Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 5. 09:01

A focijátékok sikerének köszönheti a vártnál jobb negyedévét az EA

A FIFA és a Madden sorozat új részeinek köszönhetően a vártnál jobb negyedévet zárt az Electronic Arts. A világ legnagyobb független játékkiadója nettó szinten ugyan veszteséges volt, de az egyszeri tételek kiszűrésével számított nyeresége messze felülmúlta az elemzői várakozásokat.

[HWSW] A FIFA és a Madden sorozat új részeinek köszönhetően a vártnál jobb negyedévet zárt az Electronic Arts. A világ legnagyobb független játékkiadója nettó szinten ugyan veszteséges volt, de az egyszeri tételek kiszűrésével számított nyeresége messze felülmúlta az elemzői várakozásokat.

A negyedéves forgalom 640 millió dollár volt, ami 18 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakában elért adatnál. A visszaesés oka, hogy az online játékokból származó bevételt másképp könyveli el a cég mint korábban. Amennyiben a könyvelés maradt volna a régiben, az EA most 19 százalékkal nagyobb bevételnek örülhetne. A negyedév nettó vesztesége 195 millió dollár , részvényenként 62 cent volt, az egyszeri tételek kiszűrésével viszont részvényenként 27 centes nyereséget ért el az EA, miközben az elemzők 20 centet vártak.

A negyedév két legnagyobb sikere a Madden NFL 08 és a FIFA 08 voltak, előbbiből 4,5 millió, utóbbiból pedig 2,9 millió példányt értékesítettek. Jól fogyott még a Nintendo DS-en és Wii-n játszható MySims is, amelyből 1 millió példány talált gazdára. Warren Jenson pénzügyi igazgató elmondta, az EA a jövőben több játékkal jelentkezik majd a Wii-re, amelynek sikere mindenkit meglepett. Karácsonyra hét Wii-játék érkezik az EA-től, de a Nintendo DS-t sem fogja hanyagolni a cég. Az ünnepeket magában foglaló negyedévre 1,33 és 1,58 milliárd dollár közötti forgalmat vár a cég.

Madden NFL 08
Nagy dobás: Madden NFL 08

Az Electronic Arts egyúttal azt is közölte, hogy a költségek csökkentése érdekében bezárja egyik brit fejlesztőstúdióját, és elbocsát mintegy 350 dolgozót, ami a cég teljes létszámának 4 százaléka. A Chertsey-ben működő stúdió felszámolásától évi 25-30 millió dollár megtakarítást vár az EA.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról