Szerző: Bányai György

2007. november 13. 11:34

Palmos szoftverek is futtathatók a Nokia internetterminálján

Az ACCESS szoftverfejlesztő cég jól időzített: alig néhány hete, hogy a Nokia bejelentette N800 internet-termináljának frissített változatát. A billentyűzettel is felszerelt N810-en mostantól a Palm Tungsten tenyérgépeken megismert Palm OS Garnet operációs rendszerre írt programokat is futtathatjuk a fejlesztőcég bétás szoftverének segítségével.

[HWSW] Az ACCESS szoftverfejlesztő cég jól időzített: alig néhány hete, hogy a Nokia bejelentette N800 internet-termináljának frissített változatát. A billentyűzettel is felszerelt N810-en mostantól a Palm Tungsten tenyérgépeken megismert Palm OS Garnet operációs rendszerre írt programokat is futtathatjuk a fejlesztőcég bétás szoftverének segítségével.

Garnet VM

A Palm OS Garnet operációs rendszerre ezernyi alkalmazás érhető el, amelyek között szép számmal találhatóak ingyenes, ám jól használható programok is. A Palm tenyérgépei már csak marginális részesedéssel bírnak a Windows Mobile-os változatokhoz képest, a Garnet VM szoftverrel azonban ez a sok-sok alkalmazás még egy esélyt kaphat, mielőtt a gépekkel, operációs rendszerrel együtt a süllyesztőbe kerülnének.

A Palm OS Garnet varázsa, hogy jóval kisebb erőforrásigénnyel él a hardver felé, és a kezelőfelület is "szerethetőbb", kezelhetőbb, ráadásul gegekkel tarkítva stílusosabb a Microsoft megoldásához képest. Ez utóbbi természetesen szájíz kérdése is.

Az ingyenesen letölthető szoftver virtuális Garnet rendszerkörnyezetet teremt a Nokia N770, N800 és N810 linuxos operációs rendszerén belül, amely lehetővé teszi, hogy a Nokia szegényesebb szoftverellátottságát kiegészíthessük a Garnetre írt többezernyi alkalmazással. Utóbbiak között egyaránt találhatunk munkával kapcsolatos programokat, illetve játékokat is.

Nokia N810

ACCESS

"Az ACCESS Garnet VM Nokia Linux-alapú platformján futtatásának képessége a bizonyíték arra, hogy egyre növekszik a szerepe a nyílt forráskódú mobil operációs rendszereknek" -- mondta Ari Virtanen, a Nokia Convergence Products részlegének igazgatója, majd hozzátette, hogy fontos a Garnetre írt többezernyi alkalmazás futtatásának képessége a Nokia N-sorozatú internettermináljain.

Többek között a NetFront mobilböngészőt fejlesztő Japán ACCESS 2005 szeptemberében 324,3 millió dollárért vásárolta meg a Palm operációs rendszert (ezen belül annak egyik utolsó változatát a Garnetet) fejlesztő és licencelő PalmSource vállalatot. A Palm új operációs rendszere Linux-alapú lesz. Az új platform az egykoron széleskörűen használt, ma már jelentősen a háttérbe szorult Palm OS-t váltja le a cég készülékeiben. A Linux-alapú operációs rendszert a Palm saját mérnökei fejlesztik, és teljesen független lesz a Palm OS-t felvásárló japán ACCESS cég saját linuxos projektjétől, az ALP-tól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról