Szerző: Ady Krisztián

2007. november 12. 14:32

Zöldben gondolkozik a Fujitsu Siemens Computers

[Techworld] A Fujitsu Siemens Computers augsburgi VisIT2007 rendezvényén lebbentette fel a fátylat néhány új zöld kezdeményezéséről, ezzel is demonstrálva, mennyire komolyan gondolja a környezettudatos fejlesztést, illetve az energiahatékonyság további növelését. Alvó üzemmódban nulla wattot fogyasztó monitorok és flashmemóriás meghajtók a terítéken.

[Techworld] A Fujitsu Siemens Computers augsburgi VisIT2007 rendezvényén lebbentette fel a fátylat néhány új "zöld" kezdeményezéséről, ezzel is demonstrálva, mennyire komolyan gondolja a környezettudatos fejlesztést, illetve az energiahatékonyság további növelését. Alvó üzemmódban nulla wattot fogyasztó monitorok és flashmemóriás meghajtók a terítéken.

Extraköltség nélkül

Ez nem az első alkalom, hogy a cég nyomatékosította elkötelezettségét a "zöld", energiatakarékos, környezetkímélő megoldások mellett, és egyben gyorsan igyekezett azt is leszögezni, hogy mindez a felhasználóknak egy fillért extra költséget sem jelent. A Fujitsu America például nemrég jelentette be, hogy egy 200 kilowattos üzemanyagcellát telepített kaliforniai adatközpontjába, amely a számítógépek tápellátásához szükséges energiát állítja elő, a felszabaduló hő egy részét pedig az épületek fűtésére fordítják.

Az Európában igen sikeres gyártó most egy olyan monitort is bemutatott, mely alvó üzemmódban egyáltalán nem fogyaszt energiát, de Bernd Bischoff, a Fujitsu Siemens Computers elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat teljes termékportfóliója jövőbeni fejlesztéseit ilyen szellemben hajtják majd végre. Joseph Reger, a FSC műszaki igazgatója szerint a kevesebbet fogyasztó flashmemóriás meghajtók például viszonylag rövid időn belül, akár már 2010-ben felbukkanhatnak az adatközpontokban is. Mindez egybecseng az IDC kutatásával is, mely a felhasználók egyre környezettudatosabb választását emeli ki.

"A következő két-három évben nagyon is elképzelhető, hogy adatközpontokban használjanak flashmemóriás meghajtókat a hagyományos merevlemezek helyett" -- nyilatkozta. "Ezek nem csak kevesebb helyet igényelnek, kevesebb hőt termelnek [miközben töredéknyi energiát fogyasztanak], hanem jelenleg már legalább olyan gyorsak, mint a hagyományos merevlemezek" -- tette hozzá. A Samsung alig néhány napja mutatta be SSD meghajtóját, mely 64 gigabájtos kapacitás mellett 100 megabájt/s-os írási és 120 megabájt/s-os olvasási sebességet ígér. A vállalat 2010-re már 256 gigabájtos flashmeghajtókat vár a Samsungtól.

Üzemanyagcella a Fujitsunál
Üzemanyagcella a Fujitsunál

Villanyszámlát a vezetőknek

Reger korábban, az ideo CeBIT-en is megosztotta a nagyérdeművel vékony kliensekről, hálózati eszközökről alkotott gondolatait -- szerinte a virtualizált PC-k, melyek blade-szervereken futnak, kifejezetten hatékonyan használhatják fel az elektromos áramot, nem csak a környezetet tehermentesítve, a cég pénztárcáját is kímélve. A FSC technikai igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy valószínűleg kevés informatikáért felelős vezető ismeri cége áramszámláját, noha éppen ez a terület az, mely igen nagy szerepet játszhat annak alakulásában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról