Szerző: Ady Krisztián

2007. november 9. 13:57

Hyperspace: BIOS-ba ágyazott alkalmazásokon dolgozik a Phoenix Technologies

[Clubic.com] A számítógépek alapvető működéséhez szükséges BIOS-t fejlesztő Phoenix Technologies új megoldáson dolgozik, melynek előnyeit mindenki élvezhetné. A Hyperspace névre keresztelt projektben egy plusz szoftverréteg kifejlesztését célozták meg.

[Clubic.com] A számítógépek alapvető működéséhez szükséges BIOS-t fejlesztő Phoenix Technologies új megoldáson dolgozik, melynek előnyeit mindenki élvezhetné. A Hyperspace névre keresztelt projektben egy plusz szoftverréteg kifejlesztését célozták meg.

Függetlenül működő alkalmazások

Az új BIOS-szal ellátott számítógépek ennek a szoftverrétegnek köszönhetően olyan alkalmazásokkal bővülhetnének, melyek alacsonyabb szinten, operációs rendszertől, a rendszer állapotától függetlenül megjelenhetnének a képernyőn. Ezek az alkalmazások azonnal hozzáférést nyújthatnának e-mailjeinkhez, képeinkhez, zenéinkhez, videóinkhoz, s ehhez például az operációs rendszer betöltésére sem lenne szükség.

Az alkalmazások azonnal betöltődnének, futnának, függetlenül attól, hogy a Windows vagy más operációs rendszer elindult, vagy sem. A lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok, akár webböngésző, e-book-olvasó, szövegszerkesztő is használható lenne operációs nélkül, csak az alap BIOS-ra, és a Hyperspace-re támaszkodva.


Az ASUS új alaplapja is beégetett Linuxszal,
böngészővel és Skype-pal rendelkezik

Távmenedzsment is lehetséges

Az alacsonyabb szinten futó, kis alkalmazások valószínűleg energiát is spórolhatnának, értékes perceket és erőforrásokat szabadítva fel, de akár a "távgyógyászatot" is segíthetnék, hozzáférést nyújthatnának távolról a számítógéphez akkor is, ha a számítógép operációs rendszere sem indulna el. Ez utóbbi nem különösebb újdonság, az Intel vPro vállalati platform is tartalmaz hasonló megoldást, ahol az Active Management Technology (AMT) még egy kikapcsolt vállalati PC menedzselhetőségét is megoldja.

A Hyperspace az AMD és Intel processzoraiban már megtalálható virtualizációs képességekre is támaszkodhatna ez utóbbi cél elérése érdekében, a gépeket úgy lehet karbantartani, hogy közben a felhasználó dolgozik rajtuk, de semmit sem vesz észre a másik (virtuális) partíción zajló folyamatokból. Az első Hyperspace-kompatibilis BIOS-szal rendelkező alaplapok 2008 második negyedévében érkezhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról