:

Szerző: Bizó Dániel

2007. november 13. 14:59

Története legnagyobb felvásárlását hajtja végre az IBM, jó okkal

[The Wall Street Journal/HWSW] Történelme legnagyobb felvásárlását jelentette be az IBM, mikor ma közölte, bekebekelezi a Cognost. Az üzleti intelligencia szoftvereket fejlesztő vállalatért 5 milliárd dollárt fizet az óriás, miután hasonló akvizíciókat hajtott végre nemrég az SAP és az Oracle egyaránt, ami jól mutatja a terület növekvő fontosságát a vállalatirányításban.

[The Wall Street Journal/HWSW] Történelme legnagyobb felvásárlását jelentette be az IBM, mikor ma közölte, bekebekelezi a Cognost. Az üzleti intelligencia szoftvereket fejlesztő vállalatért 5 milliárd dollárt fizet az óriás, miután hasonló akvizíciókat hajtott végre nemrég az SAP és az Oracle egyaránt, ami jól mutatja a terület növekvő fontosságát a vállalatirányításban.

Stratégiai reakció

Az IBM korábban tartózkodott a nagyértékű, nagyméretű vállalatok felvásárlásától, jellemzően olyan cégeket szerzett meg, melyekkel saját szoftver vagy szolgáltatási portfólióján található réseket tömte be, vagy támogatta meg azt. Az IBM stratégiája emellett a partneri viszonyra is nagy hangsúlyt helyezett az üzleti szoftverek területén, ahol inkább az infrastruktúra és middleware szoftverek területeire koncentrált, támogatva ezzel saját szerver- és tárolószálításait is.

BI
Az üzleti intelligencia (business intelligence, BI) szoftverek globális piaca a Gartner becslése szerint tavaly 2,5 milliárd dollárt tett ki, és a piackutató felmérése alapján az üzleti döntéshozók szerint a elsődleges fontosságú. A piac méretét a felvásárlások értékével összevetve látható, hogy az üzleti intelligencia kritikus elemévé válik és vált már sok szervezet informatikai rendszerének, így a BI-szoftverek egyre erősebb kihatással vannak más területek beszerézsi döntéseire. A vállalati alkalmazások világpiacát mintegy 40 milliárd dollárra teszi a Gartner, nem számítva az ehhez kapcsolódó egyéb szoftverek, hardverek és szolgáltatások értékesítését.
Az IBM drasztikus irányváltása mögötti mozgatórugó, hogy az Oracle és az SAP is felvásárlást hajtott végre a területen, valamint a Microsoft is erősödő jelenléttel bír a szegmensben. Az SAP 4,8 milliárd eurót, vagyis mintegy 7 milliárd dollárt fizetett alig egy hónapja a Business Objectsért, mely a terület vezetője. "Az ügyfelek integrált, átfogó üzleti folyamatokat igényelnek" -- kommentálta a lépést Henning Kagermann, az SAP elnök-vezérigazgatója. Az üzleti intelligencia szoftverek piaca a vállalatirányítási megoldások egyik leggyorsabban növekedő szegmense, az IDC alapján az eladások tavaly több mint 11 százalékkal nőttek.

Az SAP lépése válasznak tekinthető az üzleti szoftverek területén ádáz küzdelmet támasztó Oracle márciusi akciójára, mikoris 3,1 milliárd dollárért kebelezte be az üzleti intelligencia piac negyedik szereplőjét, a Hyperiont. Az üzleti intelligencia láthatóan tehát a modern vállalatirányítás kulcselemévé válik, ahogyan az egyre duzzadó adathalmazokból a vezetőknek, döntéshozóknak értelmes, értékes információkat kell kinyerniük, és a szervezet teljesítményét nyomon követniük. Az Oracle ráadásul egyúttal az adatbázis-kezelők piacán is rendkívül erős jelenléttel bír, így a Hyperionnal közvetlenül fenyegeti az IBM DB2 forgalmazását.

Merre indul el a Kék Óriás?

Kérdéses, hogy az IBM ezen lépése egy sokkal messzebb mutató stratégiai irányváltást jelez-e előre. Steven Mills, a szoftverekért felelős vezető elmondta, hogy a Cognos felvásárlásával a DB2 üzletet kívánják támogatni, ahogyan az üzleti intelligencia szorosan kötődik az adatbázisok kezeléséhez. Egyúttal kijelentette, hogy a Cognos termékei ezt követően is támogatják majd az Oracle és Microsoft SQL adatbázisokat is.

Egyelőre úgy tűnik tehát, hogy a Cognost a DB2 üzlet erősítésére szerezte meg az IBM, ugyanakkor felmerül, az óriásvállalat megáll-e ennél a pontnál, vagy pénzügyi és piaci erejét kihasználva felvásárlásokkal, fejlesztési erőforrásokkal behatol a tágabb értelemben vett vállalatirányítási szoftverek (ERP, CRM, SCM stb.) piacára is, hogy teljes hardveres és szoftveres üzleti megoldást tudjon kínálni az ügyfeleknek. Szintén stratégiai megfontolás tárgya lehet, hogy az IT-infrastruktúra évtizedek óta egyre tömegesebbé, hétköznapivá válik, egyre nehezebb prémiumot aratni hardverek és infrastrukturális szoftverek értékesítéséből, miközben az ügyfeleknél az olyan vállalatok szerzik meg a kulcspozíciókat, mint az SAP vagy az Oracle, melyek az üzleti folyamatokat öntik szoftverbe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.