Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 5. 18:43

Több mint harminc cég támogatásával jelentette be mobiltelefonos szoftverplatformját a Google

Ahogy azt sejteni lehetett, a Google bejelentette mobiltelefonos szoftverplatformját, amelynek a neve Android. A vállalat nem kevesebb mint 33 céget állított maga és a projekt mellé, a sorban telefongyártók (HTC, Samsung, Motorola, LG), szolgáltatók (T-Mobile, Sprint Nextel, NTT DoCoMo, Telefónica, Telecom Italia), illetve a mobil ökoszisztémában érdekelt egyéb cégek (eBay, Intel,Broadcom, Qualcomm, NVIDIA, Wind River) egyaránt megtalálhatók.

[HWSW] Ahogy azt sejteni lehetett, a Google bejelentette mobiltelefonos szoftverplatformját, amelynek a neve Android. A vállalat nem kevesebb mint 33 céget állított maga és a projekt mellé, a sorban telefongyártók (HTC, Samsung, Motorola, LG), szolgáltatók (T-Mobile, Sprint Nextel, NTT DoCoMo, Telefónica, Telecom Italia), illetve a mobil ökoszisztémában érdekelt egyéb cégek (eBay, Intel,Broadcom, Qualcomm, NVIDIA, Wind River) egyaránt megtalálhatók.

Nagyratörő tervek

Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója szerint az Androidhoz képest egy Google-telefon kispályás megoldás lett volna. "Elképzelésünk szerint erre az erőteljes szoftverplatformra több ezer különéle mobiltelefon épül majd" -- festette le nagyszabású terveit a Google-vezér, aki elismerte, hogy az Android-alapú mobilok kezdetben csak a piac kis részét kaparinthatják meg, de idővel széles körben elterjedhetnek. A Google-nél úgy vélik, a közös platform egyformán jó a mobilgyártóknak, a szolgáltatóknak, a fejlesztőknek és a felhasználóknak is.

Az Android fejlesztését az Open Handset Alliance felügyeli, amelynek a Google mellett továbi 33 tagja van. A szervezet célja egy olyan nyílt szoftverinfrastruktúra létrehozása, amelynek révén csökkenthetők a mobilok fejlesztési költségei, illetve a szabványos platform miatt egyszerűbb az alkalmazások fejlesztése és terjesztése is. Az OHA "világszerte milliárdok számára teszi elérhetővé a mobil technológiában rejlő lehetőségeket. Az innováció felgyorsításának egy új megközelítése olyan új mobil számítástechnikai környezetet teremt, amely megváltoztatja az információk elérésének és megosztásának módját" -- mondta Eric Schmidt.

Open Handset Alliance
Az Open Handset Alliance emblémája

Magáról a szoftverről kevés szó esett

Magáról az Android platformról keveset árult el a Google, egyelőre mindössze annyit lehet tudni, hogy egy (valószínűleg Linux-alapú) operációs rendszer, testre szabható felhasználói interfész és alkalmazások egyaránt a részét képezik, és hogy teljesen nyílt, bárki számára lehetővé téve a bekapcsolódást a fejlesztésekbe. Az első, Android-alapú telefonok várhatóan 2008 tavaszán érkezhetnek piacra, de a fejlesztői készlet már november 12-én elérhető lesz, így mire a mobilok a boltokba kerülnek, temérdek alkalmazás készülhet rájuk.

A Google mobil platformokért felelős vezetője, Andy Rubin -- akinek a cégét, az Androidot 2005-ben vásárolta meg a Google -- elmondta, a platform futtatásához minimum 200 MHz-es ARM9 processzor az elvárás, a szoftver pedig igen rugalmas, többféle méretű kijelzőt, billentyűzetet és beviteli eszközt (pl. érintkőkijelző) is támogat. Bővebb technikai részleteket majd a fejlesztői készlet kiadásakor hoz nyilvánosságra a Google. Maga az Android forrása is elérhetővé válik majd Apache v2 licenc alatt, ez lehetővé teszi a felhasználók (például a készülékgyártók vagy a szolgáltatók) számára, hogy saját fejlesztésű és saját tulajdonban levő szoftvereket, alkalmazásokat fejlesszenek rá, és ezeket nem szükséges megosztaniuk másokkal.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról