Szerző: Bányai György

2007. október 25. 10:28

NVIDIA kártyák a jelszóvisszafejtés szolgálatában

A moszkvai illetőségű Elcomsoft szabadalmaztatott technológiája grafikus processzort használ a jelszavak feltörésére, mivel ezeknek a feldolgozóegységeknek igen erős a párhuzamos feladatvégrehajtási képességük.

[HWSW] A moszkvai illetőségű Elcomsoft szabadalmaztatott technológiája grafikus processzort használ a jelszavak feltörésére, mivel ezeknek a feldolgozóegységeknek igen erős a párhuzamos feladatvégrehajtási képességük.

Percek alatt törhető

Az Elcomsoft a grafikus kártyák eme képességét merőben másra használja, mint a képernyőn megjelenő háromszögek, illetve az ezekre húzott skinek villámgyors megjelenítése. Vladimir Katalov, az Elcomsoft igazgatója szerint egy 800 dolláros NVIDIA GeForce 8800 Ultra videokártya, az annak processzorára írt kódfeltörő célprogram futtatásakor, egy erősebb Intel, vagy AMD processzor sebességének huszonötszörösével képes a jelszavakat visszafejteni.

A legbiztosabb jelszavak visszafejtése (ezek között említhetjük a Vista belépési jelszavát is) a számítógép központi egységét legalább hónapok folyamatos munkájával izzasztja, amelyet egy, a fentebb említett GeForce 8800 Ultránál jóval lassabb, egyben olcsóbb 150 dolláros alap 3D gyorsítókártyája akár 3-5 nap alatt képes visszafejteni, de kevésbé komplex jeszavakhoz már percek alatt hozzájuthatunk.

A videokártyákon található GPU (Graphics Processing Unit) felépítése lehetővé teszi a masszívan többszálú feladatvégrehajtást. Az NVIDIA szóvivője, Andrew Humber hasonlata könnyen érthetővé teszi, azt, hogy miből áll a két feldolgozóegység közötti különbség egy jelszófeltörési folyamat során: "Amíg a normál számítógépes processzor ha könyvet olvas, az első oldalon kezdi, majd folyamatosan halad az ötszázadikig, addig a grafikus processzor ezt a könyvet százezer darabra tépi, majd az összes kis fecni betűit egyidőben olvassa"


Huszonötször gyorsabban tör kódot egy Intel, vagy AMD processzornál

Benjamin Jun, a San Franciscó-i illetőségű Cryptography Research vezetője is megerősítette, ahogy a masszív párhuzamos feladatvégrehajtás képessége ideálissá teszi az adott hardvert a kódok feltörésére. Egy kód feltörésének akkor van értelme, ha olyan adatokhoz szeretnénk hozzáférni, amelyeket mondjuk egy elfelejtett, vagy általunk nem ismert jelszó véd. Abban az esetben, ha az online bankolás a jelszó megszerzésének célzott területe, már kevesebb a lehetőség, illetve szinte használhatatlan a technika, bármely elegáns, vagy kifinomult legyen is, mert szinte minden esetben blokkolja egy bank oldala a belépést pár sikertelen próbálkozás után.

Bármilyen program megírható

Az NVIDIA a grafikus processzorainak CUDA névre keresztelt fejlesztői környezetét 2007 februárjában tette elérhetővé, amelynek segítségével közvetlen módon férhet a programozó a gyártó GPU-ihoz. "A CUDA nagy dolog az olaj- és gáziparban, a pénzügyi szektorban, illetve a tudományos kutatások világában" -- mondta el Humber. Hozzátette, hogy a CUDA-t Evolved Machines is használja, amely az emberi idegrendszert szimulálja alkalmazásában.

Az Elcomsoft szerint nagyjából három hónap szükséges még a fejlesztéshez, mielőtt pár jelszóvisszafejtő alkalmazását a kereskedelmi forgalomba küldheti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról