Szerző: Bizó Dániel

2007. november 14. 14:58

Több mint százezer processzor a világ legerősebb szuperszámítógépében

Továbbra is az IBM dominálja a szuperszámítógépek világát, ahogyan az Intel-processzorok fölénye is növekedett, ugyanakkor a legerősebb tízben öt hely megváltozott -- derül ki a legfrisebb TOP500 listából. A trendeknek megfelelően tovább emelkedett a belépési küszöb, valamint a listán szereplő gépek összeteljesítménye is.

[HWSW] Továbbra is az IBM dominálja a szuperszámítógépek világát, ahogyan az Intel-processzorok fölénye is növekedett, ugyanakkor a legerősebb tízben öt hely megváltozott -- derül ki a legfrisebb TOP500 listából. A trendeknek megfelelően tovább emelkedett a belépési küszöb, valamint a listán szereplő gépek összeteljesítménye is.

478,2 teraflops

A világ legerősebb installációja továbbra is az amerikai Energiaügyi Minisztérium livermore-i (Kalifornia) nemzeti kutatólaborjában megtalálható IBM Blue Gene/L. Igaz, a gépszörnyeteget folyamatosan bővítik, így két éve, az eredeti célkitűzés teljesítésekor 65536, kifejezetten a területre tervezett kétmagos PowerPC processzorral 280,6 teraflops (ezer milliárd matematikai művelet másodpercenként) teljesítményt adott le Linpack alatt, míg mára közel 106 496 processzorral (213 ezer processzormag) 478,2 teraflopst mértek ki vele. A rendszeren futtatott feladatok mibenléte titkos.

A második helyen egy új belépő, a jülichi (Németország) kutatóintézetben (FZJ) telepített IBM Blue Gene/P található. A konfiguráció 65 536 PowerPC processzormaggal 167,3 teraflopsot tud felmutatni. Ez az FZJ második nagyteljesítményű szuperszámítógépe, az előző Blue Gene/L 16 384 maggal 37,3 teraflops leadására képes, és ezzel a 28. helyre elegendő teljesítményt biztosít. A harmadik helyen szintén új konfiguráció, egy 3584 darab négymagos Xeonokat alkalmazó SGI Altix, 127 teraflopsszal, mely egy új-mexikói központban kapott helyett.

A szuperszámítógépes lista történetében elsőként került a Top10-be a negyedik helyet megszerző indiai versenyző. A HP által épített fürt kétutas BL460c blade-ekből áll, és 3 gigahertzes négymagos Xeonokat alkalmaz, összesen 3560 darabot. Leadott teljesítménye 117,9 teraflops. Szintén hasonló HP klasztert telepített a svéd kormányzat, 3432 darab 2,66 gigahertzes négymagos Xeonnal 102,8 teraflopsot értek el, ami az ötödik helyet jelentette.

Növekvő küszöb

A legnagyobb 500-ba kerüléshez szükséges teljesítmény fél év alatt 4 teraflopsról közel másfélszeresére, 5,9 teraflopsra emelkedett, ami jól jelzi a nagy számítási teljesítmény iránti általános igényt. Az 500 gép aggregát műveleti sebessége 6,97 petaflops (millió milliárd) lenne, szemben a hat hónappal korábbi 4,92-vel, és a 3,54 petaflopsszal egy évvel korábban. Hatalmas sikert aratott az Intel egy éve piacra került négymagos Xeonja: már 102 rendszert szereltek ezzel a listán. Az Intel összesen 70,8 százalékos részesedéssel bír a gépek száma alapján, ami 13 százalékpontos emelkedés a legutóbbi összesítés óta. Az AMD ezzel párhuzamosan 5,4 százalékot vesztett, ugyanakkor továbbra is őrzi második helyét 15,6 százalékkal.

Tartják magukat továbbra is a fürtök, 81,2 százalékkal, ami nem csoda, hiszen a legerősebb gépeknél az osztottmemóriás skálázódás praktikusan nem biztosítható egy szint (néhány száz processzor) fölött, ráadásul kisebb, iparági szabvány építőelemekből gazdaságilag is ésszerűbb. A legtöbb konfiguráció 1-2 ezer processzormagot alkalmaz. A legnépszerűbb összeköttetés továbbra is a gigabites Ethernet és az Infiniband. Földrajzilag az Egyesült Államok uralja a világot toronymagasan, míg Európa stabil második, Japán pedig érdekes módon egyre lejjebb csúszik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról