Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 29. 11:07

A vártnál erősebben növekedett a grafikus chipek piaca, az NVIDIA az Intel sarkában lohol

Remekül sikerült a harmadik negyedév a grafikus chipek gyártói számára, a Jon Peddie Research adatai szerint az eladások éves szinten 18 százalékkal, a második negyedévhez képest pedig 20 százalékkal bővültek. Az NVIDIA tovább erősítette piaci pozícióit, miközben az AMD/ATI visszaesett.

[HWSW] Remekül sikerült a harmadik negyedév a grafikus chipek gyártói számára, a Jon Peddie Research adatai szerint az eladások éves szinten 18 százalékkal, a második negyedévhez képest pedig 20 százalékkal bővültek. Az NVIDIA tovább erősítette piaci pozícióit, miközben az AMD/ATI visszaesett.

Az NVIDIA az Intel sarkára tapos

A harmadik negyedévben világszerte 97,9 millió grafikus chipet szállított a Jon Peddie által jegyzett hat gyártó, az Intel, az NVIDIA, az AMD, a Matrox, a SiS, valamint a VIA. Az elemzőcég szerint nem meglepő, hogy a második negyedévről a harmadikra megugrik a chipek iránti igény, ahogy a gyártók felkészülnek a karácsonyi rohamra, azonban a 20,2 százalékos forgalmi növekedés arra utal, hogy a PC-piac egészségesen növekedik. Az IDC és a Gartner adatai szerint a harmadik negyedévben 15 százalékkal nőtt a globális PC-piac, ilyen fellendülésre pedig két éve nem volt példa.

A gyártók rangsorát chipkészletbe integrált videochipjeinek köszönhetően az Intel vezeti, a vállalat a harmadik negyedévben 37,2 millió grafikus lapkát szállított le, ami 38 százalékos piaci részesedés megszerzéséhez volt elég. Míg az Intel részesedése éves szinten csökkent, az NVIDIA-é nőtt. A zöld emblémás gyártó a negyedév során 33,1 millió grafikus chipet értékesített, közel 40 százalékkal többet mint egy éve, így piaci részesedése 33,9 százalékra emelkedett. A bronzérems AMD 18,7 millió eladott grafikus chipje 19,1 százalékos részesedés megszerzésére volt elég.

A JPR adatai szerint a teljes forgalom 73,6 százalékát tették ki az asztali grafikus chipek, ebben a szegmensben az NVIDIA vezetett 37,8 százalékkal, míg az Intel 33,5 százalékos, az AMD pedig 17,5 százalékos részesedést tudott megszerezni. A mobil grafikus chipek szegmensében az Intel a piacvezető 50,1 százalékkal, a 23,4 százalékos AMD visszavette a második helyet az NVIDIA-tól, amelynek 22,8 százalék jutott az eladásokból.

Windows Vista SP1-re és DirectX 10-re várva

A Jon Peddie Researchnél úgy vélik, a grafikus chipek iránti, vártnál erősebb kereslet oka az, hogy a PC-vásárlások egyre nagyobb szeletét adják a fogyasztók, akik viszont igénylik az erős grafikus teljesítményt a multimádiás alkalmazásokhoz, játékokhoz. A Windows Vista hatását sem lehet letagadni -- véli Jon Peddie.

Kártyagyártók arra számítanak, 2008 második negyedéve nagy áttörést hoz majd a grafikus piacra: a Vista SP1 megjelenése után valószínűleg robbanászerűen terjed majd a Microsoft új generációs asztali operációs rendszere, amellyel párhuzamosan érkeznek majd a DirectX 10-es játékok is, amelyek futtatásához a legújabb hardverekre lesz szükség. Emellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a legújabb, 20 és 22 hüvelykes szélesvásznú monitorok 1680x1050 pixeles felbontásához gyakran már kevés a chipkészletbe integrált egyszerű videochip, ezért egyre többen vásárolnak majd önálló videokártyát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.