Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 20. 09:30

A PC-piaci tarolásnak köszönheti kiváló negyedéves eredményeit a HP

Közzétette negyedik negyedéves és éves eredményeit a Hewlett-Packard, a világ legnagyobb informatikai vállalata remek számokat prezentált, amelyek mögött elsősorban a noteszek és a szerverek iránti kereslet élénkülése áll. A negyedéves eredmények túlteljesítették az elemzői várakozásokat és jövőre is a Wall Street várakozásainál magasabb számokat ígért a HP -- a részvények több mint 1 százalékkal drágultak a hír nyomán.

[HWSW] Közzétette negyedik negyedéves és éves eredményeit a Hewlett-Packard, a világ legnagyobb informatikai vállalata remek számokat prezentált, amelyek mögött elsősorban a noteszek és a szerverek iránti kereslet élénkülése áll. A negyedéves eredmények túlteljesítették az elemzői várakozásokat és jövőre is a Wall Street várakozásainál magasabb számokat ígért a HP -- a részvények több mint 1 százalékkal drágultak a hír nyomán.

15 százalékos növekedés

Az október 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a HP 28,3 milliárd dolláros bevételt ért el, ez éves szinten 15 százalékos növekedésnek felel meg, de az árfolyamhatás kiszűrésével is 11 százalék volt a forgalom bővülése. Az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerinti nettó nyereség 2,2 milliárd dollár volt, a részvényegységre jutó eredmény pedig 81 centet tett ki, egy évvel korábban a HP 1,7 milliárdos profitot ért el, ami részvényenként 60 centnek felel meg. Az egyszeri tételek nélküli nyereség részvényenként 86 centet tett ki, ez 4 centtel magasabb a Wall Streeten dolgozó elemzők prognózisánál.

Mark Hurd elnök-vezérigazgató az elemzői konferencián örömmel nyugtázta a kiváló eredményeket, ugyanakkor igyekezett lehűteni a túlzott várakozásokat, és közölte, a HP nem ilyen növekedésre alapozza üzleti modelljét. Az elemzők különösen arra voltak kíváncsiak, vajon a HP eredményeire mennyire nyomja rá a bélyegét a jelzálog-válság, azonban Hurd elmondta, a cége csek kevéssé függ a pénzügyi szektortól, mivel forgalmának csak kis része származik onnan, bár ezen mindenképp változtatni szeretnének.

Szárnyal a PC-részleg, jól fogytak a szerverek

Élen a HP
A Gartner szerint a harmadik negyedévben 68,5 millió PC talált gazdára, ami éves szinten 14,4 százalékos növekedést jelent. Az eltérő számítási módszerrel dolgozó IDC 66,9 millió darab PC szállítását regisztrálta, az ő adataik szerint a piac 15,5 százalékkal bővült. A HP óriásit robbantott, 33 százalékkal növelte PC-eladásait és 18,5 százalékos részesedést szerzett a világpiacon.
Korábban a nyomtatási és képalkotási üzletág volt a HP növekedésének motorja, ezt a szerepet azonban az utóbbi egy-másfél évben a személyi számítógépes részleg vette át. A Personal Systems Group (PSG) bevétele a legutóbbi negyedévben 30 százalékkal 10,1 milliárd dollárra nőtt, a leszállított termékek volumene pedig 31 százalékkal emelkedett. A noteszgépek forgalma éves szinten 49 százalékkal ugrott meg, de még az asztali gépek iránt is 15 százalékkal nőtt a kereslet. A HP eredményei jól tükrözik, hogy a PC-vásárlások egyre nagyobb részét adják a fogyasztók, ebben a szegmensben 40 százalékkal emelkedett a PSG bevétele, míg a vállalati PC-k forgalma 24 százalékkal nőtt. A korábban éveken át stabilan veszteséges PSG 589 millió dolláros üzemi eredményt ért el, szemben a tavalyi 336 millióval.

A szerverekért és tárolókért felelős Enterprise Storage and Servers (ESS) divízió bevétele 10 százalékkal 5,2 milliárd dollárra emelkedett. Az iparági szabávnyos (x86) kiszolgálók bevétele 14 százalékkal emelkedett, a blade-eké 78 százalékkal bővült. A tárolóeszközök forgalma 7 százalékkal emelkedett, elsősorban az Enterprise Virtual Array (EVA) termékcsalád sikerének köszönhetően. Az üzleti kritikus kiszolgálók szegmensében a kifutó Alpha és PA-RISC gépek visszaesését jól tuda ellensúlyozni az Integrity termékcsalád 59 százalékos erősödése, így a forgalom összességében 5 százalékkal nőtt. Az ESS üzemi eredménye a tavalyi 502 millió dollárról 693 millió dollárra emelkedett.

Beállt a nyomtatási részleg

A nyomtatási és képalkotási üzletág (IPG) forgalma 4 százalékkal 7,6 milliárd dollárral bővült -- a HWSW becslése szerint az árfolyamhatás kiszűrésével ez még a legjobb esetben is stagnálást jelent. Az üzleti nyomtatók és lapolvasók szállításai 5 százalékkal nőttek, míg a fogyasztói eladások 5 százalékkal visszaestek. Az eladott nyomtatók száma 5 százalékkal bővült egy év alatt, a növekedés motorját az üzleti multifunkciós berendezések adták, amelyek eladásai 26 százalékkal bővültek. A fogyasztói szegmensben mindössze 3 százalékos volumen-növekedést sikerült elérnie a HP-nak. A kellékanyagok forgalma is csak 6 százalékkal nőtt egy év alatt. Az IPG üzemi eredménye 1,1 milliárd dollárt tett ki, ami változatlan a tavalyi negyedik negyedévhez képest, de a cégszintű üzemi eredmény 42 százalékát még mindig az IPG termelte ki.

A képalkotási részleg eredményevel kapcsolatban Czinege László, az IPG hazai vezetője a HWSW-nek elmondta, az összesített eladások valóban nem sokat változtak egy év alatt, de közel 30 milliárd dollár éves forgalom mellett nehéz 6-7 százaléknál nagyobb növekedést produkálni. Másrészről azonban a piac egyes szegmensei dinamikusan változnak, a színes lézernyomtatók vagy a multifunkciós berendezések szegmensében látványos növekedést ért el a HP. A nyomtatási piacra azonban általánosságban jellemző, hogy a fejlett országokban az eladások "beálltak", mind a hagyományos irodai, mind pedig az otthoni vásárlások növekedése megtorpant. A HP ezért egyfelől jobban koncentrál a fejlődő piacokra, mint amilyen India, Kína vagy Oroszország, másfelől pedig a nagyobb hozzáadott értéket képviselő termékekre és szolgáltatásokra, például a professzionális, nyomdai berendezésekre, vagy a digitális képek előhívását végző kioszkokra -- utóbbiakkal hamarosan Magyarországon is találkozhatunk.

HP kellékanyagok

A szolgáltatási üzletág bevétele 7 százalékkal nőtt egy év alatt, így elérte a 4,4 milliárd dollárt. A technológiai szolgáltatásokból, a konzultációból, valamint az outsourcing-szolgáltatásokból származó forgalom egyaránt 7 százalékkal emelkedett. A divízió üzemi eredménye 505 millió dollárról 526 millió dollárra emelkedett egy év alatt. A szoftverrészleg forgalma megduplázódott egy év alatt, köszönhetően a nagyszámú felvásárlásnak, amelyet a HP ezen a területen végrehajtott. A HP Software divízió 698 milliós bevétel mellett 177 millió dolláros üzemi eredményt könyvelhetett el.

100 milliárd dollár felett, és tovább

A most zárult pénzügyi évben a HP forgalma 14 százalékkal 104,3 milliárd dollárra emelkedett, az árfolyamhatás kiszűrésével a növekedés 10 százalékos volt. Az egy részvényegységre jutó nyereség a tavalyi 2,18 dollárról 2,68 dollárra emelkedett. A jelenleg is tartó első negyedévre 27,4-27,5 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 75 centes nyereséget várnak a HP-nál, egyszeri tételek nélkül pedig 80 centest. A teljes pénzügyi évben a forgalom 111,5 milliárd dollár lehet, a nyereséget pedig részvényenként 3,12 és 3,17 dollár közé várják a HP vezetői.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról