:

Szerző: Bányai György

2007. október 18. 13:25

Erőteljes grafikus képességekkel bővül a Symbian operációs rendszer

A Symbian operációs rendszerrel ellátott mobiltelefonok sokkal kifinomultabb grafikai megoldásokkal kápráztathatják el tulajdonosukat. A Symbian ígérete szerint olyan grafikus alrendszer kerül a soron következő kiadásba, amely akár még a grafikus célhardvereket is elvárja a mobiltelefonok hardverelemei között.

[HWSW] A Symbian operációs rendszerrel ellátott mobiltelefonok sokkal kifinomultabb grafikai megoldásokkal kápráztathatják el tulajdonosukat. A Symbian ígérete szerint olyan grafikus alrendszer kerül a soron következő kiadásba, amely akár még a grafikus célhardvereket is elvárja a mobiltelefonok hardverelemei között.

Az új grafikus architektúrának már neve is van: ScreenPlay. A ScreenPlay már lehetővé teszi több grafikus alkalmazás párhuzamos megjelenítését, amelyek egymás felett, áttetsző rétegekben helyezhetnek el a képernyőn -- hasonló effekteket láthatunk például a Windows Vista kezelőfelületén is. A ScreenPlay fejlesztése során a HD-videók lejátszása éppúgy szem előtt van, mint a játékok világa, vagy egyáltalán az animált kezelőfelület.

Nigel Clifford -- aki 2005 júniusa igazgatja a Symbiant -- a Londonban megrendezett Symbian Smartphone Show-n elmondta, hogy a grafikus teljesítmény növelése általában nagyobb energiaigénnyel párosul, de a mobiltelefonokba épített akkumulátorok által kínált üzemidő évente mindössze 8 százalékkal emelkedik, ezért a programozóknak oda kell figyelniük, hiszen rengeteg teendőjük akad a kódok optimalizációja terén. Az alacsonyabb árkategóriás mobilok a ScreenPlay effekteket szoftveresen, a prémiumkategóriás készülékek pedig hardveres gyorsítással jeleníthetik meg. David Wood fejlesztési igazgató szerint is van még mit csiszolni a jelenlegi kódon, jobb grafikát úgy is meg lehet valósítani, hogy ahhoz nem feltétel a további grafikus célhardverek használata.

A jellemzően Nokia és Sony Ericsson okostelefonok operációs rendszerek fejlesztőjeként megismert Symbian a grafikai lehetőségek mellett még a kapcsolattartás és az adatátviteli lehetőségek oldaláról is jelentős előrelépést jelentett be. A FreeWay a Symbian IP-alapú hálózati architektúrája, amelynek rendszerbe illesztésével a hálózati kapcsolatok megvalósításán csiszolnak majd. A törekvés egyik célja, hogy a VoIP hívások kristálytiszta hangminőségűek legyenek. A fejlesztések másik iránya a kapcsolatkezelés finomítása, ahol elérhető, hogy a 3G hálózatokból döccenő nélkül válthasson az internetre kapcsolódott készülék Wi-Fi vagy Wi-MAX hálózatra, vagy vissza. Clifford úgy fogalmazott, hogy egy online adatfolyam a váltás idejére sem szakad majd meg, például zeneszám lejátszása folyamatos marad.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.