Szerző: Bizó Dániel

2007. október 27. 12:29

Katonai környezetben is bevethető notebookot fejleszt a Lenovo

A Matsushita Electric (Panasonic) bár nem tartozik a világ vezető notebookgyártói közé, a strapabíró gépeket igénylő szegmenst magáénak tudhatja. A japán vállalat Toughbook családjának tagjait világszerte alkalmazzák barátságtalan körülmények között, ahol a hagyományos laptop hamar felmondanák a szolgálatot. Úgy tűnik, ebbe a prémium résbe igyekszik behatolni a Lenovo is, kiterjesztve a megbízhatóságáról méltán híres ThinkPad családot, de mindenesetre aktívan vizsgálják a kérdést.

[HWSW] A Matsushita Electric (Panasonic) bár nem tartozik a világ vezető notebookgyártói közé, a strapabíró gépeket igénylő szegmenst magáénak tudhatja. A japán vállalat Toughbook családjának tagjait világszerte alkalmazzák barátságtalan körülmények között, ahol a hagyományos laptop hamar felmondanák a szolgálatot. Úgy tűnik, ebbe a prémium résbe igyekszik behatolni a Lenovo is, kiterjesztve a megbízhatóságáról méltán híres ThinkPad családot, de mindenesetre aktívan vizsgálják a kérdést.

Az IBM által kidolgozott, majd a PC-részleg megvásárlásakor átvett ThinkPad család tagjai hagyományosan a legjobb megépítettségű gépek közé tartoznak régóta, igazi igáslovak, melyek bírják a munkanapok hosszú gyűrődését. Ami a hétköznapi használatban akár kimagasló is, nem állhatja meg a helyét olyan zord körülmények között, ahol por, nedvesség, extrém hőmérsékletek és folyamatos rázkódás támadja a gépet. Ezt a területet a Panasonic megerősített Toughbook családjával fedi le, tabletekkel és hagyományos notebookokkal egyaránt, melyeket kifejezetten ilyen barátságtalan környezet és bánásmód elviselésére terveztek, így sok vevő (például katonaság, speciális mentők, termelő- és építőipar) számára természetes választás a márka.

Ezt a jól fizető vevőkört célozza meg a jelek szerint a Lenovo is legújabb fejlesztésével, mely a Toughbookokhoz hasonlóan megerősített házat kölcsönöz a notebooknak. A gépről a Lenovo egyik blogja rántotta le a leplet, melyről még a cégen belül sem tudtak korábban. A blogbejegyzés alapján a teljesen robusztusított (fully ruggedized) modell a cég pekingi fejlesztési központjából származik, és egyelőre csak Kínában hozzáférhető. Maga a számítógép ugyanakkor nem igazán nevezhető ThinkPadnek, ugyanis például pöcökegér nincs rajta, kizárólag tapipadot alkalmaz, ugyanakkor számos kommentáló jelezte, hogy eladóként vagy vevőként lát piaci igényt "thinkpadesített" Toughbook-alternatívára.

A Lenovo robusztus notebookja

Egyelőre nincs semmiféle hivatalos adat sem a gép specifikációiról, sem a piaci bevezetésével kapcsolatos tervekről. Bár a legtöbb felhasználónak semmi szüksége sincs az ilyen megerősített változatokra, a belépés jelentőségét ugyanakkor nem szabad lebecsülni. A technológia természetszerűleg a piac felsőbb szegmenseiből áramlik az alsóbbak felé, vagyis amennyiben a Lenovo komoly erőforrásokat dedikál a szegmensre, a megerősített modellek fejlesztésekor felhalmozott ismeretek a hétköznapi ThinkPad modellekben is visszaköszönhetnek -- éppen úgy, ahogyan a Panasonic üzleti modelljei rendkívül strapabíróak, miközben kecsesek és kiemelkedően könnyűek maradnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról