Szerző: Bányai György

2007. október 26. 12:37

Kipróbáltuk: Verbatim SOHO NAS hálózati adattároló

A Verbatim 500 gigabájtos merevlemezzel szerelt hálózati adattárolója vegyes érzelmeket váltott ki belőlünk. Minimális hálózati ismeretekkel rendelkező felhasználók könnyedén konfigurálhatják, de a mai ergonómiai törekvések egyáltalán nem mozgatták meg a tervezők fantáziáját.

A Verbatim 500 gigabájtos merevlemezzel szerelt hálózati adattárolója vegyes érzelmeket váltott ki belőlünk. Minimális hálózati ismeretekkel rendelkező felhasználók könnyedén konfigurálhatják, de a mai ergonómiai törekvések egyáltalán nem mozgatták meg a tervezők fantáziáját.

Lokálisan, vagy hálózatban

A Verbatim hálózati adattárolója megteremtheti mindazt, amelyre egy kisvállalat, vagy egy, a számítástechnika oldaláról erős motorizáltságú többgépes háztartás vágyhat. Az 500 gigabájt tárolókapacitású, hálózatba illeszthető merevlemez képes USB-kapcsolaton keresztül lokálisan a gépünkhöz kapcsolva külső adattárként üzemelni, de egy hálózati útválasztóra kapcsolva akár az összes gépről is elérhetjük. Ez főleg akkor lehet fontos, ha a gépparkunk noteszgépet is tartalmaz, hiszen azok merevlemezének átlagos kapacitása jóval kisebb az asztali gépek meghajtóinál. A Verbatim SOHO NAS ezen kívül biztonsági mentéssel kapcsolatos feladatokra is ideális.

A meghajtó további lehetőségei között megtaláljuk a nyomtatószerver funkciót is, de még egy második USB-port (1.1) is helyet kapott rajta, ami pendrive-ok, egy további külső merevlemez, vagy optikai meghajtó fogadását is lehetővé teszi. A beépített merevlemez gyárilag FAT32 fájlrendszert kapott, amelynek köszönhetően minden környezetben használható.


Csak egy átlagos külső merevlemeznek látszik a Verbatim hálózati meghajtója

A beépített merevlemez gyárilag FAT32 fájlrendszert kapott, amelynek köszönhetően minden környezetben használható. Abban az esetben, ha kizárólag hálózati meghajtóként szeretnénk használni, Linux EXT2, vagy EXT3 fájlrendszer közül is választhatunk, amelyek előnye a gyorsabb adatátvitel mellett, hogy titkosíthatjuk is a tárolt adatokat. Ekkor USB-kapcsolatot windowsos gépen nem választhatunk, mert az operációs rendszer számára ezek a partíciók értelmezhetetlenek.

A Verbatim SOHO NAS 500 gigabájtos meghajtóját az általános külső merevlemezes házaktól eltérően nem cserélhetjük, bár elvárható lenne, hiszen egy átlagos, 5-10 ezer forintos külső meghajtóház erre lehetőséget ad, sőt a korábban bemutatott Netgear kétmeghajtós hálózati tárolóházát még egy hatéves gyerek is képes merevlemezekkel megtölteni. Erre a tényre hívja fel a figyelmet a garanciamatrica is, amely sérül, amennyiben eltávolítjuk a burkolatot.


A LAN aljzat mellett két USB kaput is találunk, egyikkel a számítógéphez csatlakozhatunk, másikba pedig további tárolókat dughatunk

Állítsuk be

Az UPnP szabványt is támogató eszköz konfigurációja egyszerű. A webes felülettel ellátott beállítópanel elérését megejthetjük a Windows intézőjében -- a hálózati útválasztókhoz hasonlatosan --, a hálózati helyek ablakban megjelenő, a meghajtót jelölő ikonra kattintva. A jelszó és felhasználónév beírása után mindent személyre, illetve környezetre szabhatunk, így lehetőségünk van felhasználók és csoportok között elosztani az írással-olvasással kapcsolatos jogokat. A felhasználók egymás fájljait csak abban az esetben láthatják, ha ezt engedélyezzük, tehát irodai környezetben is megoldható, hogy a főnök üzleti titokként számon tartott adatait ne szivárogtassa ki az a személy, aki a tárolót csak a telefonlista miatt látogatja.

A céges és otthoni környezetben történő működtetés egyik sarkallatos pontja az ergonómia. Sajnos a tervezők ezzel nem sokat foglalkoztak, mert a készülékházba épített mini ventilátor nagyon magas hangerőn hűti a merevlemezt és a panelra szerelt elektronikát, de szerencsére csak hangosan és nem fülsértő visítással. Ebből adódóan attól egyáltalán nem tartunk, hogy a merevlemez túlmelegszik, de aludni mellette csak füldugóval lehet, így nem kifejezetten az "éjjeli baglyok" álma.


A készülék konfigurálása éppúgy, mint a routerek esetélben, webes felületen történik

A filmek nem szaggatnak

A sebességteszt során vezetéknélküli útválasztóra kapcsolva 5 perc 42 másodperc alatt történt meg egy 700 megabájtos film másolása a Verbatim SOHO NAS-ra, amelyből következik, hogy még Wi-Fi kapcsolaton keresztül is teljesen szaggatásmentes lehet a filmlejátszás. Ugyanennek az állománynak vezetékes (10/100) hálózatot használva 2 perc 41 másodperc a másolási időgénye, így bizton kijelenthetjük, hogy a hálózat a szűk keresztmetszet a sebesség tekintetében, annak sebességmaximumát a meghajtó teljes mértékben kihasználja.

Mindemellett csak külső keretként használva USB-kapcsolaton keresztüli fájlmásolás sebességével a vezetékes és a vezetéknélküli hálózati kapcsolat nem meglepő módon egyaránt nem versenyképes, az adott 700 megabájtos fájl másolása során 44 másodpercet mértünk.

Mikor? Mennyiért? Füldugó?

A 127x213x52 milliméteres, 1,2 kilogrammos Verbatim SOHO NAS hálózati adattároló egy hónapon belül itthon is kereskedelmi forgalomba kerülhet, hazai áráról jelenleg nincs információnk. Nyugat-Európa országaiban azonban 225 eurós áron már megvásárolható. Sajnáljuk, hogy az ergonómia terén nem remekel, pedig túlzó erőfeszítést nem igényelt volna a tervezőktől a piacon már kapható hasonló, ám csendesebb működésű termékek ismeretében.

A hangos üzem elgondolkodtathat bennünket a Verbatim terméke helyett egy 20 ezer forintért használtan megvásárolható, hálózati kapcsolatra képes számítógép és egy 500 gigabájtos merevlemez párosításából keletkező szervergép csatarendbe állításán. Bár utóbbi valószínűleg jobban tekeri a villanyórát, nem kell feltétlenül napjaink energiaéhes, nagyteljesítményű gépeire gondolni, a fogyasztás bőven lehet határérték alatti, egy átlagos háztartás, vagy egy kisiroda villanyszámlájának ismeretében. Aki viszolyogna egy plusz PC-től, kedvére válogathat a piacon kapható egyéb, javarészt halkabb működésű hálózati adattárolók között.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról