Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 26. 12:20

Nyílt forrásúvá teszi a Windows Server Virtualization API-ját a Microsoft

A Microsoft ígéretet tett arra, hogy megnyitja a Windows Server Virtualization (kódnevén Viridian) hypercall API-ját, vagyis alkalmazásprogramozási interfészét, amelyen keresztül a vendég operációs rendszerek a hypervisorral kommunikálnak. Ezáltal bármelyik vállalat vagy személy ingyen és szabadon fejleszthet olyan szoftvereket, amelyek együttműködnek a Viridiannal.

[HWSW] A Microsoft ígéretet tett arra, hogy megnyitja a Windows Server Virtualization (kódnevén Viridian) hypercall API-ját, vagyis alkalmazásprogramozási interfészét, amelyen keresztül a vendég operációs rendszerek a hypervisorral kommunikálnak. Ezáltal bármelyik vállalat vagy személy ingyen és szabadon fejleszthet olyan szoftvereket, amelyek együttműködnek a Viridiannal.

A Microsoft emellett elérhetővé tette a hypercall API új vázlatát, amelybe bárki betekinhet. A végleges változat a Windows Server 2008 elkészültekor lesz hozzáférhető. Maga a Windows Server Virtualization a Windows Server 2008 után legfeljebb 180 nappal lesz hozzáférhető, vagyis érkezésére legkésőbb 2008 szeptemberében kell számítani.

A Citrix iForumon elhangzott bejelentést üdvözölte a virtualizációs piacon a Xen révén érdekelt Novell és a XenSource új tulajdonosa, a Citrix is. "A Microsoft döntése, hogy a hypercall API-t az Open Specifications Promise alá vonja, lehetővé teszi a Novell, az ügyfeleink és partnereink, valamint az egész nyílt forrású közösség számára, hogy kiváló virtualizációs megoldásokat fejlesszünk, amelyek igazi interoperábilitást biztosítanak a Windows és a Linux között" -- mondta el a Novell szóvivője.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Virtual Hard Disk (VHD) formátumának specifikációit már korábban nyilvánosságra hozta a Microsoft, miután a VMware is elérhetővé tette a sajátját. A VHD egyetlen fájlban tartalmazza a virtuális vendég operációs rendszert, valamint az arra telepített alkalmazásokat. A VMware és a Microsoft virtuális lemezképei "természetesen" nem kompatibilisek egymással. A Microsoft emellett stratégiai együttműködési megállapodást kötött a XenSource-szal, amelynek értelmében a Viridian és a Xen kompatibilisek lesznek, így a felhasználók a linuxos virtuális gépeiket Windows Server környezetben is teljes sebességgel futtathatják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról