Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 8. 15:15

A jelzáloghitelezési válság beárnyékolta a Cisco eredményeit

Bár szépen növekedett a Cisco bevétele és nyeresége, azonban a vállalat -- a piac legnagyobb csalódására -- nem változtatott éves prognózisán, a részvényárfolyam látványosan csökkent.

[HWSW] Bár szépen növekedett a Cisco bevétele és nyeresége, azonban a vállalat -- a piac legnagyobb csalódására -- nem változtatott éves prognózisán, a részvényárfolyam látványosan csökkent.

Elemzők szerint a Cisco legnagyobb ügyfelei, az amerikai bankok, kereskedők és iparvállalatok egyaránt visszafogják technológiai kiadásokat, ami érzékenyen érintheti a hálózati eszközök legnagyobb gyártóját. Más szakértők úgy vélik, az amerikai vállalati szektor csak a cég bevételének alig több mint nyolcadát adja, és a visszaesést bőven ellensúlyozhatják más területek. A Cisco papírjainak értéke tegnap 4 százalékkal csökkent a Nasdaq-on, majd a kereskedés utáni órákban további 7 százalékkal olvadt az árfolyam, így a cég piaci értéke pár óra alatt 26 milliárd dollárral lett kevesebb.

Újabb akvizíció
A Cisco megállapodást kötött a vállalati házirend felügyeletei szoftverek vezető szállítója, a magánkézben levő Securent felvásárlásáról. A Securent szoftverével a Cisco ügyfelei szoftvergyártótól, platformtól és operációs rendszertől függetlenül biztonságban tudhatják az alkalmazásadatokat, ugyanakkor helytől függetlenül biztosíthatnak hozzáférést a munkatársaknak. A hálózat-alapú házirenddel a Cisco leegyszerűsíti a jogosultsághoz kötődő döntéshozatali mechanizmusokat.
Az amerikai bankok és kereskedők költéseinek visszaesésétől tartó félelmek beárnyékolták a Cisco negyedéves eredményeit, amelyek amúgy jól alakultak és összességében megfeleltek az elemzői várakozásoknak. A vállalat bevétele 16,7 százalékkal 9,6 milliárd dollárra nőtt az október 27-én zárult időszakban, a profit pedig 37 százalékkal 2,2 milliárd dollárra ugrott, ami részvényenkén 35 centnek felel meg. A bevétel felülmúlta a Cisco saját előrejelzését is, de a befektetőnek ez sem volt elég.

John Chambers elnök-vezérigazgató az elemzők részére rendezett telekonferencián ugyan optimista hangot ütött meg a növekedési kilátásokkal kapcsolatban, de meglehetősen óvatos volt az amerikai piacot illetően és azt is megerősítette, hogy a banki szektort sújtó jelzáloghitelezési válság rányomta a bélyegét a cége eredményeire: a pénzügyi szektor megrendelései csökkentek a legutóbbi negyedévben.

A fejlődő piacokon 45 százalékos növekedést ért el a Cisco, az amerikai szolgáltatói piacon pedig 20 százalékost, azonban a vállalati megrendelések értéke csökkent -- derül ki a nyilvánosságra hozott számokból. A jelenlegi negyedévre 9,79 milliárd dolláros forgalmat vár a Cisco, ez alatta marad a Thomson Financial által prognosztizált 9,81 milliárd dollárnak. Éves szinten 12-17 százalékos forgalomnövekedést vár a vállalat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról