Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 31. 10:38

Tisztába rakta könyvelését a Dell

A Dell tegnap bejelentette, hogy lezárult az Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet által indított vizsgálat, amely a könyvelést vizsgálta. Az eredmény: a vállalat a 2003 és 2007 első negyedéve között elért nyereséget 92 millió dollárral csökkenti. Az összeg gyakorlatilag eltörpül a tárgyidőszakban elért 12 milliárdos profit mellett, még az 1 százalékát sem érte el. A Dell részvényesei fellélegeztek, az árfolyam 1 százalék felett erősödött.

[HWSW] A Dell tegnap bejelentette, hogy lezárult az Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet által indított vizsgálat, amely a könyvelést vizsgálta. Az eredmény: a vállalat a 2003 és 2007 első negyedéve között elért nyereséget 92 millió dollárral csökkenti. Az összeg gyakorlatilag eltörpül a tárgyidőszakban elért 12 milliárdos profit mellett, még az 1 százalékát sem érte el. A Dell részvényesei fellélegeztek, az árfolyam 1 százalék felett erősödött.

Amint arról beszámoltunk, a Dellnél 2006-ban indult vizsgálat könyvelési csalás gyanúja miatt. A Dell saját belső vizsgálata már lezárult, ennek során 125 jogász és 250 könyvelő kiderítette, hogy "egyes dolgozók" úgy módosították a cég könyvelését, hogy az megfeleljen a negyedéves célkitűzéseknek -- a SEC szerint a szoftverértékesítési bevétel könyvelésével voltak problémák, a manipulációkról pedig felsőbb vezetők is tudtak. Az érintettek felelősségrevonásra már megtörtént, de a Dell soha nem nevezte meg őket.

A könyvvizsgálók eltűnése azonban nem jelenti azt, hogy a Dell problémái egycsapásra elillantak volna. A vállalat továbbra is kimondottan gyengén szerepel a PC-piacon, mivel a cég hagyományosan az amerikai vállalati piacon a legerősebb, ez a szegmens azonban gyengélkedik, az amerikai boltokban a HP és az Apple tarol, a világ más tájain pedig egyre erősebb az Acer, valamint noteszeinek köszönhetően a Lenovo. A teljes amerikai piacon még a Dell vezet ugyan, de részesedése már csak 28 százalék, miközben a HP 24,5 százalékra jött fel. Egy éve, amikor a HP átvette a globális elsőséget a Delltől, az amerikai piacon még 31 százalékos részesedéssel rendelkezett a texasi cég, a HP pedig 22 százalékossal.

A Dell élére az év elején visszatért alapító és névadó, Michael Dell korábban már utalt arra, hogy alapvető változtatásokat is kész végrehajtani annak érdekében, hogy újra sikeressé tegye a cégét. A garázscégből óriásvállalatot csináló direkt üzleti modell, amelynek bevezetésével a Dell kiiktatta a viszonteladókat és hatékony ellátási lánca révén a legjobb árakon, mégis tisztes haszonnal adhatta termékeit, csődöt mondott, ahogy a PC-vásárlások a fogyasztók irányába tolódtak el, amit részben a kiskereskedelmi üzletek hiánya magyaráz, másrészt a Dell kínálata sem elég vonzó ebben a szegmensben.

Az utóbbi hónapokban már látszottak a Dell feltámadási kísérletének nyomai: az év közepén közel 9 ezer dolgozó elbocsátásáról döntöttek a vezetők, ettől éves szinten 600 millió dollár megtakarítást várnak. A termékkínálat terén is történtek változások, a nagy PC-gyártók közül a Dell az elsők között dobott piacra linuxos gépeket, illetve egy kimondottan kisvállalatoknak szánt terméksorozatot is bevezetett. Egyelőre azonban nem látszik áttörés, a harmadik negyedévben a Dell az öt legnagyobb PC-gyártó közül egyedüliként vesztett a piaci részesedéséből.

Michael Dell egy japán körútján nemrég kijelentette, ideje, hogy a cége bevásároljon. "Nem lepődnék meg, ha a jövőben felgyorsulna az akvizíciók üteme" -- mondta Dell, azonban hogy milyen felvásárlási célpontokra vetett szemet, arról egy szót sem ejtett. Piaci elemzők szerint a vállalat alighanem a vállalati menedzselt szolgáltatások terén erősít majd. Egyes források szerint a Dell számára megérné megvenni a tajvani ASUS-t, hogy erősítse fogyasztói kínálatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról