Szerző: Ady Krisztián

2007. november 7. 10:06

Megkezdte a Quanta a százdolláros laptop sorozatgyártását

A One Laptop per Child (OLPC) nonprofit szervezet bejelentette, hogy tegnap megkezdődött a százdolláros laptop sorozatgyártása a tajvani Quanta kínai üzemében. A több lépésben felfuttatandó sorozatgyártásnak köszönhetően a jelenlegi 188 dolláros darabonkénti költségből két éven belül valóban száz dollár lehet.

[HWSW] A One Laptop per Child (OLPC) nonprofit szervezet bejelentette, hogy tegnap megkezdődött a százdolláros laptop sorozatgyártása a tajvani Quanta kínai üzemében. A több lépésben felfuttatandó sorozatgyártásnak köszönhetően a jelenlegi 188 dolláros darabonkénti költségből két éven belül valóban száz dollár lehet.

Az OLPC Alapítvány várakozásai szerint a gépet megrendelő fejlődő országok még ebben a hónapban megkaphatják első szállítmányaikat, a "Give 1 Get 1" programban résztvevő amerikai és kanadai vásárlók ajtajánál pedig decemberben, még karácsony előtt kopogtathat a futár. Utóbbi promóció november 12 és 26 között zajlott, ennek során 400 dollárért két OLPC laptopot lehetett vásárolni, melyből egyet a rászorulókhoz juttatnak el, egyet pedig maga a megrendelő kap meg. Az önköltségi áron értékesített OLPC laptopot egyelőre nem lehet kereskedelmi forgalomban megvásárolni.

Az eredetileg megcélzott ár majdnem kétszeresén induló noteszgép AMD Geode processzora lassúcska, de cserébe igen energiatarékos. Az XO kialakításánál ügyeltek, hogy strapabíró, minden körülmények között használható legyen, így körülbelül másfél méteres magasságig ütésálló, fröccsenő víz és a kakaó sem árt neki, kijelzője egyetlen gombnyomással váltható a beltéri színes, illetve a kültéri monokróm megjelenítés között.

OLPCA készülék akkumulátorát akkor is fel lehet tölteni, ha nincs a közelben elektromos áram, napelemmel, vagy kurblis töltővel is elláthatjuk energiával a noteszgépet. Egy perc kurblizás körülbelül tíz percig elegendő energiával turbózza fel az apró gépet. Beépített Wi-Fi adaptere nem csak az internet készülékre csalogatására használható, hanem úgynevezett mesh hálózat létrehozására is alkalmas vele az operációs rendszer.

Ennek lényege, hogy az egymás vételkörzetében található noteszgépek egyetlen vezeték nélküli hálózatba szerveződnek, s ha csak egyikük is eléri az internetet, mindegyik készülék alkalmas lesz a világháló böngészésére. Internet nélkül is használható az így létrejött hálózat csoportmunkára, közös szöveges állomány, vagy grafika szerkesztésére, a beépített mikrofonnak és kamerának köszönhetően akár videochatelésre is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról