Szerző: Bizó Dániel

2007. október 31. 11:25

Újabb ítéletben köteleztek PC-gyártót a Windows árának visszafizetésére

[heise.de/HWSW] Még egy hónapja sincs, hogy lapunk beszámolt arról a francia esetről, melyben az Acert bíróság kötelezte a notebookjával értékesített kereskedelmi szoftverek árának visszafizetésére. Most hasonló eset történt Olaszországban, ahol a HP-nek kellett egy vevőjének visszatérítenie a notebookjához kapott Microsoft-szoftverek árát.

[heise.de/HWSW] Még egy hónapja sincs, hogy lapunk beszámolt arról a francia esetről, melyben az Acert bíróság kötelezte a notebookjával értékesített kereskedelmi szoftverek árának visszafizetésére. Most hasonló eset történt Olaszországban, ahol a HP-nek kellett egy vevőjének visszatérítenie a notebookjához kapott Microsoft-szoftverek árát.

Az Acer után a HP-n a sor

Windows XP Professional OEM EULA
HA ÖN NEM FOGADJA EL A JELEN EULA FELTÉTELEIT, ÖN NEM HASZNÁLHATJA ÉS NEM MÁSOLHATJA A SZOFTVERT, ÉS ÖNNEK HALADÉKTALANUL KAPCSOLATBA KELL LÉPNIE A GYÁRTÓVAL A NEM HASZNÁLT TERMÉK(EK)NEK A GYÁRTÓ VISSZAVÉTELI IRÁNYELVEI SZERINT, A VÉTELÁR VISSZAFIZETÉSE MELLETT TÖRTÉNŐ VISSZAJUTTATÁSÁVAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS BESZERZÉSE ÉRDEKÉBEN.
Egy firenzei bíróság határozata alapján a HP-nak vissza kell térítenie a vásárló 2005-ben vásárolt Compaq notebookjára előtelepített Windows XP és Microsoft Works 8 árát, összesen 140 eurót. A bíróság igazat adott a felperesnek abban, hogy a Microsoft végfelhasználói licencszerződés (EULA, end-user licence agreement) értelmében amennyiben a felhasználó visszautasítja azt, úgy lemond a szoftver alkalmazásáról, így visszajár annak vételára.

A vevő sikertelenül kereste fel a HP-t igényével, mely szerint nem szándékozik használni a szoftvtereket, és visszatérítéshez folyamodik, a vállalat visszautasította azzal az indokkal, hogy a hardver és a szoftver egy csomagot képez. A HP a bíróságon azzal érvelt, hogy elérhető szoftverek nélküli csomag is, a bíróság ugyanakkor irrelevánsnak találta ezt a Microsoft licence fényében. Az olaszul értők számára a határozat letölthető a HWSW szerveréről (PDF).

A korábbi francia bíróság ítélete szerint az Acer köteles visszatéríteni azoknak a szoftvereknek az árát, melyeket notebookjának megvásárlásakor fizetett ki egy vevője, vagyis a felperes, aki nem tart rájuk igényt. A határozat furcsasága, hogy a gép 600 eurós árából több mint 300 eurót kellett visszatérítenie az Acernek, szemben a cég által korábban felajánlott 30 euróval -- ezen túlmenően a felperes jogi költségeit is állnia kell.

A 312 eurós visszatérítés, úgy tűnik, a felhasználó által nem igényelt, előre telepített szoftverek kiskereskedelmi árából és a telepítési költségből tevődik össze, így a Windows XP Home operációs rendszer 135 euróval került a listára, míg a a Microsoft Worksért 60, az NTI CD Makerért 37, a PowerDVD-ért 41, a Symantec Norton AntiVirus szoftverért pedig 39 euró járt vissza. Nyilvánvaló azonban, hogy ezek az összegek túlzóak, és nem tükrözhetik sem az Acer által a szoftvergyártónál kialkudott árat, sem a vevő által a gép árában megfizetett árukapcsolási költséget.

Az előtelepített Windows nem szolgálja a piac érdekét?

Számos fogyasztóvédelmi és Linux-felhasználói csoport mellett a számítógép és az operációs rendszer összecsomagolásának betiltásáért lobbizik Brüsszelben a Globalisation Institute (GI) tanácsadó szervezet is. Érvelésük szerint a Windowsok előtelepítéséről szóló megállapodásival a Microsoft egyszerűen kizárja a piacról az alternatív operációs rendszereket szállító vállalatokat, ami korlátozza a versenyt, a választási szabadságot, így egyáltalán nem szolgálja az európai vevők érdekeit. Kritizálják, hogy miközben az Európai Bizottság a Windows hegemóniájával való visszaéléssel foglalkozik, és büntette meg a Microsoftot, addig magának a kvázi monopóliumnak a hátterével nem foglalkozik, pedig semmi sem indokolja annak létét -- a számítógépgyártók és kereskedők lekötése miatt ráadásul hivatalosan is eljárást indított az Intel ellen.

A GI úgy látja, a Windows uralma következtében magasabb árat fizetnek az európai vevők, cégek és fogyasztók egyaránt, mint egy versenyző piac esetében tennék. Az agytröszt javaslatot is tesz a Windows leválasztásának módjára: a legjobb megoldást a tiltásban látják, vagyis az árukapcsolás megtiltásában. Ekkor a gépekre semmiféle operációs rendszert nem telepíthetnének előre a PC-szállítók, hanem külön árusíthatnák az előre konfigurált változatokat DVD-n, így a feltelepítésük is pofonegyszerű maradna. Ezt a GI logisztikai, kényelmi oldalról, és a verseny szempontjából (lehetőség nyílna a Linux-disztribútorok előtt is) egyaránt kielégítőnek tartaná. Az összefoglaló angol nyelven itt olvasható (PDF).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról