Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 6. 10:33

Történetének eddigi legnagyobb felvásárlásával erősít az iSCSI SAN piacon a Dell

A Dell tegnap bejelentette, hogy 1,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett az iSCSI-alapú tárolómegoldásokat fejlesztő EqualLogic vállalatra, amely mostanában készült tőzsdére vonulni. A készpénzes ügylet várhatóan az év végén zárul le.

[HWSW] A Dell tegnap bejelentette, hogy 1,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett az iSCSI-alapú tárolómegoldásokat fejlesztő EqualLogic vállalatra, amely mostanában készült tőzsdére vonulni. A készpénzes ügylet várhatóan az év végén zárul le.

Jó választás

"A következő évek során ügyfeleink az adatmennyiség minden eddiginél nagyobb növekedésével kell szembenézzenek" -- kommentálta a Dell történetének eddigi legnagyobb akvizícióját az alapító elnök-vezérigazgató, Michael Dell. "Az iSCSI-forradalom élére állva a Dell felgyorsítja az informatika egyszerűsítését és virtualizációját." A tervek szerint az EqualLogic technológiái beépülnek a Dell PowerVault tárolóeszközökbe, de a felvásárolt cég márkaneve és termékei is megmaradnak, legalábbis egy ideig.

A tárolóeszközök a Dell forgalmának ugyan csak 4 százalékát tették ki a legutóbbi negyedévben, azonban a szegmens bevétele egy év alatt 20 százalékkal emelkedett. "A Dell ügyfelei között sok a kis- és középvállalat, akik számára vonzó az iSCSI egyszerű használata a meglevő Ethernet hálózatukon" -- elmélkedett Bill Choi, a Jefferies elemzője. Ezt felismerve a vállalat szeptemberben dobta piacra PowerVault MD3000i iSCSI SAN termékét.

Piaci szakértők egybehangzóan azt állítják, a Dell jó felvásárlási célpontot választott. A magánkézben levő EqualLogicot 2001-ben alapították a New Hampshire-i Nashuában, első termékét 2003-ban dobta piacra a cég, ma már világszerte több mint 400 partnerrel és 3 ezernél is több ügyféllel rendelkezik. Az EqualLogic viszonylag új szereplője tehát a piacnak, azonban a saját szegmensében, az iSCSI SAN piacon a harmadik legnagyobb játékos az EMC és a Network Appliance mögött, a piaci részesedése 15 százalék feletti. Az idei év első kilenc hónapjában a vállalat forgalma 90 millió dollár volt, épp kétszer annyi, mint 2006 első három negyedévében.

Árzuhanás várható az iSCSI-piacon?

A Dell megjelenése és várható terjeszkedése a tárolópiacon egyben az árak gyors esését is magával hozhatja. Az EqualLogic technológiája és a Dell gyártási hatékonysága fenyegető lehet a többi vállalat számára, azonban örvendetes hír a kis- és középvállalatoknak, akik az eddigieknél még kedvezőbb áron építhetik majd ki iSCSI-alapú tárolóhálózataikat. Az IDC előrejelzése szerint az iSCSI SAN piac az idei második negyedévben 57 százalékkal 191 millió dollárra emelkedett, 2011-re azonban már 6 milliárd dollárosra nő.

A Dell bejelentése érzékenyen érintheti az EMC-t, amelynek a Dell az egyik legnagyobb viszonteladója. Az EMC bevételének mintegy 16 százaléka származik a Dellel közös tevékenységből, a Clariion termékek 35 százalékát a Dell adja el. Elemzők szerint azzal, hogy a Dell kínálatában megjelennek a saját tárolók, az EMC eszközök a háttérbe szorulhatnak, bár Michael Dell hangsúlyozta, hogy az EMC-vel kötött együttműködési megállapodás 2011-ig életben marad és a két cég kapcsolata stabil.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról