Szerző: Bizó Dániel

2007. november 7. 11:52

Az Intel nyomása ellenére történelmi mérföldkövet ért el az AMD

[IC Insights/HWSW] A top félvezetőgyártók rangsorában ritkán történik jelentős átrendeződés, az IC Insights legfrissebb jelentésében azonban a vezető tízben hét pozíció módosult. Az AMD története során elsőként került be a legnagyobb tíz közé, ahogyan a vállalat nagyobb ütemben volt képes növelni szállításait, mint ahogyan árcsökkentésekre kényszerült. Szintén remekeltek a memóriagyártásban érdekelt cégek, ahol a NAND ellensúlyozta a DRAM gyengélkedését.

[IC Insights/HWSW] A top félvezetőgyártók rangsorában ritkán történik jelentős átrendeződés, az IC Insights legfrissebb jelentésében azonban a vezető tízben hét pozíció módosult. Az AMD története során elsőként került be a legnagyobb tíz közé, ahogyan a vállalat nagyobb ütemben volt képes növelni szállításait, mint ahogyan árcsökkentésekre kényszerült. Szintén remekeltek a memóriagyártásban érdekelt cégek, ahol a NAND ellensúlyozta a DRAM gyengélkedését.

Az eladott félvezetők becsült értéke alapján összeállított harmadik negyedéves listát továbbra is toronymagasan az Intel vezeti. A negyedév során az IC Insights becslése a félvezetőpiac közel 35 milliárd dollárra rúgott az elmúlt három hónapban, melyből az Intel 9,2 milliárd dollár forgalmat szakított ki. A második helyet szintén biztonságosan őrzi a Samsung Electronics, a világ legnagyobb memóriagyártója: a dél-koreai óriáshoz 5,4 milliárd dollár folyt be félvezetőkból.

A harmadik helyen hagyományosan a Texas Instruments (TI) tanyázna, ha a Toshiba rendkívüli teljesítményével meg nem előzi. A japán gyártó a NAND-piacon támadó szezonális keresleti hullámot meglovagolva 40 százakkal duzzasztotta forgalmát, ami meghaladta a 3,5 milliárd dollárt. Az IC Insights adatai alapján a Toshiba 2000 óta nem ért el ilyen magas pozíciót. A vállalat ráadásul további terjeszkedését szolgálva jövő áprilistól átveszi a Sony nagyteljesítményű logikákat, köztük a Cell és RSX processzorokat gyártó japán üzemét is. Az analóg áramköröket is gyártó TI félvezető-forgalma kevéssel 3,5 milliárd dollár alatt maradt, mivel mindössze 6,3 százalékos növekedést produkált.

Nem fair
Míg a vezető gyártók többsége leginkább vagy teljesen saját tervezésű chipjeit, addig a TSMC kizárólag a gyártást, mint szolgáltatást értékesíti gyárakkal vagy elegendő kapacitással nem rendelkező cégek számára. Az IC Insights láthatóan a vállalatok saját gyártású chipeladásából származó bevételét veszi alapul, vagyis a TSMC-n kívül a többi vállalatnál a chiptervezés hozzáadott értéke is megmutatkozik. Míg egy saját üzem nélküli, úgynevezett fabless (pl. NVIDIA), és egy szerződéses vállalat esetében a design és a gyártás értéke jól láthatóan elkülönül, addig egy Intelnél vagy Samsungnál a kettő összeadódik. Mindebből következően a TSMC az általa előállított chipek értéke alapján akár a harmdik helyre is kvalifikálhatná magát, de nem kizárt, hogy a Samsungot is megszorongatná.
Szoros volt a befutó az ötödik helyre is, melyet végül a TSMC szerzett meg. A tajvani szerződéses gyártó több mint 20 százalékkal 2,7 milliárd dollárra növelte forgalmát, ahogyan sikerült üzemeinek kihasználtságát maximalizálnia. A rengeteg ügyféllel rendelkező TSMC többek között az NVIDIA és az AMD grafikus chipjeit, chipsetjeit is gyártja, ahogyan a Microsoft Xbox 360 játékgépének grafikus processzorát is. A hatodik helyet a dél-koreai Hynix szerezte meg, melyet a DRAM-árak idei összeomlása ellenére a NAND-gyártás pörgetett fel.

Története során elsőként verekedte be magát a top 10-be az AMD. A világ másodszámú processzorgyártója az Intel felől érkező árazási nyomás ellenére folyamatosan növelte forgalmát, ahogyan szállítási volumenét emelni tudta. A Mercury Research legfrissebb jelentése alapján az AMD 0,4 százalékponttal 23,3 százalékra tornázta részesedését az x86-os processzorok piacán, mely hagyományosan erős a harmadik negyedévben. Az IC Insights megjegyzi, hogy még idén egy jelentős megállapodás bejelentése várható az AMD és egy szerződéses gyártó részéről -- az AMD jelenleg a szingapúri Charteredet használja csúcskapacitáshoz.

Az AMD bekerülése egyúttal valamely gyártó kiszorulását is jelenti egyúttal. Az áldozat nem más, mint a Motorolából leválasztott, és azóta magánkézbe került Freescale, melynek legnagyobb ügyfele továbbra is a volt anyavállalat, így annak mobilpiaci vesszőfutása keményen megmutatkozott a vállalat forgalmán. A Freescale hét hellyel a 16-ra esett vissza, miután a Motorola mobilpiaci részesedésének több mint harmadát elvesztette egy év alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról