában (TC45).

[HWSW] Több mint 3500 észrevétel, javaslat érkezett a Microsoft Office Open XML dokumentumformátumával kapcsolatban a szabványosítási folyamat során -- adta hírül blogjában Brian Jones, aki a redmondi szoftvercéget képviseli a szabványosítást felügyelő Ecma International 45-ös technikai bizottságában (TC45).

3522 kifogás

Az új szabályok szerint a kifogások, javaslatok listáját csak a nemzeti szabványosítási szervezetek tagjai tekinthetik meg, noha Jones szerint hasznos lenne, ha ezek az információk nyilvánosan elérhetők lennének. A 3522 javaslat elég ijesztően hangzik, azonban Jones blogjában azt írja, nagyon sok az "átfedés", így összességében már jóval kevesebb a konkrét kifogás az Office Open XML formátum szabványosításával kapcsolatban. A 3522 kifogás közül 622-re az Ecma International már adott megoldási javaslatot. Jones azt írja, igyekeznek a reagálásokat a lehető leghamarabb kiadni, nem várnak velük a januári határidőig, így a lehető leghosszabb idő áll rendelkezésre a vitás kérdések rendezésére.

Amint arról lapunk is beszámolt, az ISO-tagországok példátlanul magas számban vettek részt az Office Open XML szabványosítási folyamatában, azonban egyelőre a támogatók nem tudtak megfelelő fölényt szerezni ahhoz, hogy az OOXML-t gyorsított eljárással szabvánnyá emeljék. Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek végül nem szavaztak, ezzel lényegében az OOXML szabványosítását támogatták, ugyanis az ISO-nál nem a támogató szavazatok számítanak, hanem az, hogy az összes érvényes szavazatból az ellenzők aránya ne legyen 25 százalék vagy több (26 százalék lett végül).

Még lehet változtatni

A szeptemberi szavazást követő időszak során a kifogásokkal élő országoknak lehetőségük van a szabványosítást ellenző szavazatukat támogatásra módosítani abban az esetben, ha úgy látják, hogy az általuk emelt kifogásokra a Microsoft megfelelő választ adott, például módosította a szabványt -- persze ez akár fordítva is elképzelhető, vagyis az igenből is lehet nem.

A sor most a Microsofton és az Ecmán van, nekik 2008. január 14-ig kell megnyugtató választ adni azokra a felmerült kérdésekre, amelyeket a szavazó országok a dokumentumformátum szabványával kapcsolatban felvetettek. Ezek száma több ezerre rúg, amelyben a technikai részletekkel kapcsolatos kérdések, kifogások éppen úgy benne foglaltatnak, mint akár az egyszerű helyesírási hibák. Jövő februárban a fentiek figyelembe vételével újra összeszámolják a szavazatokat, ekkor dől el véglegesen, hogy az OOXML ISO-szabvánnyá válik-e.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról